Hirdetés

Mit esznek a Tour de France versenyzői?

Az ikonikus, 21 napos kerékpárverseny alatt nagyjából 140 000 kalóriát éget el egy versenyző, hiszen iszonyúan megterhelő megmérettetésről van szó, így a táplálkozásuk sem éppen mindennapi ebben az időszakban. A közvetítések alatt sokszor látjuk, hogy a csapat étellel és itallal látja el a versenyzőjét, de nemrég utánajártunk, hogy a kamerák által nem közvetített időszakban miket esznek a sportolók.

Az adott szakasz nehézségétől és hosszától függően a legtöbben átlagosan 5000 és 8000 kalória közötti veszteséggel számolnak egy nap, a szénhidrátnak pedig különösen fontos szerepe van. Egy átlagos, 70 kilogrammos versenyző nagyjából napi 55 banánnak megfelelő szénhidrátot fogyaszt az energiaszint fenntartásához, de az étrendjük persze nem csak banánból áll.

Reggeli 9 órakor

Egy-egy szakasz után nem csak a szinte azonnal tápanyagbevitel a fontos, hanem a regenerációs folyamat fenntartása is, mely a következő napig is elnyúlik. A reggeli különösen fontos, hiszen az előző napi megterhelés pótlása mellett fel kell tölteni a raktárakat, hiszen néhány órán belül indul a következő szakasz. Ilyenkor általában lassan felszívódó szénhidrátot fogyasztanak jó minőségű fehérjeforrással és egészséges zsírokkal.

Egy átlagos reggeliben mindenképpen találkozhatunk egy tál zabbal, amit egészséges magvakkal ízesítenek. Utána következhet három sonkás-sajtos szendvics, 100 gramm tészta, egy joghurt és nagyjából fél liter gyümölcs smoothie. A folyadékbevitel is fontos, na és persze a koffein, így a víz mellett a gyümölcslevek és a kávé tartozik még a kedvencek közé.

Verseny előtti snack 10:30 körül

A verseny délben indul, így előtte még újból maximumra szokták tölteni a raktárakat. Ilyenkor csak egy könnyebb snack a bevett szokás. A kávé és sok víz mellett egy energiaszelet simán lecsúszik.

Verseny közben 12-17 óra között

A közvetítések alatt sokszor látjuk, hogy a kísérőkocsikból valamilyen kulacsot, üveget vagy éppen energiaszeletet, ételt nyújtanak át menet közben a versenyzőknek. Ezekre szükségük is van, hiszen amint elrajtol a mezőny, a sportolók villámgyorsan égetik a kalóriákat. Persze ideális esetben a verseny előtti töltés a legoptimálisabb és igyekeznek a verseny közben minimalizálni a bevitelt, de azért a nagyjából 5 óra alatt mindenki eszik, iszik. A mennyiség és minőség szintén az adott szakasztól függ.

A nehéz hegyi szakaszokon nyilván többet kell pótolni, a versenyzők pedig ezt a normál ételek mellett különféle energiaszeletekkel, gélekkel teszik meg. Egy komolyabb szakaszon a pufirizs mellett a lekváros vagy éppen sonkás croissant simán az étrend része, csakúgy, mint a kb. 6 darab energiaszelet, a 2-3 energiagél, a két doboz kóla és a 6 üveg izotóniás ital.

A verseny utáni gyors pótlás 17 óra körül

Ahogy vége a szakasznak, a legtöbben szinte azonnal megkezdik a tápanyagbevitelt, hiszen másnap ismét a lehető legjobb formájukat kell hozniuk. A legfontosabb a sok szénhidrát bevitele, hogy feltöltsék a glikogén raktáraikat, illetve a magas fehérjebevitel annak érdekében, hogy az izmok újraépüljenek.

A visszatöltő italok mellett a csirkés szendvics, a pufirizs és a smoothie is alap kellék.

Kiadós vacsora este 8 körül

Ilyenkor a lassabban emésztendő, komoly tápanyaggal rendelkező ételeké a főszerep, A marhahús, sok zöldséggel és tésztával szinte alap, a joghurt a saláta és a gyümölcslé pedig finom kiegészítés.

Éjjeli snack 23 óra körül

A sportolók órákkal a verseny után is égetik még a kalóriát, így szinte közvetlenül alvás előtt is van még mit pótolni, illetve az éjszakára felhalmozni. Persze már ilyenkor is inkább egy snackről van szó, mintsem a telezabálásról. Egy kis müzli, gyümölcs, joghurt és magvak jelentik ilyenkor a jó megoldást.

Összességében tehát nem teljesen változatos, de mindenképpen érdekes és természetesen kifejezetten ehhez a megmérettetéshez szükséges és tervezett étrendről van szó, amit otthon maximum egy átlagembernek csak részben érdemes alkalmaznia.

You May Also Like