Hirdetés

A művelt férfi három jellemzője

új ötletek
új ötletek

Vajon mi jellemez egy művelt embert? Az iskolázottsága? Az általa olvasott könyvek száma? Az általa használt szókincs? Erről talán hosszan lehetne vitázni, mindenesetre most ennek járunk utána egy idézet alapján, amely Edward Whitehead parancsnok egyik könyvében olvasható.

A művelt férfi olyan aki képes önmaga szórakoztatására, képes mások szórakoztatására, és hajlandó az új ötletek befogadására.

Képes szórakoztatni önmagát

“Unatkozom” – mondja a nyári szünetben a gyerek, miközben a szülők kezüket, lábukat törve próbálnak elfoglaltságot találni neki, vagy próbálják szórkoztatni. Ha te édesanyád is olyan mint az enyém, akkor a fenti felkiáltásra az lehetett a válasza, hogy akkor menj és takarítsd ki a szobád. A legtöbb férfi azonban felnőtt korára sem hagyja el azt a vágyát, hogy valaki szórakoztassa. A gyerekeknél az okok abban keresendők, hogy rengeteg játékkal vannak körülvéve, viszont az érdeklődésük csak rövid idejű. A gyerekekkel ellentétben azonban a művelt ember képes elmélyülni egy-egy feladatban, beszélgetésben, hobbiban vagy olvasásban, hiszen elsajátította a koncentrálás képességét.

olvasás
Az olvasás bármikor lehet szórakoztató

Az okostelefonok világában azonban nem nagy tudomány elfoglaltnak lenni, illetve böngészni a hírfolyamot unalomból, azonban a művelt ember akkor is képes elfoglalni magát, amikor a technológia nincs a közelben. Képes lekötni magát egy kirándulás, egy unalmas megbeszélés alatt is. Lekötik a figyelmét a körülötte történő dolgok, és mindig nyitott a tanulásra, vagy az újdonságok befogadására. Ha olyan szituációban találja magát, hogy nincs a közelben okostelefon, vagy egyéb társaság, egyszerűen az élet dolgairól gondolkozik, vagy befelé fordulva képes önmagát, vagy egy problémát boncolgatni, így képes az időt haszonnal eltölteni.

Képes egy barátot szórakoztatni

Ha valaki hajlamos az unatkozásra, vagy nem képes önmagát elfoglalni, szerencsésnek mondhatja magát, ha van egy művelt barátja. A művelt ember általában könnyen egy összejövetel középpontjában találhatja magát, ahol élénk beszélgetés folyik. Képes vinni a beszélgetést, hiszen mindig van egy-egy izgalmas története, van megosztani való ötlete, élménye. Nem számít a beszélgetőcsoport mérete, egy-egy történettel mindannyiukra képes jó benyomást tenni.

beszélgetés
A beszélgetés

Abraham Lincoln egy kiváló példa az olyan művelt emberre, aki képes volt mások szórakoztatására. Lincoln önmagát oktatta, hiszen csak egy évig járt hivatalos iskolába. Nem érte be azonban azzal amit ott kapott. Elkötelezett híve volt az életen át tartó tanulásnak és gyakorlatilag folyamatosan olvasott. Ezeknek a következménye volt az, hogy szinte bárkivel, bármiről el tudott beszélgetni úgy, hogy szórakoztató maradt közben.

A művelt emberek többsége tanulmányozza a pszichológiát is, így pontosan tudják, hogy akkor elbűvölők, amikor más emberek érdeklődést mutatnak irántuk. Lincoln ebben is brillírozott, hiszen ismerősei nem csak jó beszélgetőnek, hanem figyelmes hallgatóságnak is tartották.

Még egy utolsó gondolat a paragrafus végére. A férfi legyen képes egy-egy jó vicc elmondására is. Sajnos ez a képesség az utóbbi időben kiment a divatból.

Nyitott az új ötletekre

Ez tűnik a legkönnyebbnek… Mennyire lehet nehéz nyitottnak lenni az új ötletekre?

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az ember hajlamos azt gondolni magáról, hogy folyamatosan racionálisan gondolkodik, ésszerű döntéseket hoz. Ezzel szemben az igazság az, hogy számtalan döntésünket befolyásolják a tudat alattiban végbemenő folyamatok, amelyekre befolyással vannak az érzelmeink, hiedelmeink, félelmeink, motivációink akár irracionáis módokon is. Az egyéni elfogultság is befolyásolja a döntéseket, így hajlamosak vagyunk csak azoknak az információknak a befogadására, amelyek illeszkednek az általunk felépített világképbe. Nehéz egy ember véleményét megváltoztatni, pláne akkor amikor a már felépített teóriájába vagy hiedelmébe már energiát, gondolatokat vagy akár pénzt fektetett.

Ez azt jelenti, hogy a tudatalatti a saját ötleteinkre kimeríthetetlen forrásként, az eltérő gondolatokra pedig vetélytársakként tekint.

Kutatásokkal is igazolták, hogy a politikai vitát hallgató ember racionális gondolkodásért felelős agyi területein kisebb aktivitás mutatkozik akkor, ha a sajátjával ellentétes érvek sorakoznak fel a vita közben, de amint az övével egyező álláspont kerül említésre, az aktivitás újra nőni kezd.

Ezekből is következik, hogy az új ötletek befogadása nem természetes folyamat, és nem is olyan egyszerű. Szükség van arra, hogy a tudatos gondolkodás képes legyen kikapcsolni a tudat alattit, és az ember képes legyen racionálisan végiggondolni a hallottakat.

Üzletember
Legyünk mindig nyitottak az új ötletekre, de ne fogadjunk el mindent feltétlenül

Nem jelenti ez azonban azt sem, hogy mindenáron el kell fogadni amit hallunk. Legyünk nyitottak, de ne hagyjuk abba a gondolkodást!

A befogadásra úgy kell gondolni, mint egy olyan emberre akivel először találkozunk. Beszélgetünk egy rövid ideig köznapi témákól, majd ahogy megismerve a másikat mélyedünk bele a komolyabb témákról. Eleinte távolságot tartunk, majd pedig eldöntjük, hogy megfelelő-e a társaság vagy sem. De ehhez át kell gondolnunk az első benyomásokat. Elképzelhető, hogy a legjobb barátunkká válik, de az is, hogy a kapcsolat nem lép előrébb és megragad a “small talk” szintjén.

A művelt embernek egyszerűbb dolga van az újdonságok befogadásával kapcsolatban, hiszen a tanulmányai és felkészültsége alapján képes gyorsabban eldönteni, hogy az újdonssággal tud-e azonosulni vagy sem. Nehezebb dolga van annak, aki csak olyan könyveket olvas, olyan véleményeket hallgat meg, olyan emberekkel tartja a kapcsolatot, amelyek alátámasszák a saját gondolatait. Számukra a más értékeket képviselő emberek, ötletek inkább furcsák és elgondolkodás helyett gyanút ébresztenek benne és kibillentik a lelki egyensúlyából.  

You May Also Like