Hirdetés

SteelSeries Aerox 3: Pehelykönnyű gyilkos

Néhány éve bombaként robbantak be a köznyelven csak „lyukas egereknek” nevezett gamer rágcsálók, melyek az anyag látványos hiányával demonstrálták a súlycsökkentést. Erről mára kiderült, hogy nem feltétlen szükséges ahhoz, hogy egy könnyű és csúcskategóriás egeret kapjunk, ugyanakkor továbbra is látványosak és ja jól vannak kivitelezve, akkor tényleg kényelmesek és könnyűek.

Ilyen a SteelSeries Aerox 3 is, melynek vezetékes változata járt nálunk. A 2022-es modell az egyik legkedveltebb lyukas egér a piacon, hiszen a sokak számára ismeretlen kisebb gyártók mellett a dán óriás a tapasztalatot, minőséget és megbízhatóságot sugallja. A dobozt és a szettet nem bonyolították túl, ami egyfelől érthető is egy északi gyökerekkel rendelkező márkától, másfelől pedig az Aerox 3 tényleg tömegek számára készült, egyszerű és praktikus használatra. Az egér mellett néhány papír és a nagy örömünkre leválasztható USB kábel kapott helyet.

A gyártó által csak „Super Mesh-nek” nevezett hálós kábel a felsőkategóriás termékek jellemzője és sokkal praktikusabb, mint a sima gumis kábelek. Egyfelől jobban is siklik az asztalokon, hiszen a gumi hajlamos odatapadni, másfelől pedig minőségibb érzést kelt és nem csavarodik össze olyan könnyen. További örömhír, hogy néhány jóval drágább egérrel ellentétben USB-C / USB-A kábelt találunk a dobozban, ami egyszerűbb csatlakoztatást és könnyen pótolhatóságot jelent.

Az anyaghasználatra nehéz kitérni, hiszen jóformán 59 grammnyi műanyaggal van dolgunk, amit alig érzünk a kezünk alatt. Persze a méhsejtes borítás alatt minőségi technika kapott helyet, az egér pedig IP54-es védelmet kapott, amivel a gyártó szerint az első ilyen gamer egér lett az Aerox 3. Ez azt is jelenti, hogy ellenáll a rácseppenő víznek, a pornak és olajnak, ami örömteli, hiszen egy klasszikus egérhez képest jóval nagyobb veszélynek van kitéve a technikai háttér. A SteelSeries el is nevezte az áramkör és a szenzor folyadék elleni védelmét AquaBarrier-nek, így nagyon úgy fest, hogy tényleg csináltak valamit.

A villámgyors csatlakoztatás után nem maradt más hátra, mint némi beállítást elvégezni a SteelSeries Engine 3 szoftverben, ahol az RGB világítás mellett a gombkiosztást az egérről 5 szinten állítható CPI szinteket szabhatjuk személyre. A kezelőfelület egyszerű és átlátható, senkinek nem fog nehezére esni a helyes beállítások megtalálása. A gyártó szoftveres oldala kapcsán elmondható, hogy a SteelSeries GG „fedőnév” alatt sorakozó megoldások egy rendkívül hasznos csomagot takarnak. Az Engine 3 és a Sonar a termékek finomhangolását és személyre szabását könnyíti meg, miközben a Moments képes automatikusan felismerni és rögzíteni a legjobb pillanatokat, a 3D Aimtrainer-rel pedig a tökéletes beállítások mellett a bemelegítés is megoldható.

Az egérpadon elhelyezve mi jobbkezesként teszteltük és a gyártó a saját honlapján is úgy tűnteti fel, mintha nekünk szánták volna, de alapvetően simán nevezhető kétkezes egérnek is, így a bal kézzel operáló játékosoknak sem kell félniük, valószínűleg nem fognak csalódni. A fogás stílusát illetően a sajátunkat inkább a tenyér és a karomfogás közé tennénk, de az egér ergonómiája úgy lett kialakítva, hogy szinte minden stílushoz igazodni tudjon. Rögtön feltűnt a jól eltalált forma, melynél ugyan kevesen tudnak csak nagyot hibázni és a vakteszten pár népszerű modellt valószínűleg a legtöbben meg sem tudnának különböztetni. Az 59 grammos pehelykönnyű kialakítás minden mozgásnál érződik és elsőre a jóval nehezebb egérről váltók számára nagyon fura, akár „gagyi” hatást kelthet, de egyfelől a csuklónk meghálálja a könnyed mozgatást, másfelől pedig ez a trend tényleg nagy hatással van az FPS stílusú eSport játékra.

Az ergonómia mellett a szenzor egy gamer egér legfontosabb eleme, hiszen a pontosság elengedhetetlen az eSport játékokban. A TrueMove Core névre keresztelt optikai érzékelőt a piac legnevesebb gyártójával, a PixArt-tal közösen tervezték, ami már alapjáraton is egyfajta garancia a minőségre. Ráadásul a SteelSeries nem ment bele a CPI vagy DPI háborúba, az egér 200 és 8500 CPI érték között állítható. A legtöbben 400 és 800 között fogják valószínűleg használni a finomhangolást pedig általában a játékokon belül lehet megtenni. 1000Hz / 1 ms-es frissítési gyorsaság és a 35G gyorsulás kezelése korrekt érték, a kapcsolókról pedig ugyan nem derül ki hivatalosan, hogy milyenek, hiszen csak „SteelSeries mechanikus kapcsolóként” hivatkoznak rájuk, de mivel 80 millió kattintásra vannak hitelesítve, így vélhetően probléma nem lesz velük az életciklus alatt.

A tesztjátékok között helyet kapott a League of Legends, a Counter-Strike és a Diablo IV is, melyek mindegyikéről elmondható, hogy „egérgyilkos” címek. Az Aerox 3 hozta a stabilitást és kényelmet, az 59 grammos súllyal órákig megterhelés nélkül lehetett belefeledkezni a játékokba és ennek az sem állított akadályt, hogy lemerült volna, hiszen vezetékes megoldásról van szó. Az RGB világítást kicsit nevetve fogadtuk, hiszen a kezünk alatt szinte semmi sem látszott az egérből, ugyanakkor a 3-zónás megoldásnak van egy praktikus funkciója. Képes ugyanis a fényekkel informálni különféle játékbeli adatokról, mint például az életerő, illetve képes jelezni, ha az adott alkalmazásban értesítés érkezett, amire a Discord egy jó példa lehet.

Azt sem érdemes elfelejteni, hogy a PC és Xbox mellett Mac kompatibilitással is rendelkezik, így napközben akár egy Macbook munkahelyi kiegészítője is lehet, 17:30-kor pedig már az asztali gépen vagy a konzolon indulhat is a Diablo IV. A 20 000 Ft-os árával az Aerox 3 egyáltalán nem nevezhető drágának és ha azt nézzük, hogy egy minőségi, modern és jól felszerelt csomagot kapunk, akkor nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb, „megfizethető” gamer egér a piacon.

You May Also Like