Hirdetés

Napfény, tenger, nyaralás. Görögország és Paralia a mi szemünkkel

Mindenki másképp nyaral, mások az igények, van a kirándulós fajta, a napozós-henyélős. Mi most a kettő keverékét választottuk Görögországban, ehhez pedig tökéletes helyszínt biztosított Paralia. Népszerű üdülőfalu, abszolút a turisták igényeihez igazítva, nyugalom, fürdés, napozás, ugyanakkor elérhető közelségben tőle számos látnivalóval, kulturális értékkel.

A homokos, hosszú tengerpart, lassan mélyülő víz bárki számára ideális választás kortól függetlenül. A nappalok a nyugalomról, strandolásról szólnak, a pihenés tetőfoka. Az üdülőfalu este nyüzsgő, fiatalos központtá válik, ahol számos taverna, üzlet, szórakozási lehetőség várja az oda látogatókat. Természeti szépségén túl az Agia Fotini templom a hely fő látványossága, illetve a nyári hőségben meleg bundákat próbáló hölgyek látványa okozhat még maradandó élményt. 😀 Ennyi bundát árusító üzletet egy helyen még sosem láttunk. 😊

Ha valaki többre vágyik a tengerparti henyélésnél, számos lehetősége van a szűkebb és kicsit tágabb környéken látnivalóra bukkanni. Mi meglátogattuk például Thessalonikit. Görögország második legnagyobb városa kb. egy órányi autóútra található Paraliától. A város számtalan nevezetessége közül az egyik legikonikusabb a Fehér Torony. Korábban börtön volt és többek között a Vörös Torony nevet viselte a falai között elkövetett kínzások, vérengzések miatt a vérre asszociálva, de miután később szabadságuk szimbólumaként a rabok fehérre festették, azóta Fehér Torony a hivatalos neve. Illett volna felmásznunk a tetejére, de az előtte tolongó sor eltántorított bennünket. 😊  Galerius diadalíve Thessaloniki legfontosabb római kori emlékműve. A perzsák felett aratott végső győzelem okán épült a rómaiak emlékére 305-ben. A kaput győzelmi jeleneteket ábrázoló kőfaragások díszítik. A Szent György templom (római rotunda) a negyedik században épült, részét képezte a Galerius palotának és a diadalívnek. Belső terét csodás mozaikok díszítik, de sajnos legnagyobb bánatunkra ottjártunkkor zárva tartott, így csak kívülről csodálhattuk meg. Thessaloniki egyik legrégebbi temploma a Hagia Sophia, azaz Szent Bölcsesség temploma, mely kívül-belül lenyűgöző, pompás látvány. A világörökségi védelem alatt álló templom a város központjában található. Itt messze nem értek véget a város látnivalói hiszen templomok, múzeumok, parkok, a kikötő, piac és számos lenyűgöző csoda várja a turistát, egy nap messze nem elég a felfedezésére.

Paraliától mindössze 24 km-re található az Olympos. Mi úgy gondoltuk, hogy ezt a távot egy egész napos buggy túrával tesszük meg. Itt jegyezném meg, hogy bár tesóm elsőre egy buggyos, bő dologra asszociált itt amikor ezt írtam neki, ám arról a bizonyos közlekedési eszközről van szó (tudod, Bud Spencer, Terence Hill….)… 😊 Imádtuk! Még úgy is, hogy az ember naívan elképzeli….a menetszél szexin lobogtatja a hajad, mint egy sztár, úgy festesz majd napszemcsiben és kalapban, a valóság ezzel szemben az, hogy a szemcsi kötelező, hogy legyen ép szemgolyód az út végére, a hajad pont letojod, a kalapot meg két kézzel húzod az agyadba, hogy a fejeddel együtt ne vigye le a szellőnek képzelt tornádó. De ha ezen védőfelszerelések meg nincsenek rajtad, minimum, hogy Drakulaként porladsz el a szikrázó napsütésben a nyitott autó ülésén. Ellenben a program abszolút kárpótol mindenért! Elsőként a kiindulóponton található autós múzeumával nyűgözött le bennünket a szervező. A bátrabbak szimulátorba is szállhattak, ahol az autóval való felborulást élhették át biztonságos körülmények között. Mi betojiként, csak szemléltük a bátrakat. Második programunk a bámulatos szépségű Efraim kolostor volt. Igazán festői környezetben helyezkedik el, hatalmas területen. Bepillanthatunk az itt élő apácák mindennapi életébe, vásárolhatunk az általuk készített lekvárokból, kézműves tárgyakból, de megpihenhetünk a szárnyasok által lakott állatkertben is. Nem mellesleg kedvesen kávéval, vízzel és lekvárral kínálják a látogatókat. Következő megállónkat mindenki imádta! Agia Kori vízesés, de Zeusz kádja néven is ismert, ilyet általában csak filmeken lát az ember. Itt nem csak megcsodálhatja, meg is mártózhat benne a bátrabb mivel a víz 12 fokos, nem csupán lehűt, inkább ledermeszt. Az igazán belevaló lányok/legények ugrálhatnak is a vízbe. Zárásként az Olympos Beach lenyűgöző szépségét, tavernáit, partját élvezhettük a hazaút előtt.

