Hirdetés

Zalman GM7 Bemutató

A dél-koreai Zalman nálunk főként a költségbarát megoldásairól ismert, melyek közül főként a számítógépházakat és a processzorhűtőket kell kiemelnünk. Azonban a Zalman nem csak ezen a két területen van jelen az IT piacon, hanem például a játékosoknak szánt perifériák piacán is találunk néhány megoldást tőlük. A kínálatukban a fejhallgatóktól a mechanikus kapcsolóval szerelt billentyűzeteken át a gamer egerekig minden található. Mostani tesztalanyunk ez utóbbi kategóriába tartozik és mindent megtestesít amiért a Zalman itthon igen kedvelt márkának számít.

Ismerős lehet, de ez nem baj

A GM7 a Zalman jelenlegi zászlóshajója a gamer egerek piacán, ezzel kapcsolatban pedig felemás érzésünk lehet, hiszen ígéretes darabról van szó, de mi személy szerint szeretnénk nagyon palettát látni. A külső kapcsán a piacon már jártas játékosok számára leginkább a Roccat egerei ugorhatnak be, nekünk leginkább a Kone szériát juttatta eszünkbe a GM7. A méreteket is ismerve egészen pontosan a Roccat Kone Pure jutott az eszünkbe, mely egyébként egy igen jó kis darab. Fontos különbségek a főgombok méreteiben és irányáaiban lehet észrevenni, ugyanis a német megoldással ellentétben a gombok irányát a Zalman tervezői kiegyenesítették és keskenyebbre szabták. A másik nagyon fontos különbség az ergonómiában keresendő, hiszen a formatervezés során a hüvelykujj tartófelülete nem annyira homorú.

Az anyaghasználat tekintetében a műanyag dominál, ami nem is meglepő egy gamer egér kapcsán, itt azért a legnagyobb gyártók és a legdrágább modellek sem tudnak nagyon mást felmutatni. Az egér oldalát tekintve gumírozott hatású műanyaggal van dolgunk, amely extra tapadást biztosít akár intenzívebb játékmenet esetén is, de tényleges gumírozásnak jobban örültünk volna. A LED fénnyel jelzett DPI érzékenységjelző manapság már alapvető dolog még ebben az árszegmensben is. Az egér hátsó részén található Zalman logó RGB LED világítást kapott, melyet a szokásos 16.8 millió színben tudunk életre kelteni. Leginkább FPS játékosok számára lehet ideális a Zalman GM7, hiszen mindössze 3 fő gombbal és 2 DPI állítóval van dolgunk. Az egér két oldaláról nem maradt le az extra oldalsó gomb, melynek funkcióját szabadon állíthatjuk. A gyártó kiemelte, hogy UV burkolatot kapott a rágcsáló, kevésbé karcolódik és az ujjlenyomatot sem gyűjti annyira. A görgő átlagos minőségű, gumival borított és egészen korrekt lépésekkel rendelkezik.


A jó ár/érték arány szinte minden Zalman termék kapcsán előjön és itt most nem csak a megfelelő ergonómiáról van szó. A hardveres felszereltséget tekintve szinte 2-3 kategóriával feljebb lévő egerekkel versenyezne. A GM7 lelke egy Pixart PMW3360-as optikai szenzor, mely az egyik legjobb a piacon. 12 000 DPI érzékenysége nem is annyira fontos, de az 50G gyorsulás már mutatja, hogy a jobbak közé tartozik. A klasszikus OMRON kapcsolók helyett egy még ígéretesebb, 0.2 milliszekundumos válaszidővel kecsegtető Bloody LK fejlesztéssel van dolgunk, mely 20 000 000 élettartamra lett hitelesítve. Az OMRON megoldásához képest kissé hangosabb a Bloody, illetve talán valamivel nagyobb erő szükséges a lenyomásához. Azt nem nagyon híreszteli a gyártó, hogy extra súlyt is tett a 144 grammos egérbe, ami a szétszedésével ki is vehető, így némi modding után talán sokak számára még jobbá válhat a GM7. Noha a 144 gramm manapság már elképesztően nehéznek számít, sokak számára mégis ideálisak ezek a nehezebb rágcsálók.

A minőségi szenzornak hála a játékokban nem lehet panasz az egér pontosságára, az 1000 Hz-es frissítés pedig biztosítja folyamatos pontosságot. Alul megfelelő méretű és mennyiségű teflon talpakat találunk, melyeknek hála szépen siklik az egérpadon. Elsőre úgy fest, nem fognak egyhamar elkopni.

Hiába is tagadná a vállalat, hogy egy már bevált klasszikustól jött az ihlet, ezt szinte senki sem hinné el nekik. Viszont valószínűleg senkit sem érdekel, amikor meglátják, hogy jelenleg 7000 Ft környékén beszerezhető az egér. Az egyik legjobb PixArt szenzorral, sokak számára megfelelő és kényelmes külsővel és mégiscsak egy már bizonyított márka RGB logójával ez egy különlegesen jó ajánlat, melynek a magyar játékosok bizonyára nagyon örülnek majd. Ezek után alig várjuk, hogy a Zalman egy újabb mechanikus billentyűzettel álljon elő, illetve illene már készíteniük egy komolyabb gamer headsetet és néhány új egeret is.

A tesztet ezúttal is partneroldalunknak, a HunIT magazinnak köszönhetjük! Még több IT tesztért, kattintsatok az oldalra.

You May Also Like