Hirdetés

A legjobb whiskey-k

Magyarország pálinkanemzet a tömény italok területén. Nem kérdés ez, hiszen a pálinkafőzésnek nálunk évszázados hagyományai vannak. A környező országok is főznek pálinkát, csak máshol másképp nevezik, vagy a technológia egy kicsit eltérő. Az égetett szeszek története már a babilóniaiak idejéből indul, ahol parfümöket és különböző aromákat próbáltak előállítani. Az első bizonyított lepárlás azonban a görögöknél jelent meg Alexandriában, az első század körül, de ezeknél a lepárlásoknál alkohol még nem volt jelen. A legkorábbi alkoholos lepárlás bizonyítékait Olaszország területén találták meg amely a 13. századból ered, ahol a borból desztillálták az alkoholt, és akkor még nem szórakozásból, hanem gyógyítási célból használták az így előállított szeszt.

A lepárlás természetesen  Írországba és Skóciába is eljutott a 15. század környékén, és el is terjedt, akárcsak Európában. Még mindig gyógyításra használták és az “élet vizének” nevezték. A skót whisky első nyomai 1494-ből származnak és nagyjából 500 üvegnyit állítottak elő belőle a király rendelésére. Az ebben az időben készülő whiskyk azonban jelentősen eltértek a mai változatoktól. Akkoriban nem hagytak túl sok időt az érésnek, így az íze sokkal nyersebb és brutálisabb volt a mostaniaknál. A legelső legálisan előállított whiskyt Írországban készítették 1608-ban az Old Bushmills Distillery-ben.

A whiskyk különbözőségét “segítette” az 1707-ben kiszabott adó, amely az adóelkerülés érdekében a skótokat arra kényszerítette, hogy mindenki saját magának, titokban készítse a nedűt. Próbálták rejteni a lepárlókat oltárokban, koporsókban, minden elképzelhető és elképzelhetetlen helyen. Innen ered a párlat Amerikában mai napig használatos szlengesített neve, a moonshine is, hiszen az éj leple alatt dolgoztak legfőképp a szeszfőzdék. Itt volt az a pont amikor az egyes folyamatok is elváltak egymástól és az ízek is elkezdtek egyediekké válni.

A whisky az üvegben már nem érik tovább. Az érésre szánt idő tehát a lepárlás és a palackozás közötti idő. Ez jelzi, mennyi időt töltött el az adott ital a hordóban, így mennyi ideje volt átvenni az ízeket, aromákat és egyes kémiai összetevőket. Típusok között megkülönböztethetjük az árpa malátából készülteket és az egyéb gabonából készülteket, valamint ezek kombinációját, attól függően, hogy melyik alapanyagot milyen mértékben tartalmazza. Például a single malt egy lepárlóban készülő, egy bizonyos gabonacefréből készül. Ha a whisky single-cask, akkor egyetlen hordóban tárolt, vagyis nem keveredett más hordókban érlelt alapanyaggal. Ezek nagy becsben tartott alapanyagok, amelyekből akár íz alapján is kideríthető a főzde és az évjárat. A blended whisky-k, ahogy a néb is utal rá, kevert whiskyk.

Ahogy a boroknál, úgy a whiskyk esetében is vannak különböző versenyek, világbajnokságok, ahol szakértők döntik el, melyik kategóriában melyik a legjobb párlat. Véleményem szerint mindenki maga dönti el, neki mi ízlik a legjobban, akár ételről, akár italról beszélünk, de azért érdemes kipróbálni az ajánlottakat, vagy a díjnyerteseket.

A World Whisky Awards minden évben kiválasztja a legjobbakat.
2016-ban a Single Malt kategóriában a Old Pulteney Vintage 1989 nyert, amely egy kicsit édeskés, kicsit mézes beütésű, halovány tölgyes utóízzel. Karakteresen érződik benne a lepárló sajátos íze és az érési folyamat által kapott íz.

A legjobb limitált blended whisky a Glen Alba 22 évese lett, amely kellemes barna cukor és fűszeres ízű, kis fűszernövényes utóízzel.

A legjobb blended malt-nak a Reference Series III.2-őt választották, amelyről azt írják, sok nagy ízt tartalmaz a tölgy égisze alatt. Kicsit mazsolás, fügés és cédrusos, amely ízek kiváló egyensúlyban vannak.

A többi kategóriában is hirdettek eredményt, a legjobb bourbon, legjobb blended, sőt még az ízesített whisky kategóriában is. A whiskyket érdemes tehát próbálgatni, megtalálni a nekünk legjobbat és kísérletezni az ízekkel. Feldobható vele egy kellemes este, és nem kell feltétlenül ragaszkodni a már megszokott Jim Beam, vagy Johnny Walker márkákhoz, hiszen ahogy a borokban és a pálinkákban is van választék, ez elmondható ezekről az italokról is.

You May Also Like