Hirdetés

SteelSeries Prime Wireless: Szabadság hardcore gamereknek

Akik hosszabb ideje otthonosan mozognak a számítógépes játékok világában bizonyára már jól ismerik a dán SteelSeries márkát, akik a CS:GO fénykorában profi játékosok tucatjait látták el eSport-ra is felkészült perifériákkal. Ahogy a Valve-féle CS:GO picit visszaesett, a dán gyártó sem volt valami aktív az újdonságok terén, nemrég azonban teljes megújulásba kezdtek, ennek egyik legmeghatározóbb darabját pedig mi is kipróbáltuk.

Az elmúlt hónapokban sorra érkeztek az új billentyűzetek, fejhallgatók és egerek, mi pedig a megújult palettából a SteelSeries Prime Wireless-t választottuk első tesztalanyunknak, melynek több oka is volt. Egyfelől egy ideje már feledésbe merült az a tévhit, hogy a vezeték nélküli gamer perifériák nem elég jók a profi játékhoz, másfelől pedig a könnyű, vezeték nélküli egerek a virágkorukat élik, harmadrészt pedig mi mutathatná meg jobban egy felsőkategóriás gyártó felkészültségét és minőségét, mint az egyik zászlóshajó.

Fogás és kényelem

Egy egér esetében elég nehéz objektív véleményt formálni a formát, fogást és kényelmet illetően, hiszen mindenkinek eltérő a preferenciája, ugyanakkor van néhány fontos pont, ami mellett nem mehetünk el. A legfontosabb talán az, hogy balkezeseknek nem ajánlott a Prime Wireless, hiszen alapvetően jobbkezes kialakítással rendelkezik a dán csúcsegér. Külsőre meglehetősen visszafogott, de nem az az „apró minimalista” darab, amit mostanság sok gyártótól láthatunk.

A matt felület nem csak jól áll neki, hanem érzésre a tapadásban is sokat segít, az RGB fények pedig mintha kezdenének ismét hátrébb szorulni a fontossági sorrendben és ezt a dán gyártó is megerősítheti, hiszen a Prime Wireless sem fogja beragyogni az egérpadunkat, miután csupán a görgőnél kapunk csak egy kis jelzőfényt és ennyi. Szépségdíjasnak semmiképpen sem mondanánk az az egeret, de azért jó látni, hogy a manapság népszerű lyukas megoldások mellett nem csak a Logitech tud harctérre küldeni egy hagyományos formát.

Főként FPS játékokhoz ajánlott a forma és a gombkiosztás, a görgő meglehetősen határozott, van egyfajta visszacsatolása, ami pontosabb görgetést tesz lehetővé. A gombok is határozottak és minőségiek, bizonytalanságnak nyoma sincs. A Prestige OM optikai-mágneses kapcsolókat is házon belül fejlesztették az ígéretek szerint pedig rendkívül gyors reakciót és 100 millió gondtalan kattintást kapunk. Az egér előről indulva 125,3 mm hosszú, 59mm széles és 23mm magas, ami egy jól belőtt formavilágot eredményez. Karom, ujjhegy vagy tenyérfogást is megpróbálhatunk vele, de saját tapasztalat alapján inkább az jár a legjobban, aki valahol a karom és a tenyérfogás közötti állapotot kedveli, hiszen miközben a legfontosabb gombokon ott vannak az ujjaink, a tenyerünk megpihenhet az egér átlagosnál magasabb középső részén. Ez mondjuk csak azokra lehet igaz, akiknek nem hatalmas tenyérrel rendelkeznek, mert nekik alapvetően kicsit lesz ez az egér.

Technika

Az egér abszolút felsőkategóriában kíván versenyezni, így technikailag is a lehető legjobb megoldásokat vártuk el tőle. Nyilvánvalóan egy olyan neves gyártó, mint a SteelSeries ennyi év tapasztalatával egy kézzel is össze tud rakni egy profi egeret, de őszintén szólva kicsit féltünk ettől a nagy visszatéréstől, nehogy csak a márkanevet akarják ismét eladni. Szerencsére erről szó sincs, hiszen a kicsit „köpcös” külső ellenére mindössze 80 grammos egérről beszélünk, amiben a SteelSeries TrueMove Air optikai szenzor dolgozik. Nyilvánvalóan ez egy hangzatos marketing név, azonban kicsit utánajárva kiderül róla, hogy a piacvezető PixArt-tal közösen fejlesztett megoldásról van szó, ami jóformán garancia a minőségre.

