Hirdetés

Halálos Iramban 8 kritika

A Halálos Iramban franchise első tagját még 2001-ben mutatták be, ami azt jelenti, hogy a hamarosan a hazai mozikban is megtekinthető nyolcadik résszel 16 évesre nyúlt az ikonikus  széria, ami egészen elképesztő. Pedig ha belegondolunk nincsenek szuperhősök vagy a végtelenségig húzható egyszálas történet, csupán néhány ember, akik szeretik az autókat, szeretik egymást és egy sok fiatal által hőn áhított életstílusban élnek.

Nem tagadom, számomra is igen vonzó az az élet, amit Dominic Toretto (Vin Diesel) él és barátai, vagy ahogy ő hívja őket, a családtagjai sem éppen unalmas 9-től 7-ig melóban tengődnek. Az eddigi 7 részből ugye egy lógott ki, de azt is sikerült valamilyen módon beleszőni a teljes történetszálba, találkoztunk már rengetegféle ellenséggel, de olyannal még nem volt dolga a csapatnak, mint a 8. részben. Az ellenség ugyanis maga Dominic Toretto és meg kell mondjam, egészen ügyesen tervezték ezt meg a történetformálók, a teljes képhez pedig nem árt, ha ismerjük a korábbi részeket. Persze ennyire ne szaladjunk előre, először még egy nagyon látványos kubai versenybe csöppenünk, ami meg is alapozza az új rész látványvilágát.

Megszokhattuk már hogy törnek az autók hullanak a golyók, de azt az első percekben rögtön észrevehetjük, hogy mindezt egy új szintre sikerült emelniük, amiért le a kalappal. Ezt a 16 év alatt kialakult óriási rajongótábor valamilyen szinten el is várta tőlük, de persze ennek is megvannak a határai, amit már az előző részben is súroltak néhányszor, hiszen nem mindenki szeretné a látványt a realitás elé helyezni a széria kapcsán. Itt a 7. résznél is többször rugaszkodhatunk el egy kicsit a valóságérzetünktől, de talán még mindig azt mondanám, hogy el lehet ezt fogadni, viszont ezzel együtt nem árt óvatosnak lenni az esetleges folytatások kapcsán.

Visszatérve a történetre, Toretto átáll a rosszakhoz, aki jelen esetben egy csinos kiberbűnöző (Charlize Theron), azt azonban csak a későbbiekben tudjuk meg, hogy miért is tette meg mindezt szó nélkül. Ahogy már említettem nagyon jól összekötötték a szálakat, egyáltalán nem szeretném lelőni a „poént”. A felállás tehát hamar tisztázódik és ki más is hozhatná helyre a világ rendjét, mint Toretto csapata, akik viszont foghíjasan vannak, így komoly erősítést kapnak. A vezetés úgy gondolta, hogy az előző részben még kevesebb szerephez jutó DSS ügynök, Luke Hobbs (Dwayne Johnson) nem lesz elég, így szintén visszanyúltak és a Shaw családot is bevonták a buliba. Így már fair play-ről beszélhetünk, izom és agy is van mindkét oldalon, csakúgy, mint különleges járművek. Itt már nem elég egy villámgyors japán kocsira gondolni és azon sem lepődünk meg, hogy Toretto amcsi szörnyét több ezer lóerősre tippelik a társak.

Kérem szépen orosz atom-tengeralattjáróról, páncélozott hibrid-tankokról és természetesen házilag bütykölt nitro-ról van itt már szó. Ezt azért már nehéz lenne felülmúlni a következő részekben és itt is előjön, hogy szépen mozdulunk elfele a realitás talajáról, de még beleférünk a keretbe. Akcióból nem volt hiány, a golyók száma folyamatosak növekszik a szériában, ami nem feltétlenül probléma, de tény, hogy nem egy komolynak látszani kívánó akciófilmnek indult az egész. Persze autókból sincs hiány, nitro, gáz, motorhang, mind megvan, ahogyan a poénok sem hiányoznak. Sőt, elég sok vicces beszólást, reakciót és jelenetet kapunk, valahogy sikerült összhangba hozni az autó-poén-akció ami egy szerethető egyveleget nyújt.

Nem lövök le azzal nagy poént, hogy a tragikus körülmények között elhunyt Paul Walker karakterének neve is elhangzik párszor, ráadásul a végén úgy tűnik megkapjuk a választ arra, hogy miként él tovább Brian a család tagjaival. Jó néhány nagy nevet soroltam már fel, de nem hiányozhat a listáról az idősebbik Shaw, vagyis Jason Statham, aki a film vége felé kapott egy egészen szenzációs mini akció-vígjáték jelenetet, öccsét pedig Luke Evans játssza. Ott van még az anyjuk, Helen Mirren, a laza műveleti vezető, Kurt Russell és az ő zöldfülű ujjlonca, aki egyben a legendás Clint Eastwood fia Scott. A színészek mellett a zenei felhozatal is nagyon rendben van, ez mindig is a széria erőssége volt és bizony most is sikerült eltalálni, hogy melyik jelenethez mi illik a legjobban. Abszolút hangulatnövelő hatásúak a számok, sokan fogják hallgatni a soundtrack-et.

Összességében nekem – mint egy Halálos Iramban szériát nagyon kedvelő nézőnek – nagyon tetszett a film, a rajongókat szépen kiszolgálja. Aki most ismerkedne a szériával, az talán előtte pörgesse végig mind a 7 részt, ha a 8 előzetese meghozta a kedvet, akkor a többi is tetszeni fog. Nem az a tipikusan randis film, de ha rendes a párunk vagy nem csak a romantikus filmeket kedveli, akkor remek páros szórakozásban lehet részetek. Akik pedig bugyuta hülyeségnek tartották az eddigi részeket, azok ezt is kerüljék, nem kell mindenben az élet bölcsességeit keresni és tudjátok: aki nem szereti a focit…ne nézze!

Elvileg 2019 áprilisában jön a 9. rész, 2021-ben pedig a 10., amivel vélhetően lezárják az egészet kerek 10 résszel és 20 évvel. Tartható ütemtervnek tűnik, a kérdés már csak tényleg az, hogy milyen ellenséggel és felszereléssel tudják most már tényleg felülmúlni az eddigieket. A 2 év pedig bőven elég arra, hogy szépen beosztva újra végignézzük az összes részt!

9/10

You May Also Like