Hirdetés

8 téli felkészítési tipp az autódhoz

Téli autó

A tél közeledtével az autódat is érdemes felkészíteni a hűvösebb időjárásra. Adunk 8 tippet.

  1. Ellenőrizd a visszahívásokat
    Érdemes lehet felkeresni a márkakereskedést és megkérdezni, hogy van-e aktuális visszahívás az autóra. A biztonság mindennél fontosabb!
  2. Keresd fel a szerelődet és nézesd át az autód. A legtöbb szerelő rendelkezik téli ajánlattal, ahol átnézik, hogy nem folyik-e valami, nincsenek-e kidörzsölődött csövek, vezetékek, nincs-e hibás érintkezés, laza vezeték. Megnézik az akkumulátor állapotát, elvégzik a karbantartását, és leellenőrzik a folyadékokat, különös tekintettel a fagyállóra és az ablakmosó folyadékra.
  3. A hideg idő együtt jár a csúszós utakkal is. Fontos ellenőrizni a gumik állapotát, ha kell, téli gumikra váltani. Ne indulj útnak repedezett, kopott gumikkal. Ellenőrizzük a gumik nyomását is. A gumik mellett a futómű állapota is fontos, ezt érdemes lehet szakszervizben ellenőriztetni.
  4. Cseréld vagy cseréltesd az ablaktörlő lapátokat. Sokan nem tudják, de az ablaktörlő lapátokat megfelelő időközönként cserélni kell. Nem érdemes spórolni, hiszen fontos, hogy rossz látási körülmények közt is biztonságosan tudjunk közlekedni. A rossz minőségű ablaktörlők sok bosszúságot okozhatnak.
  5. Nézd vagy nézesd át a folyadékokat. Az ablakmosóba önts fagyálló, téli ablakmosó folyadékot, ellenőrizd, vagy ellenőriztesd a hűtőfolyadékot is. Az ablakmosó folyadékból érdemes lehet egy extra üveggel mindig az autó csomagtartójában tartani.
  6. Nézd át a világítást! A látni és látszani elv télen még fontosabb, hiszen rövidebbek a nappalok. Ellenőrizd a tompított, távolsági fények állapotát, nézd meg világít-e a helyzetjelződ és a féklámpád. Ne feledkezz meg a rendszámtábla világításról és az utastér világításról sem. Legyen az autódban izzókészlet és láthatósági mellény is!
  7. Ellenőrizd, a fűtést és a párátlanítást az autódban. Hidegben nem csak kellemetlen vezetni, de balesetveszélyes is. A fűtés és a légkondícionáló segítségével pedig páramentesen tarthatod a szélvédődet.
  8. Töltsd fel a járművedet a szükséges dolgokkal. Tegyél be takarót, jégkaparót, elsősegély-csomagot, de nem árt ha van nálad extra üzemanyag egy kannában, étel és ital nélkül pedig ne indulj el hosszabb útra. Az is fontos lehet, hogy mindig legyen elegendő üzemanyag a tankban.

Ha betartod ezeket az alapvető szabályokat, nagy baj biztosan nem érhet út közben. Ha pedig külföldre mész, mindig győződj meg az adott országban érvényes szabályokról. Például kötelező-e a téli gumi, vagy pedig szükség lehet-e hóláncra. Mindezek mellett pedig legyen egy jó biztosításod is.

Jó utat és balesetmentes közlekedést!

You May Also Like