Hirdetés

Vivobook Pro 16X OLED: Az erős választás

Manapság a tartalomkészítés egy igen népszerű hobbi és hivatás, hiszen szakmaválasztásnál a YouTuber, streamer, fotós vagy éppen filmes megnevezések nagyon népszerűek a fiatalok között. Nyilván eddig is léteztek komoly munkaállomások, akár laptop formában is, de hobbi szinten vagy kezdő szakmabéliként a legtöbben egy gamer laptopot választottak eddig, hiszen azokból volt elérhető áron viszonylag erős teljesítmény.

Az ASUS felfigyelt erre a félprofi, kezdő profi szintre és arra, hogy bizony nem igazán van a piacon kimondottan rájuk szabott laptop, mely nyilván további célközönségek számára is vonzó alternatíva lehet. Ezért született meg a legújabb Vivobook Pro széria, mely ötvözi a tajvani gyártó egyik legnépszerűbb vonalára jellemző fiatalosabb, színesebb dizájnt, a jó ár/érték aránnyal és a kategóriájából kimagasló teljesítménnyel. A 14 hüvelykes, kompaktabb változat után nemrég a 16 hüvelykes változat vendégeskedett nálunk, mely valószínűleg a komolyabb munkákra az ideálisabb választás lehet, de tényleg így van?

Kijelző

A kijelző terén elsőre azt hinnénk, hogy nem lehet újat mondani a kijelzőre, hiszen az elmúlt bő 1 évben rengeteg OLED kijelzős ASUS laptop került piacra itthon is, de van egy pontja a Vivobook Pro 16X OLED-nek, melyre érdemes kitérni. Ez pedig a felbontás, egy gyönyörű, 16 colos 4K-s OLED panellel van dolgunk, mely abszolút prémium kategória, miközben továbbra is a félprofi szint közepén vagyunk árban.

A 3840 x 2400 pixel mellé természetesen továbbra is lenyűgöző képi világ társul, magas fényerővel, remek színekkel és színhű megjelenéssel. A professzionális karrierben gondolkodók számára olyan értékek jelenthetnek óriási extrát egy hasonlóan erős gamer géppel szemben, mint például a 100% DCI-P3 színskála lefedettség, a Pantone hitelesítés vagy a HDR támogatás. Persze ezek akkor is jól jönnek, ha csak imádunk tartalmat fogyasztani és a mai trendeknek megfelelően nem rendelkezünk például TV előfizetéssel, hiszen a 16 hüvelyk már elég nagy ahhoz, hogy a kiváló kijelzőn tényleg élvezni lehessen kedvenc filmünket vagy sorozatunkat.

Hardver

A kijelző mérete és mivolta nem elég ahhoz, hogy a profikat is levegye a lábáról, számukra tényleg fontos az erő, így az ASUS keresett egy olyan párost, mely nem tolja az egekbe az árakat, de mégis képes kiszolgálni akár a félprofi felhasználókat is. A 11. generációs, Intel® Core™ i7-11370H processzor mellé akár 32GB RAM és 2TB SSD is kerülhet, miközben a grafikus erőt egy NVIDIA GeForce RTX 3050-es dedikált videokártya biztosítja. Ez a párosítás a középkategóriás gamer laptopoknál is megállná a helyét, amit sokan választanak a kezdő grafikusok és tartalomgyártók közül, de itt ugye mellette számos egyéb előnyt is kaphatnak ezek a felhasználók.

A négymagos Intel processzor ugyan nem a legeslegerősebb széria, de így sikerült az árakat is akár 500 000 Ft alatt tartani, mely az egész csomagot tekintve már igencsak baráti.

Extra

Nem az ASUS-ról lenne szó, ha nem tettek volna hozzá még valamit, az amúgy is ütősnek ígérkező csomaghoz. A gyártó Studibook szériájában debütált az új fizikai vezérlőjük, mely az ASUS Dial nevet kapta. Nos, ez nem fért volna el a vékonyabb és kompaktabb Vivobook Pro szériában, így megint a touchpad sokoldalúságát használták ki. Az ASUS DialPad ugyanis a touchpad sarkából lehívható digitális tárcsát takarja, mely tulajdonképpen megegyezik a Studiobook fizikai vezérlőjével, de nem igényel akkora helyet és extra mechanikát.

Ez a touchpad-ből való lehívás nagyon megy az ASUS-nak, hiszen a számológépet helyettesítő NumberPad technológiát is nagyon szerettük. Az ASUS DialPad lehívása roppan egyszerű és teljesen jól működik. Személyre szabni a ProArt Creator Hub nevezetű szoftverben lehet. Alapvetően olyan egyszerű funkciókat szabályoz, mint a hangerő vagy fényerő, de az ASUS és az Adobe együttműködésének hála a kreatív szoftvercsomag legnépszerűbb alkalmazásaiban rengeteg segítséget nyújthat, ami egyszerűbb és kényelmesebb munkavégzésben és gyorsabb elkészülésben mutatkozhat meg. Mozoghatunk vele az idővonalon, navigálhatunk a különféle toolbar-ok között vagy éppen finomhangolhatjuk, hogy az adott effekteket, fényeket milyen erősséggel szeretnénk aktiválni a képen.

Minden egyéb

Természetesen háttérvilágításos, magyar nyelvű billentyűzettel kapjuk a gépet, melyen egyébként kényelmes a gépelés. A 16 hüvelykes méret biztosította, hogy a NumPad rész is elférjen a billentyűzeten, így akár azt makrózásra is ki lehet használni. A kijelző körüli vékony káva segít valamennyit elvenni a gép méretéből, mely egyébként így sem túl kompakt, hiszen majdnem 2 kiló. Viszont a 96 Wh-s akkumulátor kategóriájában nagyon jónak számít és cserébe, ha éppen nem renderelünk, akkor igen hosszú üzemidő kihozható belőle.

A 720p-s webkamera nagyon átlagos, de céges videóhívásokhoz vagy kliensekkel való online beszélgetéshez bőven elegendő. A professzionális gépek általában jól fel vannak szerelve csatlakozókkal is a különféle kiegészítők fogadására. Nos itt felemás a helyzet, hiszen a 3 USB-A csatlakozó közül csak egy 3.2-es, de a többi kettő használható például az egérhez, billentyűzethez vagy egyéb kiegészítőhöz. Extra monitort a HDM 1.4 mellett a Thunderbolt 4-es csatlakozóval is ráköthetünk, mellyel egyébként tölteni is lehet, bár jár mellé egy dedikált töltő is, hiszen az erős hardver nagyobb tápszükséglettel jár.

Összegzés

A fekete és szürke színekben elérhető Vivobook Pro 16X OLED egy nagyon jól eltalált gép az ASUS-tól, mely tényleg nagy segítség lehet a megcélzott közönség számára. Kompromisszumot alig kell hoznia a félprofi felhasználóknak, hiszen ha nagyon fontos a kompakt méret, akkor ott a 14 hüvelykes változat. A kijelző lenyűgöző, az erő megvan, a dizájn kellően letisztult ahhoz, hogy akár az idősebb, letisztult gépeket kereső felhasználók ízlésének is megfeleljen.

You May Also Like