Hirdetés

Miért ne vegyél Samsung Galaxy Gear Sport okosórát

Samsung Galaxy Gear Sport
Samsung Galaxy Gear Sport
Hogyan teljesít a Samsung Galaxy Gear Sport okosóra a hétköznapokban? Kinek ajánljuk, és kinek nem? Kiderítettük, hogy neked ne kelljen.

Hogyan teljesít a Samsung Galaxy Gear Sport okosóra a hétköznapokban? Kinek ajánljuk, és kinek nem? Kiderítettük, hogy neked ne kelljen.

Nem vagyok Samsung fan, de ha jó eszközt gyártanak, elismerem. Isten bizony. Sajnos engem eddig még nem sikerült lenyűgözniük. Sokszor érzem túlárazottnak a termékeiket a funkciókhoz képest, és rengeteg haszontalan, vagy rosszul megvalósított szoftveres megoldással is találkoztam a részükről. Akkor vennék Samsung terméket, ha úgy érezném, hogy ár/érték arányban megfelelő.

Samsung Galaxy Gear Sport
Samsung Galaxy Gear Sport

Lehetőségem nyílt azonban relatíve jó áron hozzájutni egy Samsung Galaxy Sport okosórához. Mivel relatíve aktív életet élek, rendszeresen futok, úszok, kerékpározok, úgy döntöttem, hogy az aktív életmód mellé dukál egy aktív életmódhoz igazított okosóra is. Nem kellenek nagy extrák, legyen vízálló, legyen benne GPS, hogy tudjam követni az útvonalaimat és a távolságot, valamint mérje a pulzust és mutassa az időt. Perfect match mondta volna a művelt angol mielőtt lecsaptam az órára. Na de nézzük a részleteket.

Samsung Galaxy Gear Sport

Az óra egy masszív acél tokban kap helyet, edzettüveg fedlappal. Az érintőkijelző érzékenysége megfelelő, a gombok jól kézre állnak és jól vezérelhető vele az óra. A gombok mellett vezérlésre használhatjuk a lünettát is, amely főleg vizes sportoknál lehet hasznos, amikor az érintőképernyő érzékenysége alacsonyra van állítva. Sok mindent a telefonra telepített alkalmazással lehet vezérelni, például rendelhetünk különböző funkciókat az óra alulsó nyomógombjához is (SOS). A Galaxy Wearable applikáció telefonra telepítésével sok mindent állíthatunk az órán. Telepíthetünk új óraszámlapokat, állíthatjuk az alkalmazásokat, értesítéseket, letölthetünk rá applikációkat. A fizetős appokkal nekem meggyűlt a bajom, egyszerűen nem tudom kifizetni őket, az áruház folyamatosan elutasítja a kifizetést. Szóval ennek az utánajárásáról le is tettem. A probléma nem egyedi, fórumokon több helyen is olvastam róla, és úgy döntöttem, ha nem kell nekik a pénzem, akkor nem erőltetem rájuk. Szóval maradtam az ingyenes appoknál. A Galaxy Wearable app mellett a Samsung Health app ami hasznos lehet, főleg sportoláskor. A Samsung Health-et nem nevezném egy profi sport applikációnak, vannak sokkal jobbak is a piacon, viszont átlag felhasználóknak tökéletes lehet. A közösségi része csapnivaló, de nyilvántartja a mozgásainkat, készít belőlük szép statisztikákat, és további mozgásra is buzdít. Lehet mérni benne a koffein, folyadék és kalória bevitelt, valamint nyomonkövethető a testsúly is.

Samsung Galaxy Gear Sport

Az órához alapból két szíj jár, amelyeket könnyű cserélni, nekem a rövidebb szíj kényelmesebb, nincs széles csuklóm, de a hosszú szíj szinte minden méretű csuklóra elég lesz. A csomagban vezeték nélküli töltő is helyet kapott, ami szerintem a legjobb dolog az egész csomagban. Az óra jól illeszkedik, gyorsan feltölthető. Az üzemidőkről még a későbbiekben szót ejtek.

Samsung Galaxy Gear Sport

Az órát bluetoothon lehet a telefonhoz kapcsolni, és itt kezdődnek a problémák. Ha elveszíti egymást a két készülék, automatikusan már nem kapcsolódnak össze, hiába van mindkét készüléken bekapcsolva a bluetooth. Azaz hol összekapcsolódnak, hol nem. De ami miatt az óra haszontalanná vált számomra az a GPS. Egyszerűen használhatatlan. Amikor először elkezdtem használni az órát, hol csatlakozott, hol nem. Aztán egy fórumon olvastam, hogy ki kell kapcsolni az időjárási widget automatikus helyadatait, és akkor jó lesz. Ez működött is egy darabig ímmel-ámmal, de nem volt tökéletes, aztán a legutóbbi frissítés óta szinte semmi. Van, hogy megtalálja a műholdakat, de ritka. A probléma, hogy az akkumulátor kímélése miatt a telefon GPS-ét szeretné használni (standalone módban kb. 1 óra mire a műholdakra lockol), ami nem a legjobb megoldás. Ha összejön, akkor jó, működik, de az első értesítés (email, üzenet, hívás, bármi) érkezésekor eldob mindent, mint egyszeri migráns a szerszámot. Onnantól nincs az az isten, hogy magától visszacsatlakozzon. Sebaj, gondoltam, kikapcsolom az értesítéseket. De sajnos így is megbízhatatlan. Az üzemidő is teljesen hektikus, hol kibír 3-4 napot is egyetlen töltéssel, hol csak egyet. Ha sportoláshoz is használom, akkor az ócska GPS-ét erőlteti, aminek köszönhetően sokszor a nap végéig sem megy el. Olvastam fórumokat a dologgal kapcsolatban, szinte minden tulajnak problémát okoz a GPS. De ez lenne a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy a gyártó nem ismeri el a hibát és nem is tesz ellene semmit. A családban másnak is van hasonló órája, hasonlóan megbízhatatlan GPS-el. Szóval számomra innentől kezdve szinte használhatatlan, hacsak nem utcai órának használom, de az értesítéseket és az időt a telefonomon is látom.

Szóval, maga a Samsung Galaxy Gear Sport, nem egy rossz termék. Nem túl nagy, kényelmes viselet, jó a töltője és sportolás nélkül, frissítéstől függően az üzemideje is elfogadható. Tetszik rajta a lünetta amellyel az appok között válthatunk, a kijelzője is megfelelő (napfényben azért nem tökéletes), és ami nagyon nagy plusz, hogy teljesen vízálló. Nem csepp, hanem vízálló. Szóval lehet vele úszni is bátran. Hétköznapi használatra teljesen rendben van. Aki viszont szeretne vele sportolni és fontos a a GPS funkció, az óvakodjon tőle! Mi lesz a következő sportórám, hát valószínűleg a Garmin temrékei közül fogok választani. Árban nem egy kategória, de inkább fizetek többet egy számomra használható termékért.

You May Also Like