Hirdetés

Mission Impossible 7: Tom Cruise újabb diadala

Tom Cruise az elmúlt években nem sok filmben tűnt fel, de azokban nagyon. Ő egyike azon színészeknek, akik évtizedek után is csak egyre feljebb lépkednek a ranglétrán és ha létezik igazi AAA színészlista, akkor ő biztosan helyet kapna rajta. Mindez pedig abszolút nem a vélt vagy valós személyiségének köszönhető, hanem tisztán annak, amit a filmvásznon láthatunk.

A Top Gun második része óriásit robbantott és megmutatta, hogy van még jövője az igazi filmgyártásnak. A belengetett óriási akciójeleneteknek köszönhetően a Mission: Impossible – Leszámolás első részét is nagyon vártuk már, hiszen az ígéretek mellett a múlt is igazolta, hogy Tom Cruise mindent bele fog adni, illetve az is sokat dobott a várakozáson, hogy az akciófilmek többsége kimerül a Halálos Iramban széria szerethető bugyutaságában vagy valamelyik A-listás színész magánakciójában. Nyilván itt is Ethan Hunt menti meg a világot, a többiek nem hogy önmagukban, de Ethan nélkül összeállva sem valószínű, hogy képesek lennének rá. Mindezek ellenére mindenkinek megvan a maga helye és szerepe, a legfontosabb pedig az, hogy ezt egytől-egyik nagyon jól hozzák.

A franchise hetedik filmjének középpontjában Ethan és az új globális ellenség, a mesterséges intelligencia áll, mely képes lehet uralni a világot és még annyira sem sebezhető, mint az elmúlt hat rész ellenségei. Persze mindennek megvan a saját gyengepontja, a történet pedig talán a korábbi részekhez képest sokkal szorosabban halad a fő szál mentén. Persze érzelem nélkül nincs akció, főleg, ha a mesterséges intelligencia az ellenség, hiszen ember és gép között ez a fő különbség és tulajdonképpen az IMF csapata és segítőik is ebben látják a győzelem kulcsát.

A stúdió már jóval a film megjelenése előtt gondoskodott a hype-ról, melynek kulcsa Tom Cruise kaszkadőr nélküli akciójeleneteiből állt össze. A legnagyobb ovációt egyértelműen a hegyoldalból való motoros leugrás és ejtőernyőzés kapta, mely felett a sok-sok akció mellett alapjáraton lehet, hogy „elcsúsznánk”, így viszont, hogy már jóval előtte tudtuk, hogy ezt tényleg bevállalta és megcsinálta a 61 éves sztár, nagyon felértékelődött. Nincs szükség arra, hogy sok akciójelenetet részletesen kivesézzünk, szinte mindegyik megállná önmagában is a helyét a legnagyobb stúdiófilmekben, így együtt pedig egyelőre abszolút az év akciófilmje.

A történetet annál tovább nincs is értelme kivesézni jelen beszámolóban, mint hogy az AI bizony világuralomra törne, amit szokás szerint a nagyhatalmak és hatalomra éhesek a maguk javára akadályoznának meg, az IMF pedig az emberek érdekét nézve igyekszik mindennek kereszt betenni. Jó előre tudtuk, hogy ez csak az első rész, így nem kapunk idén szinte semmilyen lezárást, ami a stáblista indulásakor egyáltalán nem hagyott hiányérzetet bennünk, de belegondolva abba, hogy viszonylag odébb van még a második rész, valamiféle lezárás lehet, hogy az a bizonyos hab lett volna a tortán.

Cruise mellett egyébként az új karakterek is jól hozták a szerepüket és abszolút beleolvadtak a MI filmek világába. Hayley Atwell Grace-je az kicsit hullámzó volt nekünk. Az elején szerethető bombanő, utána már kicsit túltolta a „majd én egyedül megoldom” dolgot, de végül megértette a lényeget és csapatjátékossá vált, így pozitív az összkép és alig várjuk, hogy a folytatásban milyen szerep jut neki. Pom Klementieff is jól hozta a csendes, de fontos mellékszereplőt, ahogy Ethan csapata is szokás szerint ott volt a szeren a támogatásukkal és a poénokkal egyaránt. Vanessa Kirby-t bármikor el tudnánk nézni, de itt sem kapta meg azt a valóban nívós karaktert, amit mondjuk a Halálos Iramban szériában is hiányoltunk. Alapjáraton ő fontos, de visszanézve inkább a „fontos lenne” a jobb jelző.

Az biztos, hogy ha igazi akciófilmre vágytok a nyáron, akkor a kihagyhatatlan. Ha pedig az Oppenheimer mellett csak egy filmnek lenne hely a nyáron, akkor is erre szavaznánk. A 61 éves Tom Cruise előtt pedig emeljük kalapunkat és alig várjuk a folytatást. Sőt Cruise addig akar Mission: Impossible-filmeket forgatni, amíg Harrison Ford vadászott kincsekre, ha pedig ő ilyen eltökélt, akkor látunk még itt pár részt.

You May Also Like