Hirdetés

Ezekkel a monitorokkal a Netflix-re is gyárthatsz műsort

Az ASUS ProArt termékcsalád rövid időn belül meghatározó szerephez jutott a kreatív ipart kiszolgáló számítógépek és kiegészítők piacán. Mindezt annak köszönhetik, hogy az ASUS a sokéves tapasztalatát fel tudta használni a termékfejlesztésnél és az innovatív megközelítés mellett viszonylag rövid időn belül tudtak több árszegmensben is jól felszerelt terméket kínálni. Manapság már a színhű kijelzőktől a nagy teljesítményű laptopokig és PC-kig a ProArt család mindent tartalmaz, amire egy kreatív szakembernek szüksége lehet és a sor folyamatosan bővül.

Szerkesztőségünk is használ ProArt monitort, hiszen mi is egy színhelyes, minőségi megjelenítőt kerestünk komolyabb munkához úgy, hogy a megfizethető kategóriában maradjunk. ProArt monitor bizony 100 000 Ft alatt is kapható, pedig sokan gondolják azt, hogy a professzionális megjelenítők akár 3-4x ennyinél kezdődnek.

Miért jó egy ProArt monitor?

A színhűség csak az egyik fontos pontja egy ASUS ProArt monitornak, de sokak szerint egyben a legfontosabb is, hiszen a kreatív szakmában komoly standardoknak kell megfelelni, illetve azzal is számolni kell, hogy rengeteg felhasználóhoz juthat el a tartalom, ők pedig mind-mind másfajta kijelzőn fogyasztják azt. Többek között ezért van szükség arra, hogy a tartalomkészítők egybehangzó ipari standardok nyomán tudjanak dolgozni. Az ASUS ProArt monitorjai egytől-egyik 100% sRGB és 100% Rec. 709 színtér lefedettséggel és Calman hitelesítéssel rendelkeznek, melyek garantáljak azt, hogy a legprofibb körökben is megállják a helyüket.

A színhűség mellett nagyon fontos a sokoldalúság is. Ez a monitorok terén főleg a csatlakozásokban merül ki, hiszen egy stúdióban gyakran cserélődhetnek a kiegészítők vagy frissülhetnek mondjuk a számítógépek, míg egy színhű és minőségi monitor bőven 5 év feletti befektetést jelent. Az ASUS ProArt monitorokra például 5 év prémium garanciát vállal a tajvani óriás, ha megfelelően regisztráljuk a terméket. A legtöbb monitoron megtaláljuk a hagyományos HDMI csatlakozót, mely sokoldalú felhasználást biztosít, de például a komolyabb grafikus kártyákra jellemző DisplayPort vagy akár a sokoldalúság példaképeként is említhető USB-C csatlakozó is megtalálható szinte az összes újabb ProArt monitoron, így nem csak a Windows-t futtató asztali gépekhez és laptopokhoz, hanem például a tartalomkészítők között igen népszerű Apple gépekhez is egy kábellel könnyen csatlakoztathatóak.

A sokoldalúság másik fontos pontja a monitorok állványzata és esetleges VESA kompatibilitása, hiszen rengeteg szabványos kiegészítő áll a profi tartalomkészítők rendelkezésére. Az ASUS erre is figyelt és általánosságban elmondható, hogy a monitorok akár Portré módban is használhatóak, állványzatuk masszív, de könnyen állítható és ha lecsavarjuk a gyári állványt, akkor VESA-kompatibilis kiegészítőket is használhatunk.

A felbontások terén természetesen manapság már a Full HD a beugró, viszont egyre több videós tartalomkészítő dolgozik legalább 4K-ban. Természetesen jó ideje van már 4K-s ProArt monitor a piacon, melyek új szintre emelhetik a tartalomgyártást és egyébként a tartalmak fogyasztását is. Ha pedig sok időt töltenénk a monitor előtt, hiszen mégiscsak ez a munkánk, akkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy mennyire kíméli az a szemünket. Az ASUS az OLED laptopjaival már egy igen magas szintre jutott a vetélytársakat megelőzve, de a ProArt monitorokba is számos szemvédelmi megoldást építettek be, így megkapták a TÜV Flicker-free TÜV Low Blue Light hitelesítéseket.

Kinek van tehát szüksége rá?

