Hirdetés

ASUS VivoBook X512 – A modern belépő

Közeleg az iskolakezdés, kiderült, kit-melyik egyetemre vettek fel és úgy alapvetően is ősz közeledte sokakban ismét beindítja a produktivitást, melynek egyik fő eszköze manapság a notebook. A hazai piacon nagyon sokan vadásznak a remek ár/érték aránnyal rendelkező gépekre, mi pedig örömmel mutatunk be nektek ilyeneket, hiszen ezzel valóban jó tanácsot adunk.

Nemrég pontosan egy ilyen eszköz járt nálunk az ASUS Magyarország jóvoltából, hiszen az ASUS VivoBook X512-t foghattuk be szerkesztőségi gépnek, mely számunkra is egy kihívást jelentett, hiszen őszintén szólva gyengébb ez az új gép, mint amit mi használunk. A nálunk járt modell egy 15 hüvelykes Full HD kijelzőt tudhat magáénak, mely IPS-szintű minősítést kapott a gyártótól, ami szerencsére nem csak egy marketing taktika, hanem valóban egy árkategóriájában nagyon jónak mondható képernyőt kapunk.

A hardver is erősen közepesnek mondható, ám manapság eljutottunk már arra a szintre, hogy nem kell súlyos gamer gépeket cipelnünk ahhoz, hogy jól használható, gyors rendszert kapjunk. A nálunk járt ezüst modellben egy négymagos, 8 szálas Intel Core i5-8265U processzor dolgozott, 6GB RAM és egy dedikált NVIDIA GeForce MX110-es grafikus egység társaságában. A tárhely jelen esetben egy 1TB-os HDD-ből és egy 256GB-os SSD-ből állt, vagyis összességében a középkategória középét kaptuk.

Elsőre igen szkeptikusak voltunk a teljesítményt illetően, de alapvető szerkesztői munkára például nagyon is jó a gép. Böngésztünk, videókat néztünk, miközben végig futott a Spotify és természetesen képekkel is dolgoztunk. Nyilván nem hozza azt a teljesítményt Photoshop alatt, mint az egyik Macbook Pro gépünk, de alapvetően átméretezésre, vágásra és feliratozásra több mint elegendő lóerőt biztosít. A csatlakozások terén szerencsére nagyon jól el vagyunk látva, hiszen az USB Type-C mellé kapunk egy UBS 3.1, egy USB 2.0 és egy HDMI 1.4 csatlakozást is, de természetesen a 3,5mm-es jack-csatlakozó sem maradt le, illetve extraként a microSD kártyaolvasót említhetjük itt meg.

https://www.youtube.com/watch?v=Q-gh2SuysnE

A gép érdekessége és az ár/érték arányának nagy része nem is a hardverből fakad, hiszen azt más gépek is biztosítani tudják. Sokkal inkább fontos lehet a dizájn, mely olyan szintre emelkedett ennél a modellnél, ami pár éve még csak az abszolút prémium, minimum 2x ennyibe kerülő laptopoknál volt tapasztalható. Ami talán rögtön szembetűnik a felnyitáskor, az a kijelző körüli vékony káva, melyet az ASUS szépen lassan minden modelljébe átültet. Nyilvánvalóan a prémium szegmenstől haladnak lefelé, de jól látszik az út és az is külön örömteli, hogy nem húzzák sokáig az átállást és nem várnak hosszú éveket arra, hogy az alsóbb szegmensbe is elhozzák ezeket a fejlesztéseket.

A képernyő körüli káva csökkentése magával hozta a 88 százalékos képernyő/készülékház arányt és a még kompaktabb formát, mely sokkal inkább a 13-14 hüvelykes gépekre emlékeztet, mintsem egy 15 hüvelykes, manapság már nagyobb modellnek számító laptopra. Ráadásul ez súlyban is meglátszik, hiszen mindössze 1,6kg-ot mutat a mérleg, amivel a diákoktól kezdve az átlagos felhasználókon át az idősek is simán elboldogulnak. A másik, prémium modellektől átvett remek fejlesztést ErgoLift-nek hívja az ASUS és lényegében arról van szó, hogy felnyitáskor 2 fokban megdönti a billentyűzetet a zsanér, így egyfelől kényelmesebb gépelési pozíciót kapunk, másfelől pedig a laptop hűtését is nagyban segítjük. Ez egy nagyon praktikus és hasznos fejlesztés, melyet már más gyártók is igyekeznek átvenni.

Fontos még megemlíteni a háttérvilágításos billentyűzetet és az ujjlenyomat-olvasót is, melyek szintén nagyon praktikusak és minden nap hasznos funkciók, amiket nem minden kategóriatársa tud felmutatni. Az okostelefonoknál megismert gyorstöltést valószínűleg mindenki imádni fogja, hiszen 49 perc alatt 60%-ra tudjuk tölteni a gépet, ami extra órákat ad rövid idő alatt. Az üzemidő egyébként nem rossz Szintén sokak számára plusz pont lehet, hogy a gyártó kiszakadta a fehér/fekete színvilágból és nagyon modern, fiatalos és a külsőhöz extra értéket adó színekkel lépett piacra, így a nálunk járt ezüst mellett kék,piros és fekete színben is elérhető, de persze az piactól és áruháztól is függ.

Az akkumulátor nálunk igen aktív, multifunkciós használat mellett nem bírna ki egy teljes munkanapot, de nagyjából 5-6 órára mindenképpen számíthatunk rá, ha pedig nem visszük túlzásba a dolgokat, akkor simán kijöhet a 7-8 óra is. A hangzásvilág is rendben van, nyilván ágyból sorozatozásra vagy filmezésre abszolút alkalmas, de az év slágerét vélhetően nem ezen rakjuk majd össze.

Az ASUS VivoBook X512 tényleg rengeteg opcióban érhető el a hazai piacon, már 100 000 Ft alatt hozzá lehet jutni, de nyilván nem ez lesz a legjobb konfiguráció. Mi nagyjából a 200 000 Ft körüli változatokat ajánlanánk, egy Intel Core i5-ös processzorral, dedikált NVIDIA grafikával, 8GB memóriával és 256GB SSD tárhellyel, amit később mondjuk egy HDD-vel és extra 8GB memóriával dobhatunk fel és akkor 4-5 évre is simán tervezhetünk. Összességében tehát egy nagyon modern, kategóriáján több szempontból is túlmutató megoldást kaptunk az ASUS-tól, mely a hazai pénztárcáknak is megfelelő árazással bír. Az általános felhasználók mellett diákoknak, egyetemistáknak vagy akár web-alapú munkát végzőknek is kiváló választás lehet.

You May Also Like