Hirdetés

Transformers: Az utolsó lovag kritika

Még egy Transformers film, szólalhattak fel sokan, amikor kiderült, hogy érkezik a Transformers: Az utolsó lovag című alkotás, mely minden eddiginél nagyobb harcot ígért az előzetes alapján. Az UIP Duna jóvoltából volt szerencsénk a hazai bemutató előtt egy nappal az Aréna Pláza IMAX termében megtekinteni a filmet, melyet őszintén szólva félve vártunk.

Kétség kívül az elmúlt időszak egyik legérdekesebb alapkoncepciójával van dolgunk, robotok, emberek, más világok, hatalmas és látványos ütközetek, akció, szerelem és humor. Tulajdonképpen minden adott ahhoz, hogy egy jó filmet kapjunk, valahogy mégis egy negatív hozzáállás figyelhető meg a szériával kapcsolatban.

Ezen még az alapos szereplőgárda csere sem segített, de természetesen az nagyon is igaz, hogy Mark Wahlberg nevével nem lehet mellélőni. Mi úgy ültünk be a moziba, hogy hatalmas robbanásokat, csatát, humort és valamilyen szinten értelmes történetszálat szerettünk volna látni, az alábbiakból pedig kiderül, hogy ezek közül mi teljesült. Kezdjük is talán a Transformers széria egyik legfontosabb elemével, az effektekkel, robbanásokkal és hatalmas zajjal. Nos, ezek közül mindet megkaptunk, számos rövidebb-hosszabb akciójelent gondoskodott arról, hogy az IMAX élmény még jobban ki tudjunk teljesedni. Úgy véljük, hogy aki akcióra, pörgésre vágyik, az nem lesz elégedetlen a film után.

Térjünk is rá a második legfontosabb pontra, a történetre. Egy jó történet ugyanis a hátán tudja vinni az egész filmet. Nos, itt világmegrengető sztorira persze nem kell számítani, de abszolút logikus a felállás. A főhős robotot behülyítik, Wahlberg a kiválasztott, kap maga mellé egy csinos hölgyet és persze a robot haverok, valamint a kételkedő és sok rossz döntés után jó oldalra álló hadsereg sem maradhat el. A moziból kifelé többször hallottuk, hogy így gagyi, úgy gagyi a sztori, ami talán igaz lenne, ha az ilyesféle akciófilmek rendre kiváló történettel kényeztettek volna el minket a filmes szakma kezdete óta. Fel kéne már fogni az összes kritikusnak és a moziba jegyet váltó nézőnek is, hogy a Transformers filmektől nem fog megvilágosodni és egy teljesen új életszemléletet felvenni, egyszerűen csak egy jó mozis élménnyel fog gazdagodni.

Ha úgy álltok hozzá, mint mi, akkor mondjuk is hogy mit kaptok: Érdekes történet, szerethető és megnevettető főhősök és rengeteg akció. Lehet panaszunk ezután? Őszintén szólva, ha helyén kezeljük a filmet, akkor nem igazán. Ha azt várjuk el, amit egy  Transformers filmtől el kell és el lehet, akkor egyáltalán nem leszünk csalódottak. Mark Wahlberg remekül hozza a vagány, humoros, de mégis érzékeny csávót, Anthony Hopkins egy kellemes színfoltja a filmnek és egyáltalán nem fölösleges „nézővonzó” bábú, míg Laura Haddock személyében egy csinos, igazi angol hölgyeményt kaptunk.

Persze a főhős és főbb társai itt is mindent túlélnek, mindenkit megmentenek, de ezt az elmúlt évtizedekben már meg kellett volna szoknunk. Mérgesek csak azért vagyunk, mert a  Transformers és a hozzá hasonló szerepet betöltő filmek továbbra sem úgy vannak kezelve, ahogy kellene őket. Megéri megnézni? Ha akcióra, hétvégi no brain mozira és a pénzünkért különösen hosszú filmre vágyunk, akkor naná! Ha azt várjuk, hogy rávilágít az életünk értelmére vagy meghatja a barátnőnk szívét, esetleg első randit szerveznétek a filmre, akkor inkább válasszatok mást, az Utolsó Lovagot pedig nézzétek meg egy lazább állapototokban.

Összességében tehát mi nagyon elégedettek voltunk a filmmel, a tartalmával és a kivitelezésével, a színészi játékra sem lehet panasz és nyugodtan mondhatjuk, hogy a széria egyik legjobb részét kaptuk, természetesen ezúttal is Michael Bay rendezésében.

You May Also Like