Hirdetés

Kompakt mindenes elképesztő kijelzővel: ASUS ZenBook Flip 13 OLED

A ZenBook Flip széria itthon méltatlanul kevés figyelmet kapott az elmúlt években, pedig a 360 fokban kihajtható kijelzővel szerelt gépeire egyre nagyobb figyelmet fordít az ASUS és a legtöbb átlagfelhasználó számára bizony valós előnyökkel szolgálhat ez a kialakítás.

Az elmúlt időszakban mi is teszteltünk már pár újabb Flip gépet, nemrég pedig a héten piacra kerülő ZenBook Flip 13 OLED járt nálunk, mely tulajdonképpen ötvözi a tavalyi év végén debütáló modellek legjobb tulajdonságait, hiszen megkaptuk a legújabb, 11. generációs Intel processzorokat, a ZenBook minőséget és a 360 fokban kihajtható OLED kijelzőt. Jól hangzik ugye?

Ezekután ki ne lenne kiváncsi arra, hogy miként teljesít a gép, így érthető, hogy mi sem mondtunk nemet a harmadik felvonásra. A megérkezés után azonnal fel is nyitottuk a laptopot és elénktárult a csodálatos kijelző. Az OLED technológia egyértelműen a 2021-es év nagy trendje lesz a laptopok piacán és az ASUS ezt nem is titkolta, hiszen a Flip széria mellett számos másik modell is megkapja majd az OLED panelt. A ZenBook Flip 13 OLED „csak” Full HD felbontású, de 13 colon szerintünk ennél nem is kell több, főleg ha ezzel sikerülhet kicsit faragni az árazáson.

Irodai környezetbe is remekül illik a gép.

Az ASUS dedikált oldalt készített az OLED panelek előnyeiről, melyek között csupa hasznos információt találhatunk meg. Ilyen például a káros kékfény jelentős csökkentése, mely főként gyerekkorban jelent nagyobb veszélyt szemünk egészségére, manapság pedig sok szülő játszik le mesét a laptopján vagy a fiatal iskolások egyre többet tanulnak számítógépen. Az azonnal látható kontraszt és fényerő javulás mindenkinek fel fog tűnni és ez a tartalomfogyasztás minőségére is remek hatással van. Az érintésérzékeny panel körül rendkívül vékonyak a kávák és a dobozban megtaláljuk az ASUS Pen névre keresztelt stylus-t is, amit főként táblagép módban lehet kihasználni, például a céges dokumentumot aláírására vagy jegyzetelésre. Ne feledjük el, hogy sok más gyártó ezért komoly extra összegeket kér.

Az alumíniumból készült gép egyébként a vékony kávának és a ZenBook dizájn modern filozófiájának köszönhetően rendkívül kompakt és vékony. Mindössze 1,3kg és 13,9 milliméter vékony, így bárhová magunkkal tudjuk vinni. Ami legjobb az egészben, hogy egy teljes munkanapot a legtöbbek számára ki kell hogy bírjon, de nyilván ez függ attól, hogy webalapú vagy éppen komolyabb szoftverekre épül a munkafolyamatunk. Ha lemerülőben lennénk, akkor sem feltétlenül kell a dedikált USB-C töltőt használnunk, egy komolyabb külső akkumulátorról is tölthető a laptop, amivel könnyen tovább nyújtható az üzemidő. A csomagban található töltővel egyébként gyorstöltést is kapunk, a 60% eléréséhez mindössze 49 percre van szükség.

A tűéles OLED panel tényleg gyönyörű.

A csatlakozások terén egyébként igazán jól áll a ZenBook Flip 13 OLED, hiszen az ASUS igyekezett több fontos portot is megtartani. A két darab Thunderbolt 4-es USB-C csatlakozó mellé egy hagyományos USB 3.2-es csatlakozás és egy HDMI 1,4-es port is elfért, egyedül a vezetékes internet és a jack-csatlakozás maradt el, de a gyártó ezeket a dobozba csomagolt átalakítóval pótolja, ami szintén óriási pozitívum. A WiFi 6 támogatása mellett természetesen Bluetooth kiegészítőinkkel is remekül működik a gép, így bárhol szabadon dolgozhatunk. A billentyűzet egyébként magyar nyelvű és háttérvilágítással is rendelkezik, így az esti szórakozás vagy sok esetben munka során sem hagy cserben.

Említettük a hardveres frissítést is, mely időszerű is volt 2021-ben. Az általunk tesztelt gépben egy Intel Core i5-1135G7-es processzor dolgozott 8GB RAM mellett. Utóbbi kapcsán azt az információt kaptuk, hogy a hazai piacon később mindegyik modell 16GB memóriával érkezik, ami nagyon jó hír, hiszen a 8GB még elég lehet jó pár évig, de az OLED kijelzővel és ezzel a modern hardverrel hosszú távra tervezhetünk, amiben nagy segítség lesz a 16GB memória. A Harman Kardon hangrendszer nem szól rosszúl, az online tartalomfogyasztáshoz és esti filmezéshez bőségesen elegendő, de csodát nem várhatunk egy ekkora géptől.

Stílus és elegancia jellemzi az új ZenBook Flip 13 OLED-et.

A laptop legerősebb változata már elérhető a hazai boltokban, és állítólag a Telekom kínálatában is megtalálható lesz, így mobilinternettel egészen jó áron el lehet majd hozni, arról nem is beszélve hogy céges laptopnak kiváló választás. Később érkezik a valamivel olcsóbb, Intel Core i5-ös verzió is, mely 400 000 Ft környékén jó vétel lehet, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy mi zajlik most az IT piacon. Az árak megemelkedtek és ez számos okból történt így, nem feltétlenül a gyártóra kell haragudni.

Összességében a ZenBook Flip 13 OLED egy szuper laptop, mely a legtöbb átlagfelhasználó igényét könnyedén kielégíti. Az OLED panel valós érték és rendkívül nagy előrelépés, a Flip kialakítás és az érintőképernyő szintén praktikus és most már a modern hardver is adott, így nem lőhetünk mellé nagyon azzal, hogy az év egyik legjobb laptopjának nyilvánítjuk már márciusban.

You May Also Like