Hirdetés

Ruhatisztítás férfiakra szabva

Ingek, szövetkabátok, zakók, élére vasalt nadrágok – ki mondta, hogy a férfiak ruhatárát egyszerűbb karbantartani, mint a nőkét? Bár a férfiak többnyire gond nélkül szerelnek meg bármit a lakásban és kívülről fújják az autók műszerfalán felvillanó rejtélyes ikonok jelentését, a mosógépen látható ábrák sokszor mégis kifoghatnak rajtuk. Az LG szakértői most nekik segítenek abban, hogy mire érdemes figyelni a mosáskor, és milyen trükkökkel lehet időhatékonyan és kényelmesen frissen tartani a ruhatárat.

A mosás a szennyeskosárnál kezdődik

Mivel a színes textíliák könnyen kiengedhetik a színüket, elszínezve a többi ruhadarabot, kellemetlen meglepetés érheti a gyanútlan mosógéphasználót, ha a ruhákat válogatás nélkül, egyszerre helyezi a mosódobba. Alapvetően fehér, világos színes és sötét színes kupacokra érdemes szétválogatni a ruhákat, de külön mosandók a lakástextilek, törölközők, valamint a kényes gyapjú- és selyemruhák is.

A mosáshoz választhatunk mosóport, folyékony mosószert és gélkapszulát is, melyek adagolásáról a termékek csomagolása nyújt részletes tájékoztatást. A háromféle opción belül is többféle típus közül választhatunk, külön vehetünk például mosószert fehér, fekete és színes ruhákhoz, kötött pulóverekhez, de a gyártók még az érzékeny bőrűekre is külön gondoltak. További hasznos adalék a vízlágyító, melyet érdemes minden mosáskor használni, hiszen lágyabb vízben jobb a mosás hatékonysága, de ecet használatával is hasonló eredményt érhetünk el, ami ráadásul költségkímélőbb is.

Kakaóscsiga, briós és virágok – mit takarnak valójában a mosóprogramok ikonjai?

A programokat hétköznapi tárgyakra kísértetiesen hasonlító ábrák jelölik, melyekről a mosógépek használati utasítása nyújt részletes tájékoztatást. A különféle modellek kezelőfelülete nem egyforma, de az biztos, hogy mindegyiken van műszálas/vegyes, pamut, kímélő/gyapjú mosás, gyors/rövid, illetve egyes típusokon még öko program is, vízhőmérséklet tekintetében pedig valószínűleg 30, 40, 60 és 95 fok közül választhatunk. Nem kifejezetten koszos, közepes mennyiségű ruhát 30-40 fokos rövid programon is moshatunk, de ha a dob tele van, vagy a ruhák nagyon koszosak, mindenképpen 40 fokos normál programot válasszunk. Mivel vannak olyan öltözékek, melyeknek az anyagát tönkreteszi a magas fordulatszámú centrifugázás, érdemes inkább 600-800-as fordulatszámot választani – ez is elég ahhoz, hogy a ruhákból ne csöpögjön a víz, ráadásul kevésbé lesznek gyűröttek a vasaláskor. Ugyanakkor ha szeretjük kerülni a vasalást, hasznos lehet az ún. vasaláskönnyítő program, de ebben az esetben legfeljebb félig rakjuk csak meg a mosógépet.

Idő- és energiatakarékos megoldások

Ha odafigyelünk a centrifuga használatára és mosás után minél hamarabb kiteregetjük a ruhákat, – azaz nem hagyjuk őket gyűrődni – akár a vasalást is elhagyhatjuk, mellyel egyben időt és energiát is spórolhatunk. Teregetés előtt érdemes alaposan kirázni a ruhákat és egyenletesen elhelyezni őket a szárítón, így csak a könnyen gyűrődő darabokat kell majd átsimítanunk vasalóval. Ha az ingekkel biztosra akarunk menni, szárítsuk őket vállfán. Szintén idő  és energiatakarékos megoldás a mosógépek ún. TurboWash funkciója, amely hatékony fúvókás öblítés segítségével csökkenti a mosási ciklus időtartamát. A takarékosságot szolgálja továbbá az is, hogy a fejlettebb gépekben súlyautomatika méri le a szennyes ruhát, hogy aztán kikalkulálja, pontosan mennyi víz szükséges az adott mosáshoz.

A Steam megnevezéssel jelölt gőzfunkció is rendkívül hasznos: a gőz erejével sokkal hatékonyabban tisztíthatjuk ruháinkat, mialatt maximálisan óvjuk is a textíliát a mosás során. Ráadásul a gőz segítségével a ruhákban megbújó allergének akár 99,9 százaléka is eltávolítható.  A TrueSteam technológiával rendelkező készülékek esetén a  gőzfrissítés funkcióval gyengéden és könnyedén frissíthetjük fel például a zakókat: a ruhák szálai 20 perc alatt kisimulnak, a gyűrődések vasalás nélkül eltűnnek, a kellemetlen szagok elillannak.

Ruhatisztító szalon az előszobában

Ha mindig tökéletesen friss ingekre vágyunk – a munkához szükséges zakót és nadrágot pedig nem szeretnénk minden héten komoly összegekért a tisztítóba adni –, érdemes elgondolkodni egy otthoni ruhaápoló berendezés beszerzésén. Az LG hamarosan itthon is kapható, Styler nevű készülékei egyszerre akár három ruhadarab kényelmes és gyors felfrissítését teszik lehetővé. A gép forró gőz permetezésével frissíti fel a ruhákat, semlegesítve a kellemetlen szagokat, eltávolítva az allergének és baktériumok több mint 99,9 százalékát. A mozgó ruhaakasztó gyengéd rázással egyenesíti ki az anyagszálakat, a kíméletes szárítás funkció pedig rögtön viselésre késszé teszi az esetleg esőáztatta ruhákat. Az üvegajtóba szerelt nadrágél-vasaló tiszta és rendezett megjelenést kölcsönöz a nadrágoknak, eltünteti a gyűrődéseket és tökéletesen pontos élt simít a nadrágszárra vasaló használata nélkül.

You May Also Like