Hirdetés

ASUS ZenBook Flip 13 – Egy igazi mindenes

Nemrég mutattuk be nektek az egyik idei kedvencünket a laptopok piacán, az ASUS pedig nem sokkal utána kezeink közé adta a „kisebb” testvért, mely méretében ugyan megegyezik a korábban tesztelt modellünkkel, azonban képességeit tekintve jóval szerényebb. Ez persze nem feltétlenül gond, hiszen a kompromisszumok mellé jóval barátibb árazás is társul, nézzük hát meg, hogy mit tud az Intel Core i7-1065G7-es processzorral szerelt ASUS ZenBook Flip 13 (UX363).

Igen, ismét egy Flip modellről van szó, vagyis egy 360 fokban kihajtható érintőkijelzővel rendelkező gépet kapunk, mely a hagyományos laptop mellett tabletként és a kettő állapot között szinte bárhogyan használható. Sokan feltehetik a kérdést, hogy akkor mi a különbség a korábban nálunk járt Flip S és mai tesztalanyunk között, a választ pedig az alábbiakban megtaláljátok.

Az ZenBook Flip 13 (UX363) egy olcsóbb változat, hiszen 400 000 Ft környékén beszerezhető (Frissítés: az i5-ös modell már 330 000 Ft-ért is elérhető), cserébe pedig olyan kompromisszumokat kell kötnünk, ami talán sokaknak nem is fájna. A 13 colos kijelző továbbra is adott, többen még mindig bizonytalanok és inkább a 14-15 colos gépeket választják, de egyre népszerűbbek a kompakt masinák is, hiszen sokan szeretnének minél könyebb és szebb gépet magukénak tudni. A kijelző felbontása „csak” Full HD és az OLED-ről is le kell mondanunk, így a prémium változathoz képest ez a leglátványosabb különbség. Az biztos, hogy nagyon szembetűnő, de az OLED még csak most kezd betörni igazán a piacra és az információink szerint később ebből a modellből is lesz OLED-es változat, méghozzá rögtön 2021 elején, így azt is érdemes lehet majd megvizsgálnunk.

A 100%-os sRGB lefedettséggel rendelkező, 13 colos panel kezeli az érintéseinket is, legyen szó az ujjainkról vagy a mellékelt stylusról, további óriási előnye pedig a kompakt forma. Ebben a Flip 13 igazán éljenjáró, hiszen mindössze 13,9mm vékony a készülékház és mindössze 1,3kg-ot nyomna a vállunkon. A teljesen alumíniumból készült ház egyébként megadja a minőségérzetet, nem recseg, nem ropog, ahogy azt egy ZenBook-tól el is várjuk. Az ErgoLift technológia a képernyő felnyitásakor megemeli a billentyűzetet, így normál laptopként még kényelmesebb gépelési élményt kapunk.

A csatlakozások terén meglehetősen jól állunk, hiszen kapunk egy USB-A, egy HDMI és két Thunderbolt 3-as USB-C csatlakozót is, a jack-csatlakozót és a hálózati részt pedig mellékelt átalakítókkal kapjuk meg. A trackpad kényelmes és pontos, a billentyűzet pedig magyar nyelvű lesz a boltokban, háttérvilágításos és egészen kényelmes rajta gépelni, de nyilván a 13 colos forma itt is megadta a kereteket. Van nekünk Windows Hello jelszó nélküli belépést támogató webkameránk és beépített mikrofonunk is, így az otthoni oktatás vagy az online meeting sem lehet akadály. Harman Kardon hangrendszer csodákra nem képes, óriási helye nem volt a hangrendszernek és ez meg is látszik, viszont az esti filmezéshez és sorozatokhoz bőségesen elegendő.

Erőből sincs hiány, már persze akkor, ha a realitások talaján kezeljük a dolgokat. Ez a gép a pörgös életvitelhez, általános felhasználáshoz készült, amiben főként böngészés, online meetingek és irodai alkalmazások teszik ki az időt. Ezekhez szinte bármelyik konfiguráció megfelelő lesz, de nálunk az 10. generációs Intel Core i7-1065G7-tel szerelt modell járt 16GB memóriával és 512GB tárhellyel. Az olcsóbb modell Core i5-tel és 8GB memóriával érkezik és fontos megjegyezni, hogy nem bővíthető a RAM, de azért 8GB sem kevés az említett munkákhoz.

Fontos még megemlíteni a WiFi 6 szabványt és az USB-C töltést, hiszen ezek mind az időtállóságot és a praktimut szolgálják. Utóbbi például pont a pörgős életvitelt segíti, hiszen a gép akár egy erre alkalmas powerbankról is tölthető. A 4G/5G modem lehetne még az, amit mi nagyon szívesen látnánk az ASUS gépekben, de mást nem igazán tudunk hiányolni ebből a csomagből.

Mindent összevetve egy korrekt csomagot kapunk, mely nyilván az UX371 után egy kicsit visszalépésnek tűnik, azonban a magyar piacra talán „alkalmasabb” ez a modell, pláne ha sikerül nagyobb árkülönbséget csinálni a két gép között. Ha többféle konfiguráci lesz elérhető és 350 000 Ft körül beáll az ár, akkor ez bizony egy sokrétű, jó ajánlat, pláne 3 év háztól-házig garanciával.

You May Also Like