Hirdetés

GoClever Elysium VR Plus teszt

A virtuális valóság az elmúlt évek egyik legnagyobb technológiai újítása, az első prototípusok kapcsán óriási érdeklődés övezte a technológiát, mely tulajdonképpen 2016-ban érkezett meg igazán a piacra. A komolyabb VR Headsetek azonban rendkívül drágák, az Oculus Rift és a HTC ViVe sem éppen a hazai pénztárcákhoz lett mérve. Van azonban egy olcsóbb, praktikusabb és jóval egyszerűbb módja is annak, hogy megtapasztaljuk a VR-élményt.

Egészen pontosan az okostelefonokhoz készült VR Headsetekről van szó, melyek pár ezer Ft-tól indulnak, de még a legkomolyabb darabok sem kerülnek annyiba, mint mondjuk egy középkategóriás mobil. Nemrég a Bluechip felajánlásából egy ilyen mobilos VR Headset járt nálunk, mégpedig a GoClever Elysium VR Plus, amelyre azért esett a választásunk, mert abszolút bárki számára megfizethető és bizony nem egy kőegyszerű darab. Vannak extrái a felépítést illetően, a dobozban sem csak magát a headsetet találjuk, tehát úgy éreztük, hogy egy komplexebb élményt kínálhat. Érdekesség, hogy van egy “nem plus” változat is, melyre külön nem térnénk ki, hiszen maga a headset megegyezik a Plus-szal, csak nincs hozzá egy kontroller.

A GoClever nem éppen az a prémium márka, de azért az látszik, hogy itt igyekeztek túlmutatni egy egyszerű műanyag “tokon”. Már a csomagolás is prémiumabb érzetet áraszt a sötét színével és a szépen elrendezett, okostelefonnal kiegészített szettel. Természetesen minden fontosabb információt megtalálunk rajta, így nem vásárolunk zsákbamacskát. A dobozban a headseten kívül a vezeték nélküli kontrollert, magyar és angol nyelvű leírást, valamint egy törlőkendőt és néhány kis szivacsot találunk. A törlőkendő megléte igazán örvendetes, a kis szivacsok pedig a headset még kényelmesebb használatát hivatottak segíteni. A kontrollert abszolút egykezes, könnyű irányításra készítették, tölteni pedig micro-USB kábellel tudjuk, de ezt nem tartalmazza a doboz.

A csomagoláshoz hasonlóan a VR Headsetnél is igyekeztek minőségibb hatást kelteni annak ellenére, hogy műanyaggal van dolgunk. Ezt a sötét színek használatával érték el, panaszunk abszolút nem volt az összeszerelési minőségre, azt hozza, amit az árért és a használat mivoltáért elvárnánk. Egy ilyen terméknél viszont a kényelem nagyon fontos, hiszen mégiscsak a fejünkre kell húzni és akár huzamosabb ideig viselni. A GoClever ezen a téren is jól teljesített, hiszen az arcunkat egy műbőr borítású, puha szivaccsal bélelt rész érinti, mely nagyon kényelmes. A műanyag és a műbőr nem éppen prémium hangzású, de a kopogós műanyagnál vagy a kartonpapírnál sokkal jobb és a célnak teljesen megfelel. Az eszköz egyébként 21,6 x 15,75 x 11,2 centiméteres méretekkel rendelkezik.

Okostelefonos VR Headsetről van szó, tehát egy mobil nélkül tulajdonképpen semmit sem ér. Mi egy felsőkategóriás Samsung okostelefonnal próbáltuk, mely tökéletes párosításnak tűnt. A méreteket tekintve egyébként 4,5 és 6 hüvelyk közötti kijelzőmérettel rendelkező mobillal használhatjuk, vagyis tökéletesen lefedi a mai méreteknek megfelelően szinte az egész piacot. Az okostelefonokat a headset elejét lenyitva helyezhetjük el, stabilan ott marad, nem zötyög nem mozdul el. A 33.5*5mm-es lencsék abszolút jó képminőséget szolgáltatnak, pláne egy Full HD vagy a feletti felbontással rendelkező okostelefon esetében és azt se feledjük el, hogy a képélmény nagyban függ magától a szoftvertől is. A fókusztávolságot és a lencsék egymástól való távolságát is állíthatjuk, előbbit 56-73 mm között, utóbbi kapcsán pedig nincsen pontos adat, de ha egyszer belőttük magunknak, nem nagyon kell majd hozzányúlni.

A Google Cardboard kompatibilitást már a doboz is jelöli, ez a legáltalánosabb mobilos VR platform, vagyis rengeteg applikáció, játék vagy éppen 360 fokos videó élvezhető a GoClever Elysium VR Plus segítségével. Természetesen az androidos mobilok mellett az iOS-t futtató iPhone-ok is használhatóak a headsettel, így az Apple tulajdonosoknak is remek kiegészítőről van szó. Ahogy említettük, a különféle applikációk mellett számos játék (fizetős és ingyenes) is elérhető, melyek egy része egészen jó mókának tűnt, de mi inkább egy másik felhasználást emelnénk ki. A 360 fokos videókról van szó, melyekből már egészen sokat találunk például a YouTube-on. Olyan helyekre “utazhatunk” el a segítségükkel, ahová vélhetően nem jutunk el igazából, és egy képnél jóval részletesebb és élvezetesebb élményt kínál egy 360 fokos videó. Természetesen módon nézhetünk körül az esőerdőben, mászhatunk hegyet, havas csúcsokra léphetünk fel vagy éppen a tenger alatti élővilágot csodálhatjuk meg. Minket abszolút ez a felhasználási élmény fogott meg, már csak a 360 fokos videók miatt is megéri beruházni egy ilyen termékre.

Pláne úgy, hogy a Bluechipnél 10 000 Ft alatt megvásárolható a termék, ami tényleg nagyon olcsónak mondható. A kontroller hasznos kis kiegészítő, de mi őszintén szólva nem nagyon használtuk, hiszen kinőttünk már a játékokból, inkább a valódi (vagy legalább annak tűnő) élményeket kerestük.

You May Also Like