Hirdetés

Philips 346P1CRH: Több mint egy monitor

A monitorok piaca sokak számára nem a legizgalmasabb terület, ha csak nem a gamer megoldásokról van szó, azonban néha nem árt ránézni az aktuális kínálatra, hiszen a gyártók itt is versengenek egymással és egyre jobb megoldásokat kapunk, meglepően jó áron. 2021-ben már nem kell csodájára járni a 4K felbontásnak vagy a HDR-nek, de elsősorban nem is ezek miatt választottuk a Philips 346P1CRH-t a következő tesztalanyunknak.

A cél most az volt, hogy egy olyan monitort mutassunk be, ami a COVID-19 miatt kialakult helyzetben az otthoni munkavégzést megkönnyíti és extra funkciókkal támogatja, ezek mellett vagy velük együtt pedig összességében egy jó csomagot kínál, esetleg még a hobbi játékosok számára is.

Az alapok

Nézzük elsőnek a tényeket, hiszen egy monitort általában legalább 3-4 évre választunk magunknak és az sem biztos, hogy az általunk nagyon kedvelt modell éppen jó választás az adott pillanatban. Az ár mellett főként a méret szokott az első szűkítési opció lenni, hiszen ha nincsen megfelelően nagy asztalunk, akkor mondjuk 24-27 col fölé nehezen tudunk menni, hiába jönne nagyon jól az extra képernyőméret.

Nos, a Philips 346P1CRH sem azoknak készült, akiknek egy szűk albérletben kellett otthoni irodát kialakítaniuk, hiszen 34 hüvelykes (~86cm) megoldásról van szó, mely UltraWide kialakítású, így egy nagyobb íróasztalon is komoly helyet tud elfoglalni. Azt is fontos leszögezni, hogy ívelt VA panelt kapunk, vagyis grafikai munkára például nem a legalkalmasabb, ahogy 3D tervezésre sem, bár nem is elsősorban ezt a célcsoportot akarja megszólítani a Philips.

Képernyő

Szóval adott nekünk egy 34 hüvelykes, WQHD felbontású kijelző, amin maximum 3440 x 1440 pixel jelenik meg. Kiemelendő a 4ms-os válaszidő és a 100Hz-es képfrissítés, mely nem csak könnyed játék közben jöhet jól, hiszen ezek az értékek már közelítik a belépőszintű gamer monitorokét, így ilyen terén kiváló választás egy olyan asztalra, mely napközben iroda, este pedig gamer zóna. A színekkel is jól állunk, hiszen sRGB 120% és Adobe RGB: 88% lefedettségünk van, miközben a DisplayHDR 400-as tanúsítványt is megkapta. Aki tehát pont ebben a méretben keresgél, az egy remek kijelzőt kap, ezt a pontot ki is pipálhatja.

Külső

A külsőről sokat nem szeretnénk beszélni, hiszen őszintén szólva sok izgalmat ilyen téren nem kínál a Philips megoldása. A kávák vastagságára nem lehet panaszunk, hiszen csak alul vaskosabb egy kicsit, felül és a két oldalán egészen vékony, ami hozzájárul a még jobb vizuális élményhez.

Maga a monitor egyébként meglehetősen vastag, de ez egyáltalán nem zavaró, hiszen hamar összerakható a talppal. Ez a talp egyébként nagyon stabil, masszív darab, ráadásul praktikus hogy a magasság (18 cm) és a dőlésszög (30 fok) is egyszerűen állítható. Portré módra ne számítsunk egy ilyen monstrumnál, pláne egy ívelt kijelző esetében, de egyébként nagyobb irodai környezetben a talp könnyed forgatása igen praktikus. A portok egészen kényelmesen elérhetőek és az USB HUB a bal oldalon is kellően megközelíthető és nagyon praktikus lehet akkor, ha vezeték nélküli perifériákat használnánk a kényelem érdekében, hiszen az egér, a füles vagy éppen a billentyűzet vevőjét könnyen elhelyezhetjük a monitor USB portjában.

