Hirdetés

Zalman ZM-K900M: Csúcsbillentyűzet jóval ár alatt

A játékosoknak szánt termékekkel foglalkozó gyártók sokszor hirdetik, hogy az ő megoldásuk segít abban, hogy jobb játékos legyen valaki, amiben nem mindig van igazság. Van azonban néhány olyan terület, amelyen tényleg érezhető egy-egy minőségi termék előnye, a billentyűzeteké pedig pontosan ilyen.

Kezdjük rögtön a külsővel. Az átlagos fekete szín igazodik a piaci átlaghoz és önmagában semmilyen extrát nem kínál. Nem találkozunk különleges gombokkal, egyedi és merész dizájnelemekkel, csak azt kapjuk ami kell: egy masszív és minőségi anyagokból összerakott billentyűzetet. Teljes, 104 gombos kiosztással van dolgunk, a felső sort pedig teljes mértékben elfoglalják a multimédiás gombok, melyeket egy egyszerű funkciógombos kombinációval bírhatunk működésre. Nem csak az F1-F12 szolgál extra funkciókkal, tovább macro lehetőségek várják a felhasználókat, melyek egyedi igényekhez mérten alakíthatóak. Ennél több opcióval még nem találkoztunk, pedig a hosszú évek alatt jó néhány termék járt már nálunk. Az 1,7 méter hosszú USB kábelt oldalt és hátul is elvezethetjük, a billentyűzet tervezésénél pedig állítólag úgy alakították ki a lejtést, hogy az a lehető legkényelmesebb legyen. Őszintén szólva a kényelemmel eddig kevés billentyűzetnél volt gondunk, de az Zalman ZM-K900M is nagyon kényelmes.

Mechanikus billentyűzet lévén a mechanikus kapcsoló a termék legfontosabb pontja. A vállalat a Kailh megoldására szavazott, méghozzá házon belül a Kailh Blue kapcsolókra. A gyártó évek óta üldözi a német Cherry-t, aki piacelsőnek számít, ugyanakkor a Kailh kapcsolók is egyre népszerűbbek és egyre többet hallani a vállalat innovatív fejlesztéseiről. A kék kapcsoló nem éppen a full gamer választás, de ezzel inkább biztosra ment a Zalman. Gépelni és játszani is kiváló a billentyűzet, határozott visszajelzést és hosszú élettartamot kapunk.

A billentyűzet második legfontosabb pontja a személyre szabható RGB világítás. Ez manapság már elvárt a legfelsőbb szegmensben a Zalmantól meg is kapjuk annak ellenére, hogy jóval a rivális alatt vagyunk az árazást illetően. A G-Profil mód is egy érdekes és saját fejlesztés, mely sok játékosnak hasznos lehet. A vállalat 10 előre generált profillal készül annak függvényében, hogy milyen játékkal vagy milyen stílussal szeretnénk játszani. A játékok között megtalálható például a Counter-Strike, a LoL, a Dota 2 vagy éppen a Fifa, a stílusok között pedig az FPS, MMO, MOBA és RTS is. Ezek a módok csak a legfontosabb gombokat világítják meg, méghozzá funkciónak megfelelően, így mindig csak arra kell figyelnünk, ami igazán számít. Ezen felül termesztésen effektek sora várja a hangulatért megőrülő játékosokat, a fények erősek, de talán még egy kicsit lehetnének erősebbek.

Az egyedi megoldások sora nem ér véget a világítással. Ott van például a Z-Engine mely a riválisoknál akár 20x gyorsabb reagálást tesz lehetővé. Ez már valódi előny lehet a pályán, az Anti-Ghosting technológia pedig mind a 104 gombra ki lettt terjesztve, vagyis semmi sem vész el, a billentyűzet minden leütést feldolgoz és végrehajt.

Összegezzük tehát a helyzetet. Itt van egy 26 000 Ft-os versenyző a piacon, mely RGB világítást, minőségi kapcsolókat és néhány egyedi fejlesztést kínál úgy, hogy a riválisokra 20-30 ezereket ver árban. Ajánljuk? Még szép!

You May Also Like