Hirdetés

Nemzetközi német modding bajnokság-interjú Bartos Péterrel

Bartos Péter DCMM Baby project
Bartos Péter DCMM Baby project

2002 óta kerül megrendezésre a DCMM (nemzetközi német modding bajnokság), mely az iparág egyik legmeghatározóbb eseménye. Itt vonul fel a nemzetközi elit, hogy bemutassa a számos munkaóra alatt született alkotásait. Szigorú kritériumok, szakértői értékelések és online szavazások alapján kerülnek ki a legjobbak a különféle kategóriákból (CaseMod, CaseCon, CE-Mod, Livemodding-Challenge és CAM-Mods).

Bartos Péter egyedüli magyarként ért el helyezést, az előkelő második helyen lett ezüstérmes CaseMod kategóriában, melynek értelmében kereskedelmi forgalomban kapható számítógépházat kellett átalakítania. A kritériumok között szerepel, hogy nem pusztán a számítógépház átalakítása a feladat, működőképes gépet kell létrehozni, természetesen semmiféle illegális szoftvert nem tartalmazhat és a kiállított darabnak meg kell felelnie a munkavédelmi és biztonsági követelményeknek is. Számos szempont alapján mérlegel a szakmai zsűri. Figyelembe veszik a kiállított darab vizuális megjelenését, az elektronikai megoldásokat, a kivitelezés minőségét és nem utolsó sorban a kreativitást.

Baba projekt 2020 nevet kapta az idén díjazott alkotásod, aminek alapját a Cooler Master H100 „Baby” tokja adta. Bemutatnád kicsit részletesebben?

Ezt a gépet még 2020-ban kezdtem építeni, amihez az alapot, a házat állandó támogatóm a Cooler Master Hungary biztosította számomra. Igazából közös megbeszélés után döntöttünk az akkortájt megjelent H-100 m-itx ház mellett.

Elég nagy kihívásnak tűnt ez a kicsi ház, amibe bele kell varázsolni egy komplett vízhűtéses rendszert, de mivel szabad kezet kaptam és az sem volt feltétel, hogy csak a házban építhetek, így inkább caseconos irányból álltam neki a tervezésnek.

Fontos megjegyeznem, nálam a tervezés nem gép előtt, programok segítségével történik, minden fejben dől el és totál más a végeredmény, mint amit elképzeltem elsőre. Folyamatában változik minden. Amikor elkezdtem az építést, még csak az alaplapot kaptam meg másik állandó hazai támogatómtól az Asus Magyarországtól, mivel a VGA világszerte hiánycikk volt a coin bányászok miatt, így amikor jeleztem, hogy milyen VGA-ra lenne szükségem, szomorúan tudatták velem, hogy egyetlen VGA-t tudnak adni, ami egy 1660 Ti GTX, de ez sajnos kb. 10 cm-rel hosszabb, mint ami elfér ebben a kicsi házban. Na itt már tudtam, meg kell hosszabbítani a házat. És itt már ugrott is az alap elképzelésem, mert a tápegység nem fér el, így azt is külső egységként kell elhelyezni. Alumínium profilokkal és 5mm alulapokkal hosszabbítottam meg a házat, amit homokszórással és szinterezéssel tettem gyári jellegűvé. A ház alá került a táp, de mivel elég instabil volt így a torony, kellett ez alá is egy egység, ami egyben a lábazata is az egésznek és ezt a szendvicset valahogy össze is kellett fogatni, persze atombiztosan, mivel a vízhűtés csövek nem mozdulatnak el. A fa használata amúgy is tervben volt, de így főszereplője lett a projectnek. Ebbe faragtam bele a radiátort, amire 2 ventilátor kerülne, de ez egy érdekes koncepciót szült, mivel a tápegység foglalta el az egyik ventilátor helyét. Így a normál venti átfújja a levegőt a radiátoron, míg mellette a tápegység ventije ellentétes irányban dolgozik, befelé szívja a levegőt a radiátorról. Voltak kérdőjelek ez ügyben, de meggyőztem magam róla, hogy ez így működni fog. Így ez volt a kész szendvics, ami az egész összefogásával folytatódott.

Ezután még ezer apró feladat volt, hogy egy amolyan szobadísze legyen a végeredmény. 😊

Tudomásom szerint közel 20 éve ejtett rabul a modding világa. Mi indított el ezen az úton?

