Hirdetés

Asus ZenBook Edition 30: Az ünnepi luxus

30 éves múlt az ASUS, a gyártó pedig úgy gondolta, hogy ideje ezt a szép számot valami különlegessel megünnepelni. Tavasszal bemutatták az ASUS ZenBook Edition 30-at, mely tulajdonképpen a vállalat 13 hüvelykes ZenBook modelljének egy „luxusított” változata, melyhez hasonlót nem igazán találunk a piacon. A külsőt tekintve sokan elsőre inkább nőiesnek mondanák, de úgy gondoltuk, hogy a különlegessége miatt mindenképpen érdemes néhány napot együtt töltenünk vele.

A ZenBook szériáról tudni kell, hogy tulajdonképpen ez az ASUS fő vonala, melyen belül számos kisebb család kapott helyet. Tesztalanyunk a kurrens ZenBook vonal legkisebb tagjának egy átdolgozott változatára, vagyis az ASUS ZenBook 13-ra épül, mely egy ideje már kapható itthon és meglehetősen népszerű, hiszen rendkívül kompakt, a mindennapokra kellően erős hardverrel rendelkezik és kézben fogva igen prémium hatást kelt.

Külső

A ZenBook Edition 30 ahogy már említettük, főként a külsejével próbálja megfogni a közönségét, A külső doboz semmi különlegeset nem kínál, azonban belül már rögtön felkaphatjuk a fejünket. A laptop és a kiegészítők is egy-egy puha tapintású bőrrel bevont dobozban érkeznek. A laptopot előkapva pedig rögtön a kézzel készült, valódi bőr fedlappal találjuk szemben magunkat, mely gyöngyfehér színben pompázik. A fehér vonalat arany díszítéssel dobták fel, ráadásul az évfordulóra készített egyedi logó valódi, 18 karátos arannyal készült. A gép mindössze 18,5mm vékony, súlya pedig valamivel 1,3kg alatt van, így tényleg kompakt és bármikor, bárhová magunkkal vihető.

A fedlapot felnyitva a 13 hüvelykes Full HD felbontású IPS panel tárul elénk, mely a felsőrész 95 százalékát elfoglalja a rendkívül vékony NanoEdge káváknak köszönhetően. Az billentyűzet háttérvilágításos és magyar nyelvű, alatta pedig egy különleges touchpad kapott helyet. Egészen pontosan az ASUS ScreenPad 2.0 megoldása került bele, mely egy intuitív kezelőfelülettel és extra opciókkal ellátott touchpad, amit akár másodlagos kijelzőként is használhatunk. Ez a technológia egyre több modellben megtalálható és az előző generációhoz képest nagyon sokat javult, a továbbiakban pedig külön is foglalkozunk vele.

A kijelző fölé még egy IR kamera is elfért, mely támogatja a Windows Hello arcfelismerést, így gyorsan és kényelmesen jelentkezhetünk be a rendszerbe, miközben adatainkat is biztonságban tudhatjuk. Ráadásul egy gyorsgomb segítségével ki is kapcsolhatjuk a kamerát, mely hasznos tud lenni. A billentyűzet kényelmesen használható és a laptop rendelkezik az ASUS ErgoLift technológiájával, mely felnyitáskor megemeli a billentyűzetet, ezáltal pedig növeli a hűtés hatékonyságát és jobb gépelési élményt biztosít.

ScreenPad 2.0

A ScreenPad 2.0 nagyon fontos szerepet kap a mindennapokban, legalábbis az ASUS azt szeretné, hogy tényleg mindig használjuk és élvezzük az extra lehetőségeket. Az biztos, hogy elsőre sokak számára furcsa lehet, de mivel tényleg egy okostelefon-szerű, intuitív megoldásról van szó, ezért pár nap alatt szerintünk mindenki megszokja majd. Az 5,65 hüvelykes érintőképernyő egyébként kellően világos, a folyamatok gyorsak és reszponzívak, így erre az oldalra nem lehet panaszunk.

Az ASUS saját szoftvert is készített a technológiához, mely olyan extra funkciókat kínál, mint például a kézírás kezelése, a számológép vagy az Office programok gyorsgombjai és a Spotify támogatás. Továbbá megadhatunk magunknak is gyorsgombokat vagy ha úgy adódik, akkor háromujjas érintéssel bármikor hagyományos trackpad-et varázsolhatunk belőle. Az 5,65 hüvelyk nem túl nagy, így másodlagos kijelzőként viszonylag csak kevés valós szituációban jön jól szerintünk. Másodlagos kijelzőként valódi alkalmazás ablakot nem igazán tudunk kirakni úgy, hogy ott olvasható és kényelmesen használható legyen az ablak, viszont Spotify használóknak kiváló kiegészítő, illetve YouTube zenei videók is mehetnek rajta vagy mondjuk egy podcast.

Az igazi előnye a mindennapi munkában mutatkozhat meg a ScreenPad 2.0-nak és látszott, hogy az ASUS is erre gyúr. A prezentációvezérlés és az Excel kiegészítő tényleg hasznos, a számológép sokaknak könnyíti majd meg a dolgát és a gyorsgombok is hasznosak lehetnek.

Hardver

Egy ilyen különleges gép estében a hardver nem kap olyan fontos szerepet, de az ASUS nem akart ezen spórolni, így tényleg az aktuális ZenBook 13-at vette alapul, méghozzá az erősebb kiadást. A négymagos Intel Core i7-8565U processzor, kiegészítve 16GB memóriával és egy dedikált MX250-es NVIDIA grafikus egységgel bőségesen elegendő erőt biztosít akár képszerkesztéshez, könnyed videóvágáshoz vagy éppen casual játékhoz.

Mindez kiegészül egy villámgyors PCIe SSD-vel, mely 1TB-os, ami a legtöbbek számára bőségesen elegendő lehet. A csatlakozások terén is jól el vagyunk látva, hiszen az USB-C mellé került egy 3.1-es és egy 2.0-s USB csatlakozás, egy HDMI csatlakozó, a kombó-jack és egy microSD kártyaolvasó is. Az 50Wh-s akkumulátor a gyártó szerint nagyjából 13 órányi üzemidőt biztosít, de nyilván ezek a mérések nem komolyabb felhasználás szimulálásával történtek. Nálunk nagyjából 6-7 órát bírt a gép, de mi bizony használtuk mindkét kijelzőt és a böngészés mellett néhányszor előkerültek a grafikai programot is.

Luxus kiegészítők

Ahogy már említettük, nem csak a csomagolás és a gép kapott luxus külsőt. A prémium felárért ugyanis egy komplett csomagot kapunk, mely tartalmaz egy hordtáskát, egy egérpadot és egy egeret is. Ezek stílusban és minőségben is illenek a géphez. A fehér egér viszonylag egyszerű műanyag, de jó fogású, könnyű és gyorsan összekapcsolható. Az egérpad nem túl nagy, de érződik rajta a prémium minőség. A bőr, borítékszerű hordtáska praktikus és segít megvédeni a laptop érzékeny bőr borítását.

Összegzés

Az ASUS ZenBook Edition 30 egy igazi különlegesség a piacon, más gyártótól hasonlóan friss modellt nem találunk a boltokban. Már az is meglepő számunkra, hogy Magyarországra is érkezik a gépből, de ennek csak örülni tudunk. Az biztos, hogy az 569 900 Ft-os ár nem olcsó, de ha belegondolunk egy abszolút modern gépet kapunk olyan extrákkal felvértezve, melynek nincs párja a piacon.

You May Also Like