Hirdetés

Elektromos és önjáró a Monarch új traktorja

Az elektromos hajtás nem csak az átlagember mindennapjába ülteti be magát szépen lassan, hanem olyan fontos gazdasági területekre is, mint például a mezőgazdaság. A termelési hatékonyság kulcsfontosságú az agrárszektorban, így érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy technológiai szempontból merre is tart ez a terület.

A Monarch nemrég leleplezett újdonsága egy igazán modern, hatékony és a gazdák számára „kényelmes” utat vázol fel. A kaliforniai székhellyel rendelkező vállalat szerint az új traktorjuk a világ legokosabb, teljesen önvezető traktorja, ami a vélhetően kevés kihívónak köszönhetően hihető is. Ami azonban ennél fontosabb az maga a technológiai irány és azok a fontos pontok, amiket a gyártó is kiemelt egy hagyományos traktorral szemben. Az első ilyen a fogyasztás, mely a dízel traktorok kapcsán az egyik legnagyobb költség, mögötte pedig nem sokkal marad el a rengeteg alkatrész, amelyek kapcsán szintén sokat lehet spórolni egy elektromos változattal. Az újdonság nagyjából 10 óra üzemidőt kínál és normál hálózatról 4-5 óra alatt feltölthető.

A nemrég bemutatott modell ugyan nem az óriási szántóföldekre termett, hiszen általános teljesítménye 40 lóerő, amit alkalomadtán 70-ig képes megemelni. Ezen kívül méretei sem óriásiak, de a gyártó el is mondta, hogy első körben főként a borvidékekre és kisebb gazdálkodási területekre fókuszáltak. Hagyományos traktorhoz hasonlóan rengeteg kiegészítővel használható így például a szőlőtövek között simán elnavigál, miközben permetezi azokat. Természetesen okostelefonos applikáció is jár mellé ahol számos fontos adatot figyelhetünk meg.

Az első traktorok 2021 őszén állhatnak munkába, mi pedig reméljük, hogy néhány éven belül a hazai gazdaságokban is találkozhatunk hasonló megoldásokkal.

You May Also Like