Hirdetés

7 olyan technológia, amely megváltoztathatja a világot

A személyi számítógépek fejlődése talán megtorpanni látszik, azonban ezek használatával újabb és újabb olyan technológiák kerülnek kifejlesztésre, amelyek ma még hétköznapi használatban nem jelennek meg, azonban nagyban befolyásolhatják az életet a jövőben. Íme néhány ezek közül, amely megváltoztathatja a világot, és már kézzel fogható közelségben vannak.

Okos nanorobotok

Nanorobotok
Nanorobotok

A kis méretű technológiai vívmányok egyre nagyobb teret követelnek maguknak. A nano technológia az élet számos területén jelent majd megoldást olyan problémákra, amelyeket ma még az emberiség nem tud megoldani. Jelentős szerepet kaphatnak az űrkutatásban, az orvoslásban, a földi élet kutatásában. A tudósok és a fejlesztők is csak mos kezdik felfedezni a nanobotokban rejlő lehetőségeket. A nanobotok hihetetlen komplexek, és egyben hihetetlenül kicsik. Sokszor emberi szemmel láthatatlanok, ám képesek anyagokat atomjaira bontani, és ezekből akár új anyagokat előállítani, vagy akár bejutni az agyba és ott feladatokat végrehajtani, lerakódásokat szüntetni meg az erekben. A lehetőségek száma végtelen.

Kombinált valóság

Mixed reality
Mixed reality

A virtuális valóságról már szinte mindenki hallott. Lassan a csapból is ez folyik, szinte minden technológiai cég erre összpontosít és fejleszt. Hamarosan a VR-nak köszönhetően mi is a Mátrixban ébredünk. Az AR (augmented reality) a kiterjesztett valóság, ahol a virtuális valóságot és a valódi világot kombinálhatjuk. Az MR (mixed reality) egy kicsit eltér mindkettőtől, és mégis azonos velük. A kombinált valóságban a számítógép által létrehozott digitális világ annyira összeolvad a való világgal, hogy nem lehet felfedezni a különbséget. Nem lehet megmondani, hogy a felénk tartó zombik valósak, vagy csak a játék részei. A Microsoft Hololens és a Magic leap már egy-egy lépés efelé a világ felé. A kiterjesztett valóság és a kombinált valóság annyira összemosódik, hogy nehéz szétválasztani őket. De nem a név a lényeg, hanem maga a technológia, a benne rejlő lehetőségek. Csak rajtunk múlik, hogyan használjuk majd őket a jövőben.

Elme feltöltés

Elme feltöltés
Elme feltöltés

Jól csengő dolog, igaz? A sci-fi történetek egyik rendszeresen megjelenő eleme. Nem kézzelfoghatatlan, hogy a jövő számítógépes kapacitása és számítóképességei mellett megnyílik a lehetőség, hogy a tudatunk tovább éljen digitális környezetben. Az orosz milliárdos, Dmitry Itskov úgy gondolja, ez akár 30 éven belül is realitássá válhat, annak ellenére, hogy a folyamat maga hihetetlen nehéz és bonyolult lesz. A technológia támogatói úgy gondolják, hogy az emberiség akár így is megmenthető lenne, hiszen ha a testünk el is pusztulna, elménk sértetlen maradhatna, amely így akár az űrutazásban és az űr elérhetetlen szegleteinek felfedezésében is szerepet kaphatna. Képzeljük csak el, hol tarthatnánk ma, ha Tesla vagy Einstein ma is velünk lehetne valamilyen formában?!

Robot csontváz

Robot csontváz
Robot csontváz

A Terminátor filmekben teljes robotok jelennek meg, és néhány alkalommal a teljes robot csontvázat is megcsodálhatjuk. Itt azonban ne a világot elpusztítani akaró T100-asra gondoljunk, hanem olyan szerkezetekre, amelyek segíthetnének a mozgássérült, vagy végtaghiányos embereknek a mozgásban és abban, hogy teljes életet élhessenek. Ez a technológia már kézzel fogható. Számos videó kering az interneten is, ahol tudósoknak sikerül összekötni robot karokat az emberi aggyal, és ezáltal tulajdonosuk képes velük fogni, emelni, használni azt, hasonlóan a sajátjához. Ezek a technológiák még nem tökéletesek és igen drágák is, azonban 10-20 éven belül akár mindenki számára elérhetővé válhatnak.

Aquapóniás növénytermesztés

Aquaponia
Aquaponia

Az aquapónia nem mai találmány. Ez egy olyan eljárás, ahol egy épületen belül (például üvegház) megteremthetjük a növénytermesztés minden feltételét úgy, hogy egy kényes biológiai egyensúlyt állítunk fel. Itt gyakorlatilag a növények gyökerei nem földben vannak, hanem vízben és innen veszik fel a táplálékot, amelyet halak állítanak elő. A halak mellékterméke tökéletes trágya a növények számára, amelyek pedig megtisztítják a vizet a halak részére. Nincs más teendőnk, mint etetni a halakat, szüretelni a növényeket és keringtetni a vizet. A fenntartáshoz fontos a páratartalom és a hőmérséklet beállítása is, de ha mindezt üvegházban tesszük, akkor a nagy mennyiségű, rendszerben lévő víz tökéletesen tartja a hőt és biztosítja a mikroklímát. Így az év bármely szakában lehetőség van friss zöldségeket szüretelni, és a halak növekedésével a fehérjeforrás is biztosított.

Repülő autók

Repülő autó
Repülő autó

Valljuk be ez azért már egy régi történet. Azonban sohasem álltunk a megvalósuláshoz ennél közelebb. A modern technológiával talán kiküszöbölhetőek az emberi hibákból eredő balesetek is. A cél azonban az, hogy egy járművel juthassunk el a tengeren túlra is akár. Rengeteg teszt zajlott már le sikeresen, hamarosan azonban küszöbön az áttörés és a sorozatgyártás is. Reméljük az autókkal együtt megfelelő biztonsági szabályozások is érkeznek majd.

3D térképek

Lézer szkennelt versenypálya
Lézer szkennelt versenypálya

Szintén nem teljesen új dolog, de a VR fejlődésével teljesen új dimenziókba léphetnek a 3D térképek. A fejlett optikákkal és érzékelőkkel rendelkező kamerák és a képalkotási szoftverek segítségével hamarosan bárhová eljuthatunk, ahová csak szeretnénk. A 3D képalkotást lézer szkennerek is segítik amelyeket a versenyszimulátoroknál is használnak. Így mérik fel az egyes versenypályákat, amelyeket később a virtuális térben versenyző játékosok használnak, így szinte megelevenítve az egyes versenypályákat. De lehetőség van olyan dolgokat is feltérképezni a technológia segítségével, ahová a tudomány jelenlegi állása szerint, ember nem képes betenni a lábát. például a barlangok, vagy az óceán legmélyebb pontjai. De használható otthonok és egyéb épületek tervezésénél és kivitelezésénél is.

Amint látható, ez a pár apróság csak egy apró szegmense a tudományos világ folyamatainak, amelyek remélhetőleg már a közeljövőben megkönnyítik és kényelmesebbé tehetik életünket, valamint új utat mutatnak a gyógyításban és a közlekedésben is. A fejlődés megállíthatatlan, reméljük a bolygónk sebeit is sikerül majd begyógyítanunk a modern technológiák segítségével.

You May Also Like