Hirdetés

16 éves lett a MacBook Pro

Elsőre furcsának tűnhet, hogy volt idő, amikor a MacBook Pro nem létezett. Az Apple professzionális felhasználásra szánt hordozható számítógépe jó ideje a termékpaletta szerves részét képezi, amit manapság éppúgy társítunk az amerikai óriáshoz, mint az iPhone-t.

Valahol azonban mindennek el kell kezdődnie, a MacBook Pro modellek élete – legalábbis a színfalak előtt – 2006. január 10-én kezdődött. Steve Jobs a San Francisco-ban az akkori Macworld alkalmával mutatta be az Apple új számítógépét, amely a PowerBook G4 szellemi utódja volt. A bemutató YouTube-on megtalálható.

Annak ellenére, hogy a MacBook Pro csak a 16. életévét ünnepli, nekünk valahogy öregebbnek tűnik. A tech iparban ez nem egy meglepő dolog, hiszen általában a termékek “jobban öregednek”, mint mi magunk. Persze azért nem a “kutyás elvhez” hasonló 7 az 1-hez arányt mondanánk, de a kettő az egyhez biztosan megállná a helyét és ahogy haladunk előre, úgy fogunk közelebb kerülni ahhoz a bizonyos kutyás számításhoz.

A 2006-os megjelenéstől körülbelül 2014-ig (a MacBook Pro években nullától 16 éves korig) volt egy laptopunk, amely folyamatosan fejlődött. Természetesen sosem volt tökéletes, de soha nem is lesz és a hibák ellenére a legtöbben kiváló munkaeszközként és hű társként tekinthettek rájuk. Sőt, talán az “első aranykor” pontosan a 2014-2015-ben piacra dobott Retina modellekkel jött el, amit tudjuk mi követett…

A gép negyedik generációját az “innováció” köré építették, legalábbis akkor nagyon is ezt gondolták a tervezők. Csak USB-C és mindenhez átalakító, majd a piac úgyis igazodik. Hát, nem így történt, legalábbis nem ahhoz a “kezelhető” helyzethez hasonlóan, mint azt a korábbi modellek 1-1 hibájánál említettük.

Félreértés ne essék, ez nem azért volt egy “tragikus időszak”, mert az Apple megpróbált valamit és kudarcot vallott. Az innováció jó és néha visszafelé is vezet ugyan út, de a vége mindig elől lesz. Hangosak azért lehetünk, mert a világ egyik vezető tech óriásának körülbelül hat évébe telt, mire felismerte és beismerte hogy tényleg rossz az irány. A butterfly billentyűzet, a Touch bar és a portok hiánya messze taszította a MacBook Pro modelleket a tökéletességtől, a bukástól viszont nagyon messze voltak, hiszen továbbra is egy olyan egységes rendszert és csomagot kínáltak, amire a Windows-t futtató ellenfelek a mai napig nem képesek és mivel nem egy-egy gyártó kezében van a szoftver és a teljes hardver, ezért valószínűleg soha nem is lesznek képesek.

Szóval a MacBook Pro húszas évei (2016-2020) nem voltak szép idők. Igazi tinédzser módjára arrogancia, lázadás és kilengések jellemezték. Aztán 2020 végén valami csodálatos történt: megérkezett az M1 chip. Két MacBook Pro évvel később (ez megegyezésünk szerint egy emberi évnek felel meg) 30 éves lett a MacBook Pro – és az Apple teljesen megújította. Érett felnőtté vált, akire lehet számítani, aki mindig ott van és mindig teljesít, még ha el alig bírja már, akkor is.

Végre a MacBook Pro megszabadult a furcsa elképzelésektől, hogy mit is akarnak a felhasználók. A tech-szektor újságírói, influenszerei és a professzionális felhasználók is elájultak az új modellektől, amelyek visszahozták a portokat, javították a hőelvezetést, és szemtelenül gyorsak voltak az Intel vagy AMD csúcsprocesszoraival szerelt riválisokhoz képest. Noha jóval az első modell után került az életembe a MacBook Pro, továbbra is nehéz elmagyarázni egy átlagos PC-s felhasználónak vagy egy IT-szektortól távol ténykedő személynek, hogy mennyire képes eggyé nőni velem egy termékvonal. Legalábbis a munkát és a fejlődést tekintve, hiszen saját példámmal élve, egy MacBook Pro vezetett be az újságírásba, a professzionális alkalmazások világába és a kreatív projektekbe.

Már csak abban reménykedhetünk, hogy felnőtt, stabil hátteret környezetet alakított ki maga körül és többet nem jön el az a válság, ami a tinédzserkorát jellemezte.

You May Also Like