Hirdetés

AOC GK500 és GM500 gyorsteszt

A gamer monitorok piacán az AOC egyre komolyabb szereplővé lépett elő, így várható volt, hogy előbb-utóbb más szegmensekben is megcélozzák a játékosokat, hiszen a monitorok megismertették és egyébként nagy valószínűséggel meg is szerettették a játékosokkal a márkát.

A nemrég tesztelt 4K-s gamer monitor mellé érkezett hozzánk két periféria is, így természetesen azokat is játékra fogtuk. Az AOC GK500 és GM500 nem véletlenül hasonlít a nevükben, hiszen együtt lennének alkotnának igazán jó párost, alább pedig kiderül, hogy párban szép e az élet.

AOC GM500

Egy játékos számára az egér fejlesztése valószínűleg fontosabb, mint a billentyűzeté, így a GM500-as modellel kezdenénk, mely egyébként bőven 10 000 Ft alatt kapható, így az olcsó gamer egerek közé sorolható. A gyártó középkategóriás megoldásáról van szó, így minőségi szenzor és kapcsolók jutottak neki, ami alapján már meghatározható, hogy egy egér tényleg komoly vagy csak annak akar látszani.

A Pixart PMW3325 szenzor egy nagyon sokat használt megoldás, tulajdonképpen olyasmi, mint a luxusórák terén egy-egy ETA szerkezet: stabil, megbízható korrekt minőségű, de sosem fog az élmezőnyben játszani. Ujjaink alá 50 millió kattintásra hitelesített OMRON kapcsolók kerültek, ami örvendetes és ezzel a párosítással ahogy már írtuk, rászolgált arra a gyártó, hogy rögtön komolyan vegyük.

Az egér alakja meglehetősen átlagos, ahogy a dizájn is, hiszen a végtelenül egyszerű vonalvezetést egy szolid AOC felirat töri meg felül, a LED világítás pedig körbefut az egész közepén. Ami rögtön feltűnt, az a súlya, mely majdnem 150 gramm, ami mostanság már nehéznek mondható. Persze nem mindenki szereti a trendi, 100 gramm alatti lyukas egereket, így emiatt rossznak semmiképpen sem nevezhető a GM500.

Ahogy a külső, úgy a szoftver is nagyon egyszerű és átlátható. Itt állíthatjuk be a gombok funkcióit és azt is megadhatjuk, hogy melyik kezünkkel használjuk az egeret, hiszen az univerzális forma kétkezes kialakítást hozott magával. Nagyjából 4-5 óra tiszta játékidőt töltött a kezeink alatt és közben nem tapasztaltunk furcsa akadásokat vagy egyéb zavaró tényezőt, de a Pixart és az OMRON nevét emlegetne nem is vártunk ilyet. Összességében az AOC GM500 egy szuper középkategóriás megoldás, mely átlagos gamerek számára szinte kiváló, de azok számára, akik esport címekkel játszanak, mi már egy könnyebb és fejlettebb megoldást ajánlanánk, de azok minimum kétszer ennyibe fognak kerülni.

AOC GK500

Ha már van egy jó egerünk, akkor a következő lépés a jó minőségű billentyűzet, ami évek óta azzal kezdődik, hogy mechanikus kapcsolók dolgoznak az ujjak alatt. Ebben a szegmensben a felsőkategória árai nagyon elszálltak, így a középkategória sem mondható olcsónak, a legtöbben pedig igyekeznek a 25 000 Ft alatti szegmensben megtalálni a legjobb megoldást. Az AOC GK500 még befért ide, de pont a felső határt súrolja.

Cserébe A billentyűzet egyébként teljes méretű 104 gombos kiosztást kapott, és az alumínium vázra épül, amihez a dobozban található mágneses csuklótámasz is csatlakozik. A jártasabb játékosok számára az Outemu neve nem ismeretlen, de azért messze nem hangzik olyan jól, mint például a Cherry, vagy a mostanság igen népszerű „saját gyártású” kapcsolók. Persze az AOC még érthetően nem tart ott ebben a szegmensben, hogy saját kapcsolókat tervezzenek és egyébként az egérnél felhozott példánál maradva az Outemu neve is olyan, mint az óráknál az ETA.

Használat közben kellően határozottak a leütések, az árkategóriájának megfelelő minőségi érzetet kelt és nem kell azon aggódni, hogy mikor esnek ki a gombok maguktól. A Capslock és Numlock páros indikátorfényeket is kapott, ami nagyon praktikus és természetesen a szoftverrel vezérelhető RGB világítás sem maradhatott el. Itt azonban csak 6-zónás RGB-ről beszélhetünk, tehát gombonként nem állíthatóak a színek, de én még olyan emberrel nem találkoztam, aki minden gombnak saját színt adott volna.

Összességében egy korrekt megoldással van dolgunk, de az egérrel ellentétben nem annyira érezzük, hogy legalább a pénzünkért a legjobbat kaptuk volna, még akkor sem, hogy ha az álombillentyűzetek bőven 2-3x ennyibe kerülnek. Az AOC GK500 egy jó munkaerő, de semmi több.

You May Also Like