Nyilván nem mondjuk azt, hogy ha csak most csöppensz bele a tartalomkészítésbe vagy egyéb kreatív szakmába, akkor még a kamera előtt az első dolgod legyen egy professzionális monitor beszerzése, ugyanakkor ha már egy szinttel feljebb érzed magad, akkor nagy előnyt és hosszú távon is jó befektetést jelenthet például egy megfizethetőbb ProArt monitor beszerzése. A leginkább megcélzott szakmák között a grafikusok, a videósok, az animáció készítők és a fotósok vannak, hiszen leginkább ők dolgoznak teljesen vizuális alapokon.

Persze amin jó tartalmat készíteni, azon talán még jobb fogyasztani, hiszen pontosan azokat a színeket látjuk, mint amit a fotós vagy rendező elképzelt. Ez rendkívül sokat számíthat a tartalmak fogyasztásakor és természetesen a korábban említett előnyök, mint például a sokoldalú csatlakozás, a szemünk kímélése vagy akár az állíthatóság, ezek mind-mind praktikus tulajdonságok egy átlagfogyasztó számára is. Igaz, ebben a szegmensben azért meg kell küzdeni az olcsóbb, egyszerűbb megoldásokkal. Azonban akik tudatosan minőségi, megbízható termékekkel veszik magukat körbe némi felár ellenében, sokkal elégedettebbek lehetnek.

ASUS ProArt Display PA278QV

Az ASUS ProArt Display PA278QV ékes példája a minőségi belépőszintnek egy profi kategóriában. 130 000 Ft körüli árral az egyik legolcsóbb professzionális monitor a piacon, mégis a 27 hüvelykes kijelzője 1440p-s felbontást kínál (2560 x 1440 pixel) és természetesen a korábban említett színhűség is adott. Mindemellett 75 Hz-es képfrissítési sebességgel és Adaptive-Sync támogatással is rendelkezik, amely nem csak a szemünket kíméli jobban, hanem akár a hobbi gamereknek is érdekes extra lehet. A csatlakozókra nem lehet panaszunk, hiszen Mini DisplayPort, DisplayPort, HDMI, Dual-link DVI-D, Audio in és fejhallgató jack bemenet, valamint négy USB 3.0 csatlakozó is található rajta. A képernyőt dönteni és forgatni is lehet és mi külön kiemelnénk a monitor elején található fizikai vezérlőgombokat is, melyek gyors és pontos beállítást tesznek lehetővé.

ASUS ProArt Display PA279CV

Az ASUS ProArt Display PA279CV egy szinttel feljebb versenyez, hiszen szintén 27 hüvelykes méretben, de már 4K UHD (3840 x 2160) felbontást kínál, így ideális választás azoknak, akik már biztosan 4K-ban dolgoznak. A minimalista és jól átgondolt dizájnt ezúttal is kiváló funkcionalitás jellemzi, hiszen +35 és -5 fok között dönthető és akár 90 fokban is elfordítható, miközben persze a magassága is állítható. A DisplayPort és HDMI csatlakozó mellett USB-C porton keresztül is összeköthető a számítógépekkel vagy akár táblagépekkel és telefonokkal, miközben egy USB hub is található rajta.

Bőven 200 000 Ft alatt aligha találunk kedvezőbb árú, professzionális 4K monitort.

ASUS ProArt Display PA329CV

Ha nagyban játszanál, akkor az ASUS ProArt Display PA329CV lehet a jó választás, hiszen 32 hüvelykes méreten terül el a 4K UHD felbontást kínáló 3840 x 2160 pixel. A nagyobb képernyőhöz nagyobb táp is jár, így még gyorsabban tudja tölteni vagy munka közben könnyen szinten tudja tartani a komolyabb laptopokat is. Csatlakozók tárházát kínálja ez a modell, hiszen 1db DisplayPort 1.2, két HDMI 2.0 és egy USB-C is található rajta 4-es USB Hub mellett. Ha már komolyabb munkákról van szó, akkor a HDR támogatást is megkövetelt dolog manapság, a PA329CV pedig támogatja a VESA DisplayHDR 400 szabványt.

Ez már tényleg a profi szint és így is 300 000 Ft alatti árcéduláról beszélgethetünk.

ProArt mindenkinek?

No persze csodaszép látványvilággal és tényleg remek funkciókkal van dolgunk, de nem véletlenül hívják ProArt-nak a szériát. Elsősorban a kreatív szakemberek tudják kihasználni a monitorok összes előnyét, de a belépőszintet mi bizony az igényesebb átlagfelhasználónak is bátran ajánlanánk. A gamereknek pedig ott vannak a villámgyors ROG monitorok.

You May Also Like