Inkább csak 15 éve van a modding, 2001-ben kezdtem el számítógépes ügyködésem, az első 3-4 év még csak felhasználó szinten ment. Az első komolyabb gépet 2003 körül raktam össze, ami folyamatos fejlesztés mellett is állandó melegedéssel küzdött. Kb. akkoriban tettem szert 3db ritka alufelnire amiből gondoltam csinálok egy kis asztalt otthonra. Heves tiltakozás párom részéről arra késztetett, hogy ezt a dolgot el kell engedni. 😁 Így maradtak dobozban egy ideig. Kb. 2005 körül már annyira melegedett a számítógépem, hogy komolyan elkezdtem agyalni, milyen nagyobb szellősebb házat kell vegyek.

És egyszer csak jött a szikra, itt áll dobozban egy 23” nagy, szellős felni, mi lenne, ha abba építeném be a számítógépet?! Gumiszerelőként dolgoztam egy autószerelő műhelyben, minden adott volt az építéshez. Kb. 1 év alatt lettem vele kész, közben értesültem arról, hogy ez amit csinálok konkrétan a számítógép modding, aminek komoly tábora van világszerte ugyanakkor komoly versenyek is vannak több kategóriában. Indultam a hazai Mod Tech Hall versenyén, ahol 3. helyezést értem el. Ezt a gépet napi használatban pár évig gyűrtem, majd jött az ötlet és első magyarként, illetve első külföldi nevezőként beneveztem a német bajnokságra, ahol sikerült a közönség szavazás 2. helyezéséért járó serleget elhoznom. Ez a siker felbátorított és már ott tudtam, hogy újra jönnöm kell egy új géppel. Azóta még 8 alkalommal neveztem erre a versenyre, összesen 4 serleget sikerült begyűjtenem, két közönség díj, egy CaseCon most ez a CaseMod kategória díj.

A mester és alkotása

Nem tűnik olcsó hobbinak, számíthatsz gyártói támogatásokra?

Valóban nem olcsó ez a hobbi, de szerencsére idővel egyre több támogatót találtam. Néhány éve állandó hazai támogatóim mellett a német AlphaCool segíti munkámat, illetve az elmúlt években több taiwani gyártó is segített. Avexir, TeamGroup Team, Geil. Persze ezek csak a hardverek, az építés során számtalan olyan folyamat van, amihez szükséges külső cégek gépi segítségével számolnom, asztalos munkák, vízvágás, fényezés, porfestés.

Amellett az építés során rengeteg szerszámra, alapanyagra, rozsdamentes kötőelemre van szükségem, illetve a kilométereket nem is merem számolni, mert ugye mennem is kell ide-oda ezekért a dolgokért.

Szóval ez az a rész, amit nem szabad számolni, ha tudnám az összeget, lehet, hogy abbahagynám. 🤔 Azzal nyugtatom magam, hogy nem dohányzom, nem iszom, nem nagyon bulizok. 😉

Egy-egy alkotás elkészítése mennyi idődet veszi igénybe, hogy kell elképzelni a munkafolyamatot?

Általában munka mellett építek, gumisszezon alatt inkább csak hétvégén. Egy gép kb. ½-1 évig készül, de volt ami 2 évet épült, a Mercedes asztal. De mivel 2×3 hónap a szezonom, a köztes időszak lazább akkor építek inkább, néha éjszakába nyúlóan. Ebben egyébként legnagyobb támogatóm a Jazzy Rádió a zenével. 😉

„Csak” hobbi ez egyáltalán vagy lehet ebből megélni?

Ez nálunk csak hobbi lehet, külföldön vannak akik ebből egész rendesen meg tudnak élni. Egy ilyen gép itthon nehezen eladható, az árazást a németek szerint úgy kell kialakítani, hogy a befektetett hardverek ára mellett a munka ennek még 2-3-szorosa. Ezt itthon nem lehet kifizetni.

Mi a következő lépés? Van már elképzelésed?

Következő lépés a lakásom felújítása kellene legyen, de az alkotási vágy folyamatosan kínoz.

Rendesen fáj, ha nem alkothatok. 😔 Amúgy ötletek mindig vannak, de mostanában a hardverek eléggé elérhetetlennek tűnnek, leginkább a VGA. Igy konkrét terv még nincs.

De ez változhat. 😁

Szívből gratulálunk Bartos Péter fantasztikus sikeréhez! A Baba Projektet itt tekinthetitek meg videón: https://www.youtube.com/watch?v=lEcrK1oHom8&t=16s

Aki szeretne Péter munkásságáról többet is megtudni, látogasson el a www.designedbygp.hu weboldalra.

A 2021-es év leglátványosabb alkotása cím még nyitott, ez a közönség szavazatai alapján kerül kihirdetésre, így van még miért drukkolni Péternek!

You May Also Like