Hirdetés

A Ford GT tökéletes országúti versenygép

A vadonatúj Ford GT az országúton is a Le Mans-győztes versenygép vezetésének élményét kínálja, s ehhez több mint 50 különféle szenzor ellenőrzi folyamatosan a jármű teljesítményét és működését, a külső környezetet és persze a vezető utasításait.

Az ultranagy teljesítményű Ford GT szenzorai valós idejű információkat adnak az olyan tényezőkről, mint a pedálok, a kormánykerék és a kiemelkedő hátsó légterelő pozíciója, a levegő páratartalma vagy éppen a napsütés erőssége. Mindez körülbelül 100 MB információt jelent óránként – vagyis olyan adatmennyiséget, ami mintegy 25.000 zeneszám letöltésével egyenlő –, és ezt a rengeteg adatot több mint 25 fedélzeti számítógépes rendszer dolgozza fel, amelyeken összesen 10 millió sornyi szoftverkód fut, ami jóval több, mint egy Lockheed Martin F-35 Lightning II vadászgép szoftveres háttere.* Ez a rendszer másodpercenként 300 megabájtnyi információ elemzésére képes; egy ekkora adatmennyiség egyórányi TV-műsor letöltésének felel meg.

„A Ford GT kifinomult számítógépes rendszere tökéletes összhangban működik az autó nagy teljesítményű motorjával, biztosítva a Ford GT lenyűgöző teljesítményét és irányíthatóságát,” mondta Dave Pericak, a Ford Performance globális igazgatója. „Azáltal, hogy e rendszer szakadatlanul ellenőrzi az autó terhelését és a környezetét, ezekhez igazítva a jármű viselkedését és reakcióit, sikerült elérnünk, hogy a Ford GT 300 km/órás sebességgel is ugyanolyan stabilan fut, mint 30 km/órás tempónál.”

Annak ellenére, hogy a gyártás négy éve alatt mindössze 1000 ilyen autó készül, a tervezők arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy biztosítsák a Ford családi autóiból már jól ismert komfortot. A kihajtható pohártartók is szerepelnek azok közt a kényelmi kiegészítők közt, amelyek megkülönböztetik a Ford GT országúti változatát a pályaversenyautótól. Használaton kívül a kis tömegű alumíniumból készített pohártartók a középkonzolban bújnak meg. A vezetőülés alatt rejtett rekesz kapott helyet, és az ülések mögött tárolózsebek találhatók.

A Ford GT a márka teljes modellkínálatában elérhető, tanksapka nélküli Ford Easy Fuel üzemanyagtöltő rendszerét is megkapta. A rendszert arra tervezték, hogy megkönnyítse a tartály feltöltését, és megakadályozza a 647 lóerős***, 3,5 literes EcoBoost motor félretankolását. „Párhuzamosan, egymás mellett fejlesztettük a Ford GT országúti- és versenyváltozatát, így jó néhány kreatív mérnöki megoldás született; például a közúti változat beépített bukókerete, ami néhány kiegészítő komponens hozzáadásával még a FIA versenybiztonsági előírásainak is megfelel,” tette hozzá Pericak. „A turbótöltőtől a pohártartóig minden egyes alkatrészt úgy fejlesztettünk, hogy közben mindvégig a Ford GT vezetési élményére koncentráltunk.”

You May Also Like