Hirdetés

ASUS ROG Zephyrus S GX502: Férfias szórakozás

A kisfiúkból fiúk, a fiúkból pedig férfiak lesznek. A szórakozás és játék iránti szenvedély azonban sokaknál megmarad, de a komoly asztali számítógépekről sokan lemondanak egy bizonyos kor felett és a legtöbben vagy konzolra váltanak, hogy hétvégén lehessen fifázni a haverokkal vagy pedig teljesen elhagyják a játékot, hiszen egy gamer laptop körülményes és drága lenne a már meglévő céges megoldás mellé.

Abban minden férfitársunk egyetérthet, hogy ez így nem helyes. Ahogy idősödünk nyilvánvalóan kevesebb időnk jut a játékra, de sosem szabad lemondani arról, ami boldoggá tesz. Az ASUS készített is egy remek megoldást erre a problémára, a neve pedig ASUS ROG Zephyrus S GX502. Partneroldalunk, a HunIT magazin már tesztelte a gépet, nekünk pedig volt szerencsénk néhány napra megkapni tőlük és megvizsgálni egy másik nézőpontból. Ők ugyanis egy komplett tesztet készítettek és mindenre kitértek, mi azonban főként azt vizsgáltuk, hogy tényleg jó választás lehet e azok számára, akik elsősorban munkagépnek vennék, de ha úgy adódik, akkor kipróbálnák a legújabb játékokat is egy-egy este vagy van egy régi kedvencük, amire heti néhány órát a mai napig rászánnak.

Azért is szerettünk volna egy ilyen bemutatót írni, mert nem sok ilyen gép van a piacon, így nyugodtan mondhatjuk, hogy hiánypótló. Az ASUS ROG Zephyrus S GX502 ugyanis letisztult külsőt, minőségi kialakítást, bivalyerős hardvert és néhány fontos extrát kínál egy csomagban és bizony ritka az ilyen telitalálat. 

Külső

A játékhoz főleg az erős hardver a fontos, a külső igazából csak másodlagos szerepet tölt be, ahogy az egyéb kiegészítések is. Ettől függetlenül a játékosoknak szánt gépek esetében megszokhattuk már, hogy vagányabb külsővel operálnak a gyártók, a letisztult vonalak és egyszerű kivitelezés nem jellemző erre a területre. Szerencsére az ASUS pont ezt az elvet követte a Zephyrus S GX502 esetében, hiszen a fekete, magnézium-ötvözetből készült ház egyszerű kialakítást kapott, csak a fedlapot töri meg egy ROG logó.

Ezzel a külsővel bárhol megjelenhetünk, a legtöbben ki sem találnák, hogy egy gamer-szériás laptopról van szó. Mindehhez hozzájön a 2kg-os súly és a 360 x 252 x 18.9 mm-es méret, tehát nem egy 1kg körüli ultrabook, de bármelyik férfiasabb laptoptáskában elfér és a vállunkat se húzza le. A ház masszív, nem recseg, nem ropog és benyomni sem igazán lehet, így mondhatni, hogy megvan a prémium érzés. Nyilvánvalóan ha világít a fedlapon található ROG logó és a billentyűzetet is színes háttérvilágításra állítjuk, akkor már nem olyan komoly az összhatás, de pont ez a jó az egészben. Semmi sem kötelező és mindkét irányban személyre szabható a gép.

A külső kapcsán említenénk meg a csatlakozásokat is, melyek nem csak a játékosok számára fontosak, hanem azoknak is, akik otthoni multimédiára vagy éppen komolyabb munkára használnák a Zephyrus S GX502-t. Szerencsére minden felhasználó megnyugodhat, hiszen az ASUS igencsak jól felszerelte a gépet, A laptop bal oldalán találjuk meg a dedikált tápcsatlakozást, a vezetékes internetelérésre szolgáló csatlakozót, az örömteli módon különválasztott fejhallgató és mikrofon csatlakozást, valamint egy USB-A és egy HDMI port is helyet kapott még ezen az oldalon. Jobbra két USB-A és egy USB-C csatlakozás kapott helyet, mely a DisplayPort 1.4a szabványt is támogatja, de nem Thunderbolt 3 kompatibilis. Ez az erős VGA mellé annyira nem fontos, de jó lett volna egy ilyen drága gépnél ezt is megkapni az egyéb előnyök miatt. Viszont ha már az előnyöknél tartunk, akkor az USB-C port kapcsán fontos megemlíteni, hogy a töltést is támogatja! Ez hatalmas előny lehet például munka közben, hiszen elég egy masszív külső akkumulátort magunknál tartani és áramforrásra sincs szükség.

