Hirdetés

Exkluzív modellpár-koncepciót mutat be a BMW i divízió

A bajor gyártó jövőbe mutató almárkája a pontárnyalás kivételes színjátékába öltöztetett BMW i3 Garage Italia CrossFade és BMW i8 Garage Italia CrossFade modellek alkotta egyedüli kettős kiadást gurította ki a 2016-os Párizsi Autószalon színpadára, egy hamarosan érkező különkiadás-duó magával ragadó előfutáraként.A BMW Group és az olaszországi Garage Italia Customs dizájnműhely együttműködésének legfrissebb gyümölcse egy lenyűgözően innovatív szín- és anyagkoncepció, amelyet a vállalatcsoport jövőbe mutató modellpárosára álmodtak meg a tervezők: szeptember 30-án a BMW i divízió a BMW i3 Garage Italia CrossFade és a BMW i8 Garage Italia CrossFade egyedüli kettős kiadását gurította ki a 2016-os Párizsi Autószalon nagyközönsége elé, egy hamarosan érkező dupla különkiadás úttörő hírnökeként. 2017 hajnalán a bajor gyártó a BMW i3 és a BMW i8 modellpalettáját is egy-egy újabb exkluzív változattal gazdagítja, a különleges széria pedig a most bemutatott koncepció hamisítatlan stílusjegyeit viseli majd.

Eme exkluzív modellpár-koncepció két alkotása között az egyedülálló fényezés von megkérdőjelezhetetlen párhuzamot, amely magával ragadó stílusban emeli ki a BMW i3 tisztán elektromos kisautó és a BMW i8 plug-in hibrid sportautó úttörő kialakítását és innovatív járműkarakterét. A speciális fényezés középpontjában a XIX. század végén és a XX. század elején hódító festőművészeti irányzat, a pointillizmus esszenciáját éltető pontárnyalás áll, amely kiváltképp lebilincselő megjelenést és kisugárzást garantál. „Lapo Elkann a divat, az autóipar és a dizájn világát egyaránt behálózó átfogó összhang abszolút úttörője, és tervezőként rendkívül izgalmasnak találom az eme hármas egységben leledző lehetőségeket. A teljesen új anyagok alkalmazásának és a járművek jövőbe mutató kialakításának köszönhetően a BMW i divízióval mi már a kezdetekkor átléptük az autóipari dizájn állította akadályokat, a Garage Italia Customs egyedüli kiadásának felettébb progresszív kinyilatkozása így tökéletesen beleillik a BMW i3 és a BMW i8 modellképébe” – mondta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető tervezője.

Az olaszországi Garage Italia Customs dizájnműhely 2016 júniusában már bemutatott egy egyedüli kiadást a BMW i8 műszaki alapjára: ez volt a BMW i8 Futurism Edition, amelynek egyedülálló karosszéria-dizájnját ugyancsak a festőművészet öröksége ihlette. A BMW Olaszország ötvenedik évfordulója alkalmából készített exkluzív modell Giacomo Balla olasz festőművész jövőt ábrázoló alkotásának hamisítatlanul egyedi árnyalatait öltötte magára. „Miként a BMW, úgy a Garage Italia Customs dizájnműhely is a technológiai fejlődésben rejlő értékek megtestesítője, miközben mindkét gyártót az újabbnál újabb innovációk lehetősége hajtja előre. A BMW i almárka modelljei kiváló alapot nyújtanak tervezőinknek ahhoz, hogy felfedezzék a mobilitás jövőjében rejlő művészeti lehetőségeket, a CrossFade projekt esetében alkalmazott mértani mintákkal pedig olyan lenyűgöző hatást értünk el, amely messze túlmutat a megszokott járműfényezési megoldásokon” – fogalmazott Lapo Elkann, a Garage Italia Customs dizájnműhely alapító-elnöke.

A 2016-os Párizsi Autószalonon bemutatott modellpár-koncepció egyedülálló dizájn-innovációját a XIX. század végén elhíresült festőművészeti irányzat, a pointillizmus optikai színkeverő technikája ihlette, amelynek alapját az egymástól egyenletes távolságban elosztott apró színfoltok alkotják. Azáltal, hogy az egymás szomszédságába helyezett különféle árnyalatok a valóságban nem, csupán a néző perspektívájából keverednek össze, egy egészen különleges mélységű, intenzív képi világ jön létre, az egyes színfoltok méret- és távolságbeli eltolásával pedig egy tökéletes harmónia szerint összeállított, precíz pontárnyalási struktúra épül fel.

p90235874_lowres_bmw-i8-garage-italia

A BMW i8 Garage Italia CrossFade egyedüli kiadás dizájn-koncepciója a Protonic Blue metálkék és a Protonic Dark Silver sötétezüst-metál árnyalatok közti precíz színváltozásra épül, amely még inkább kiemeli a progresszív plug-in hibrid sportautó arányait és vonalvezetését. Sőt mi több, a pontárnyalást a tervezők különböző méretű háromszög-motívumok mérnöki pontosságú elrendezésével váltották valóra, amely azon túl, hogy a fényezés végső benyomását erősíti, a BMW i8 lendületes járműkarakterét is fokozza. A különleges karosszéria-fényezést összetett eljárás során vitték fel a plug-in hibrid sportautó elemeire: a Protonic Blue metálkék alapot első ízben egy speciális takarófóliával vonták be, amely lehetővé tette, hogy a tervezők a karosszérián rajzolják meg a mérnöki pontossággal kiszámított háromszögekből álló végső mintát, majd ezután a kontraszt-árnyalatú karosszériarészeket fedő takarófóliát óvatosan lehámozták és a felületre Protonic Dark Silver sötétezüst-metál fényt fújtak fel. A BMW i8 Garage Italia CrossFade karosszériájának pontárnyalatát az utastérben elnyújtott kardánalagút, a két ajtókárpit és a tetőkárpit is megörökölte, az Alcantara textilfelületek itt is fokozatosan, elölről hátrafelé változnak át sötétezüstből királykékbe. Az ülések és a kiegészítő utastéri elemek Foglizzo bőrborítása, Protonic Blue királykék színezése és Alcantara perforálása mindeközben még tovább nyomatékosítja az egymással tökéletes kontrasztot alkotó árnyalatokat.

A BMW i3 Garage Italia CrossFade egyedüli kiadás esetében az orr-részt és az oldalsó elemeket átható pontárnyalást függőleges átmenet szerint alkalmazták a tervezők: a metálkék árnyalat intenzitása a karosszérián felfelé haladva egyre csökken, mígnem a motorháztető és a tető már teljes mélyfekete-metál árnyalatban pompázik. Az exkluzív fényezést itt is egy speciális takarófólia segítségével vitték fel az elemekre a készítők, azzal a különbséggel, hogy háromszögek helyett a tisztán elektromos kisautó esetében már egyre növekvő körmotívumokat alkalmaztak, amelyek a forradalmi ötajtós modell vezetési élményét szimbolizálják. A jellegzetes pontárnyalás a BMW i8 mintájára a BMW i3 utasterében is visszaköszön, ahol kiváló minőségű textil és Alcantara felületek hivatottak még tovább fokozni a kisautó prémium hangulatát. A rendhagyó dizájn-innováció alapját a karosszérián és az utastérben egyaránt a Protonic Blue metálkék árnyalat adja, amely az opcionális extrafelszereltség részeként már most elérhető alternatíva a BMW i3 modellhez, de csak a még hatékonyabb, 94 amperóra tárolókapacitású akkumulátorral szerelt változatok kiváltságaként.

You May Also Like