Hirdetés

ADATA SE800 Bemutató

Manapság már a legtöbb laptopban és asztali számítógépben is SSD-ket használunk, az okostelefonokban óriási tárhelyek állnak rendelkezésre és ott az a bizonyos felhő is, ami a mai napig sokak számára egy teljesen ismeretlen terület. Na de mi van akkor, ha nagyobb és fontosabb fájljainkat magunknál akarjuk tudni vagy A-ból B-be magunkkal akarjuk vinni? Az asztali gépünket nyilván nem vihetjük magunkkal, a laptopot hiába visszük, onnan le kell másolnunk mielőtt máshol használni szeretnénk, vagyis maradt a felhő, ahova sokszor sokáig tarthat felmásolni, fizetni kell a komolyabb és nagyobb tárhelyekért, tehát jó lenne még egy opció.

Van is még egy opció, mégpedig a külső SSD-k piaca, ahol már egészen jó áron kapunk a legtöbbek számára bőségesen elegendő méretű tárhelyet, ráadásul jó néhány különlegesebb darab is akad a piac. Ebben az ADATA például igencsak erős, hiszen az egészen apró, könnyű és elegáns megoldások mellett  például nagyon masszív, strapabíró fejlesztéseik is vannak, melyek a hadseregnél is megállnák a helyüket.

Nálunk nemrég az ADATA SE800 járt, mely feketében és kékben kapható, akár 1TB-os méretben. A kiegészítő egy meglehetősen kompakt csomagolásban érkezett, melyen minden fontosabb információ megtalálható. Gyorsan elő is kaptuk a terméket és hiába voltunk arra felkészülve, hogy könnyű és apró lesz, még így is jócskán meglepődtünk. Szinte eltűnt a tenyerünkben a mindössze 72.7 x 44 x 12.2 mm-es és 40 grammos SE800. Apró mérete és pehelysúlya ellenére jól össze lett rakva, a minőségérzethez persze nagyban hozzájárul a fém ház is, melyet műanyag záróelemek fognak közre a két oldalán.

A csatlakozások terén nem kell semmi extrára gondolni, de 2020-at írunk, így elvárható, hogy USB 3.2 Gen 2 Type-C csatlakozóra épüljön a külső adattároló. A csatlakozás mellett egyébként egy állapotjelző LED-et találunk még és ennyi. Persze azokra is gondoltak, akiknek még mindig csak a megszokott „USB-A” csatlakozó érhető el, hiszen a dobozban a USB 3.2 Type-C – Type-C kábel mellett egy USB 3.2 Type-C – Type-A kábelt is találtok majd.

Emlegettük már, hogy az ADATA a poklot is kibíró megoldásokat is kínál, nos ha az SE800 nem is az, de azért bátran magunkkal vihetjük a külföldi utunkra, túrázni vagy egy kalandosabb fotózásra, videózásra is. Ezt azért merjük leírni, mert tesztalanyunk bizony IP68-as por és vízállósággal rendelkezik, vagyis poros környezetben sem lesz semmilyen baja és akkor sem ha másfél méter mélyen kell 30 percet ücsörögnie. Továbbá megfelel még a MIL-STD-810G 516.6-os katonai szabványnak, tehát magyarra fordítva az ütéseket is jól bírja, nem kell adatvesztéstől félni egy leejtés esetében.

Az SSD-ket azért szeretjük, mert gyorsak, hamar betöltődnek az adatok és a szerkesztés, másolás is gyorsabb. Sebesség terén nem lesz világverő az SE800, de az 1000 MB/s körüli olvasási és írási sebesség több mint kiváló. Ez a hagyományos SATA megoldások kétszerese és a legtöbb laptopban, illetve asztali gépben található basic PCIe SSD-vel is versenyben van.

Az ADATA SE800 tehát egy rendkívül praktikus, kompakt és szinte mindent kibíró társ lehet a mindennapok során, akár profi munkához való kiegészítőként, akár üzleti adattárolóként vagy hobbi tárhelyként tekintünk rá. Az anyaghasználatot, a sebességet és a dizájnt azonban meg kell fizetni, így nem ez lesz a legolcsóbb ilyesféle termék a piacon, de az 512GB-os változatot jelenleg már 35 000 Ft környékén be lehet szerezni, míg az 1TB-os 50 000 Ft alatt kapható 3 év garancia mellett. Ennyiért hosszabb távra tervezve mi még jó vételnek gondolnánk.

You May Also Like