Mi nyaralásaink alatt szeretjük felfedezni a környező partszakaszokat is. Makry Gialost ajánlanánk, mely a környék leghosszabb sekély, homokos partjával büszkélkedhet és csak pár perc autóval Paraliától.

Nem hagyhattuk ki, hogy lássunk egy igazán tradicionális görög falut, így esett a választásunk Palaios Panteleimonasra. Mit sütsz kis szűcs, fekete bikapata, Palaios Panteleimonas, hmmm, felvehetnénk a sorba. 😀 A hegyi falucska az Olympos lejtőjén, kb. 50 km-re fekszik Paraliától. Macskaköves utcácskái, kőből épült házai mindenkit elbűvölnek. Az itt lakó görögök a turizmusból élnek, így számos kézműves portéka közül válogathat a látogató, a panoráma pedig lélegzetelállító. A faluba autóval nem lehet behajtani, így utcáin zavartalanul gyönyörködhetünk szépségében. Nem mellesleg itt található a környék egyik legjobb, görög ételeket felvonultató étterme is.

Palaios Panteleimonas

Nyaralásunk utolsó napjára hagytuk a Meteorákat. Bár négy órával hosszabbította meg a hazafelé vezető utat és ekkor még nem tudtuk, hogy a hazaút a kerülőnkkel együtt tervezett 15-16 óra helyett 24 órásra nyúlik, ha tudtuk volna is megnézzük! 😀 Görögország egyik legnevezetesebb látnivalója, a világörökség része. 24 db, 600 évesnél idősebb kolostor több száz méter magas sziklák tetején. Már felfogni is döbbenetes. A legrégebbi és egyben legnagyobb kolostor, a Nagy Meteora mellett döntöttünk, 613 m tengerszint feletti magasságával egyébként ebben is övé az első hely. Templomát 1380-ban alapította Athanassios szerzetes. Az évszázadok alatt új épületrészekkel gazdagodott. 100 éve még csak létrákon keresztül lehetett megközelíteni, bár nem kevéske hanem 300 lépcsőfokon keresztül, de mára kényelmesebben bejárható. Relikviákat, császári ajándékokat, amuletteket, ikonokat, kódexeket, számos felbecsülhetetlen értékű kincset őriz.

A Nagy Meteora kolostor

Összegzésként! Korábban említettem a kissé elrettentő 24 órás hazautat…. Ebből 7-8 óra a határokon való ácsorgással telt, de egyrészt mi választottuk az autóval történő utazást, másrészt 4 órával magunk fejeltük meg az út hosszát, ráadásul minderről nem Görögország tehet! Ez senki kedvét ne szegje! 😊  Görögország csodálatos, a görögök kedvesek, ha valaki egy kicsit is makog angolul már biztosan nem kell kézzel-lábbal mutogatnia, mert az út szélén saját fügéjét árusító 80 éves néni is beszél angolul. Egyébként számos étterem rendelkezik magyar nyelvű étlappal. Bárhová beülsz azonnal palackos vízzel kínálnak (nem, nem pénzért teszik, a meleg miatt, kedvességből, ahogy a sör mellé pl. chipszet hoznak, a számla előtt pedig desszerttel lepnek meg), ár-érték arányban nagyszerű választás nyaralásra az ország. A tengerparti árak egyébként a balatoni árakat meg sem közelítették. Szóval kedves Olvasó ha még nem jártál a görögöknél, ha legközelebb utaznál, vedd őket is fontolóra! 😊 

You May Also Like