Hirdetés

Philips 27B1U7903: Profiknak szánt briliáns monitor járt nálunk

A Philips Brilliance 27B1U7903 a gyártó legújabb zászlóshajója, amely nem csak egy lenyűgöző panelt, hanem több figyelmes megoldást is felvonultat.

Legyen szó munkáról vagy szórakozásról, manapság hosszú órákat töltünk kijelzők előtt, az elsődleges figyelem pedig természetesen a tartalomra irányul, de egyre nagyobb igény van annak lehető legszebb megjelenítésére. Munka után például sokan fogyasztanak filmeket, sorozatokat vagy szimplán közösségi média tartalmakat a számítógépükön, a televíziózást teljesen mellőzve. Az olcsó TN paneles megoldások szerencsére már nagyon kikoptak a kínálatból, azonban az elmúlt években megmutatkozott, hogy a klasszikus IPS paneleken túl is van élet.

Az okostelefonok OLED kijelzői megmutatták, hogy milyen vibráló színvilág jeleníthető meg szemeink előtt. Erre ráerősítettek a televíziók és mostanság már a laptopok is. A klasszikus monitorok piaca ha a szokásosnál kicsit lassabban is, de lépést tud tartani a tempóval a Philips pedig egy olyan technológiára építkezik, ami például már bejött az Apple-nek. A nálunk vendégeskedő Philips Brilliance 27B1U7903 esetében ugyanis mini LED-háttérvilágítás emeli elképesztő szintre az IPS panel színeit.

27 hüvelykes színözön

A Philips Brilliance 27B1U7903 elsősorban a professzionális közeget célozza meg, így a specifikáció és a rengeteg technológiai megoldás főként számukra lesz érthető, de a lenyűgöző színekért egyre többen hajlandóak felárat fizetni. A 27 hüvelykes méret pont az a kategória, ami már nem az egyszerű és olcsó 22-24 hüvelykes irodai monitoroké, de még nem a 32-34 hüvelykes, egész asztalt elfoglaló és sok esetben a mérettel kompenzáló megoldásoké. A 16:9-es képarány is azt mutatja, hogy alapvetően egy általános megoldásról van szó, mely a korrekt iparos szerepét töltené be.

Azt a bizonyos „ipart” azonban a legmagasabb polcokon kell keresni, hiszen ahogy már említettük, az IPS-képernyő kifejezetten éles képét és élénk színeit a mini LED-háttérvilágítás emeli csúcskategóriássá és professzionális munkára alkalmassá. Az sRGB színtér 154%-os lefedése, a Delta E < 1 színpontosság és az 1400 nites max fényerőt bizonyító DisplayHDR 1400 tanúsítvány mind-mind ezt igazolja. A professzionális munkákban, mint például a fotók és videók szerkesztése vagy a 3D tervezés és animálás, elengedhetetlenek ezek a szabványok, hiszen a monitor előtt a lehető legvalósághűbb képet kell látnunk és megalkotnunk. Itt pedig képbe is lép a prémium fogyasztó, aki a kedvenc sorozatát vagy YouTube videóját a lehető legjobb minőségben szeretné élvezni, hiszen így mutatkozhat meg egy produkció valódi minősége.

A színek tehát lenyűgözőek, egy klasszikus IPS monitor után a legtöbben ledöbbennek és rögtön egy kiváló befektetésként tekintenek majd a Philips újdonságára. Ez nem egyedi tulajdonság, a szemmel is jól látható fejlődés mindig nagyobb elégedettséget és örömöt vált ki, mint egy háttérben meghúzódó, csupán specifikáció szintjén ismert fejlesztés. A 4K felbontás (3840 x 2160) is főként a professzionális közegnek szól, hiszen a Full HD felett tartalomgyártásban már eljárt az idő. Viszont fogyasztásban még mindig bőven elegendő, de ki ne nézné kedvenc filmjét vagy YouTube videóját 4K-ban, ha az opció adott és a monitor natívan meg is jeleníti csodás színekkel.

Praktikus extrák

Mint szinte minden területen, úgy a monitorok piacán is hajlamosak kompromisszumot hozni a gyártók, amit a felhasználóknak vagy le kell nyelniük, vagy meg kell keresniük azt a modellt, mely a lehető legkevesebbet teszi. Szerencsére a Philips mindig is élenjáró volt a praktikus megoldások terén, szinte az eddig összes AOC vagy Philips monitornál találtunk olyan megoldást, ami megkönnyítette a mindennapokat. A Philips Brilliance 27B1U7903 remekül teljesít ezen a téren, ráadásul az egyik első USB4-megfelelőséggel rendelkező Thunderbolt™ 4-es monitor a piacon. A csatlakozók terén példás kínálatot kapunk, hiszen a meglepő, de igazán praktikus Ethernet csatlakozó mellett két HDMI 2.0 és egy DisplayPort 1.4 videobemenettel, négy USB Type-A 3.2 Gen 1 porttal és két Thunderbolt 4 / USB-C 4 porttal rendelkezik hátul. A legpraktikusabb természetesen az akár 90W-os töltést is támogató Thunderbolt 4 lehet, hiszen egy csatlakozón keresztül adhatunk át képet és tölthetjük a laptopunkat. A 4db USB-A és Ethernet portoknak köszönhetően külön dokkolóra sincs szükség, hiszen ki tudjuk építeni a stabil hálózatot és az összes perifériát magunk köré tudjuk csatlakoztatni.

A MultiView is egy praktikus funkció, hiszen biztosítja, hogy a 4K-s panelen egyidőben két forrásból érkező képet is lássunk. Így egyszerre jeleníthető meg rajta (és válik használhatóvá) mondjuk az asztali gépünk és a laptopunk tartalma. A Philips a környezettudatosságra is sokat áldozott az elmúlt években, a laptopoknál már bevett „személyérzékelő” pedig egy tényleg nagyon praktikus funkció. A  PowerSensor névre keresztelt megoldás érzékeli a felhasználó közelségét, ha pedig távol megy a monitortól, akkor lekapcsolja annak fényerejét, mellyel a gyártó szerint akár 80%-ban is csökkenthető az energiafelhasználás és így annak költsége. A beépített hangszóró is egy praktikus extra, noha az irodában vagy professzionális célokra aligha használnánk, otthoni környezetben jól jöhet.

Összegzés

A Philips Brilliance 27B1U7903 egy kiváló felsőkategóriás monitor lett. A lenyűgöző színek, a mini-LED technológia, a 4K felbontás és a rengeteg port szinte kompromisszummentes felhasználást biztosítanak hosszú éveken át. Cserébe csak a kissé kényelmetlen navigálást kell elviselnünk, mely nem a már jól bevált joystick-os megoldás, hanem klasszikus gombos, aminél nehezebb megtalálni, hogy mi-mit is csinál. És persze ott van a jóval 1000 euró feletti ára, mellyel a profi mezőnyben ugyan megállja a helyét, de átlagfelhasználók számára abszolút prémiumnak számít.

You May Also Like