Csatlakozás és extrák

Az oldalsó USB portokat már említettük, külön öröm, hogy nem csak 1-2 darab jut a felhasználóknak, hanem rögtön négy, ráadásul a perifériák mellett például okostelefon töltésre is van opció. A kínálatban helyet kapott 1 db DisplayPort 1.4, 1 db HDMI 2.0, 1 db 2. generációs USB-C 3.2 is, utóbbi ráadásul 90 Wattig tölteni is tudja az adott eszközt, ami a legtöbb laptop esetében például bőségesen elegendő. Ez azonban még nem minden, hiszen dedikált fejhallgató-kimenetünk is van a céges online megbeszélésekhez, de muszáj megemlíteni a gigabites Ethernet csatlakozót is, mely a többi porttal kiegészítve azt is jelenti, hogy tulajdonképpen egy komolyabb dokkolót is kivált a monitor. A KVM kapcsoló bizonyára sokak számára lehet ismeretlen fogalom, de röviden arról van szó, hogy a csatlakoztatot eszközöket a monitor képes egy az egyben „átadni” egy másik gépnek, így mondjuk ha egy gamer PC és egy üzleti laptop is rá van kötve a gépre, akkor munkaidő után egy gombnyomással az összes perifériánkkal átállhatunk a laptopról az asztali gépünkre.

Nem csak bemenetek találhatóak a monitor alján, hanem egy DisplayPort kimenet is, mellyel igazából egy másik önálló monitorra tükrözhetjük a képünket. Ez elsőre furcsának tűnhet, viszont irodai környezetben bizony egy nagyon praktikus funkció lehet akkor, ha többen dolgoznak egy adott projekten. Alulról érdemes rögtön legfelülre ugrani, hiszen egy könnyed mozdulattal előhívható a 720p-s webkamera, ami manapság szintén egy igen drága és nagyon keresett kiegészítő. A Philips 346P1CRH esetében azonban ez is a csomag és egyben az ár része, ráadásul a Windows Hello arcfelismerésen alapuló biztonsági rendszert is támogatja a kamera, vagyis jelszó nélkül egy könnyed mozdulattal léphetünk be a felhasználói fiókunkba.

A PowerSensor névre keresztelt is érzékelőről sem esett még szó. Ez tulajdonképpen egy mozgásérzékelőt takar a kijelző alatt, mely figyeli, hogy mikor ül a felhasználó a képernyő előtt. Ha senki nem használja a monitort, akkor lekapcsol, így pedig irodai és otthoni környezetben is komoly összegek spórolhatóak meg, a környezettudatosságról nem is beszélve. Ehhez még hozzájönnek a Philips részéről már jól bevált szemet kímélő villódzásmentes technológia és a LowBlue üzemmód a káros kék fények csökkentésére.

Összegzés

Mindent összevetve a Philips 346P1CRH egy remek csomag, de sajnos tesztünk publikálásával egy időben nem igazán lehet már itthon beszerezni. Persze koránt sem volt olcsó, hiszen 200 000 Ft körüli áron kínálták és vélhetően kínálják majd ismét ha kapható lesz, de nem is csoda hogy elfogytak a készletek, hiszen ebben az árban benne volt már egy praktikus dokkoló, egy olcsóbb gamer monitor és egy webkamera is, amelyekhez hozzájön a remek talp, az extra szoftveres funkciók sora, a nagy felbontás és a HDR is.

Aki hasonló méretű, de jóval olcsóbb variánst keres, annak a 120 000 Ft környékén kapható Philips 342B1C-t ajánlanánk. Persze a közel 40%-os árelőnynek áldozatai is vannak, mint például a webkamera, a WQHD felbontás vagy a 100Hz-es képfrissítés. Önmagában viszont 120 000 Ft-ért egy jó vételről beszélünk az „olcsósított” változat esetében is.

You May Also Like