A fejlesztésnél a pontosság és megbízhatóság volt a két fő szempont és ezt nem is bánjuk, hiszen az eSport címek esetében pontosan erre van szükség. Több egérnél tapasztaltuk már személyesen is, hogy bizonyos felületeken nem pontos vagy kifejezetten irányíthatatlan. A TrueMove szenzor esetében a gyártó állítólag rengetegféle egérpadon és felületen tesztelt, így a legtöbb releváns körülményhez megfelelően tud igazodni. Ez főként akkor lehet fontos, ha egy egeret használunk munkára és játékra vagy sokat vagyunk úton.

Az átlagos munkaórák után mi a CS:GO, Valorant és League of Legends hármassal ütöttök el a tesztidőszak estéit és azt kell mondjuk, hogy az egér kiemelkedően jól teljesített. A vezeték nélküliség szabadsága már egyfajta előny és kényelmi plusz (hiába léteznek már szuper kábelvezetők), a precizitás és a pontosság pedig a viszonylag magas szinten űzött két FPS játék esetében jött jól. Az első este még érezhetően szokni kellett a méreteket, főleg úgy, hogy egy vezetékes, de nála még így is jóval könnyebb riválist váltott le. A második nap végére azonban mire a játék indult, már több mint 10 órányi használat volt a tenyeremben és ez meg is látszott.

A viszonylag nagy két első és egy hátsó teflontalpon remekül siklott az egér, a gyors mozdulatokat is pontosan lereagálta és az üzemidő is fantasztikus. A gyártó RGB világítás nélkül 100 órányi használatot ígért egy töltéssel, míg a visszafogott fényekkel már csak 35 órát. Nekünk csütörtök reggelre mondta azt 3 nap munka és játék után, hogy ideje tölteni, de persze RGB világítás mellett, tehát egészen reális gyári értékeket kaptunk. Nyilvánvalóan lehet azzal játszani, hogy ki-be kapcsolgatjuk a fényeket vagy éppen 5 perc inaktivitás után kikapcsoltatjuk, de ilyen üzemidő mellett ez már kicsit fölöslegesnek tűnhet. A legjobb az egészben pedig az, hogy akár 40 órányi használatot is kaphatunk egy 15 perces töltési időszak alatt és eközben vezetékes módban természetesen használhatjuk is az egeret.

Ami nem annyira tetszett az a 2,4GHz-es USB-vevő. Meglehetősen nagy, főleg egy Logitech G Pro-hoz hasonlítva. A másik probléma, hogy USB-C csatlakozású, ami manapság már az újabb alaplapokon és gépházakon is megtalálható, a laptopoknak pedig már szinte alapkelléke, azért mégiscsak tud majd fejfájást okozni. A dobozban találunk még egy bővítő adaptert és egy kiváló minőségű USB-C / USB-A kábelt, ami a töltés mellett a vezetékes csatlakoztatást is ellátja.

Összegzés

A SteelSeries Prime Wireless nagyjából 40 000 Ft környékén vásárolható meg a hazai boltokban, amivel abszolút a felső szegmensben versenyez. Szerencsére ehhez igazodik a minőség és a teljesítmény is, így a kérdés már csak az, hogy megér-e egy nagyjából kétszeres felárat az, hogy élvezzük a vezeték nélküliség szabadságát és sokoldalúságát. Természetesen saját kategóriájában is van pár riválisa, amik hasonló áron kaphatóak, így ha van lehetőség, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni, hogy az adott tenyérmérethez melyik illik jobban.

Az biztos, hogy az egykoron minden eSportoló álmát jelentő dán márka méltósággal és minőséggel tért vissza az élmezőnybe. Ezek után egy újabb TKL billentyűzetet és egy vezeték nélküli headsetet is szívesen megnéznénk, könnyen lehet, hogy zokszó nélkül építhetjük eSport karrierünket a dán megoldásokra.

You May Also Like