Hardver

Említettük már, hogy nem a játékteljesítmény bemutatása most a fő célunk, de nem mehetünk el szó nélkül a gép ereje mellett, hiszen a bivalyerős hardvert bizony komolyabb munkákra is használhatjuk. A tesztmodellben egészen pontosan egy hatmagos Intel Core i7-9750H, 32GB DDR4 memória, 512GB PCIe SSD és egy NVIDIA GeForce RTX 2070 kapott helyet, mely kapcsán külön kiemelendő, hogy Max-P változatról van szó, amely jóval erősebb, mint a direkt vékony gépekbe készített és a riválisok többsége által használt Max-Q verzió. Hogy jobban szemléltessük, az egy szinttel feljebb lévő, RTX 2080 Max-Q szintjét közelíti meg a gépben dolgozó kártya, ami egy nagyon fontos plusz értéket ad a csomaggal.

Ezzel a hardverrel tehát nem csak a népszerű eSport játékok estében használhatjuk ki a villámgyors kijelzőt, hanem a legújabb játékokat is hosszú éveki élvezhetjük majd stabil 60fps környékén. A játék mellett komolyabb munkára is kiválóan alkalmas a Zephyrus S GX502, Képszerkesztés esetében villámgyors effekteléssel és mentéssel találkoztunk az Adobe Photoshop és Lightroom páros esetében, Premierben a 4K-s videók vágás és effektelése is gyors és kényelmes folyamat volt, de a hardver adott például nem túl extrém 3D-s munkákhoz is. Ha pedig ezekre képes, akkor természetesen az átlagos irodai használatot meg sem érzi.

Kijelző

Említettük, hogy a kijelzőt az erős hardverrel tökéletesen ki is tudjuk használni, ez azonban még nem minden, hiszen a már említett, komolyabb alkalmazások számára is tartogat fontos elemeket ez a 15,6 hüvelykes Full HD felbontású IPS panel. A játékosok a 240Hz-es képfrissítésért és az NVIDIA G-SYNC támogatásért lehetnek oda, mely a kompetitív eSport címek esetében valódi előnyt jelent és még az asztali gamer monitorok piacán is az elitbe tartozik ez az érték. A grafikusok és videóvágók pedig a PANTONE hitelesítésre kaphatják fel a fejüket, de az is örömteli, hogy 99%-ban lefedi az sRGB színskálát.

Összegzés

Összességében egy kiváló laptopot ismertünk meg az ASUS ROG Zephyrus S GX502 személyében, mely egy olyan, egyelőre nem túl sok modellt felvonultató szegmensben versenyez, ami szerintünk a gamer laptopok jövője is egyben. Nyilván mindig is lesznek extrémebb külsővel és abszolút csúcshardverrel szerelt vaskos megoldások, de az jól látszik, hogy a ROG Mothership extrémebb vonala mellett a harmadik irány egyértelműen a kreatívok, gamerek és komoly férfiak együttes megcélzása. Nos, a Zephyrus GX502-t minden olyan férfi társunk bátran beszerezheti, aki kora este CS:GO-zna egyet a haverokkal, késő este filmezne az ágyban a barátnőjével, majd pedig reggel vinné magával a munkába, vagy megbeszélésre. Igazi sokoldalú, remek megoldást tesztelhettünk.

A készüléket az ASUS Magyarország biztosította számunkra, amit ezúton is köszönünk, amennyiben részletesebb tesztet olvasnátok, nézzetek rá a HunIT magazin tesztjére, illetve látogassatok el a gyártó oldalára.

You May Also Like