Hirdetés

Mekkora az ideális laptop?

Manapság nagyon sok területen fókuszáltak a gyártók az egyre kompaktabb gépekre, ugyanakkor csak kevesen tudták jól szegmentálni őket a különféle használati célokra. Az okostelefonok piacán például pont ez ellentéte figyelhető meg, nagyon kevesen akarnak kompakt készülékeket gyártani, mert azt hiszik, hogy a kisebb szám, kisebb értéket is jelent.

A laptopoknál szerencsére más a helyzet, hiszen nagyon eltérő igények merülhetnek fel. Sokan csak egy táskába bedobós, nagyon alapvető feladatokra és kisebb irodai munkákra használható könnyű gépet keresnek, de vannak olyanok is, akik komoly munkaállomások igényelnek hordozható formába öltve. A legtöbben pedig viszonylag komoly erőt és kompakt méretet szeretnének, amire már a gyártók is felfigyeltek. Nemrég nálunk vendégeskedett az ASUS ZenBook széria három tagja, melyek jelenleg szinte minden igényt képesek lefedni.

A bő technikai információáradat helyett inkább azt néztük meg, hogy melyik gép kinek lehet jó választás. Ez azért is fontos, mert alapvetően az ASUS ZenBook széria nem egy erőműveket felvonultató család, arra ott a ZenBook Pro és StudioBook vonal.

ZenBook 13

A ZenBook 13 a család legkisebb tagja, de alapvetően ez nem jelenti azt, hogy nagyon korlátozták volna a hardveres részt. A 13 hüvelykes 8. és 10. generációs Intel Core i5-ös processzorral lehet a legjobb választás, hiszen kellő erőt képvisel a multimédiás tartalmak fogyasztásához, online alkalmazásokhoz és egyszerűbb irodai feladatokhoz. A 13,3 hüvelykes NanoEdge IPS panel Full HD felbontású, a legjobb az egészben pedig az, hogy a felsőrész 95 százalékát elfoglalja, vagyis a kávák nagyon minimálisak. Ez az elmúlt évek egyik legjobb fejlesztése, amiben az ASUS abszolút élenjáró, hiszen az ultrabook-ok mellett a gamer vonalon is folyamatosan faragja a kávákat.

A minimális keret teszi igazán lehetővé a rendkívül kompakt méretet és az 1,22kg-os súlyt. Igazi pehely gépről beszélhetünk, ami a nőknél talán még nagyobb előny. Az i5-ös proci mellé 8 vagy 16GB RAM és 256GB-512-1TB SSD társulhat. Szerintünk a 8GB-os modell is elég lehet sokaknak, tárhely terén pedig ha nem sok fájlt használunk, inkább multimédiázunk és apróbb dokumentumokkal dolgozunk, akkor a 256GB-os belépőszint is elég lehet, arról nem is beszélve, hogy bővíthető a gép, tehát később nagyobbra tudunk váltani.

ZenBook 14

A ZenBook 14 sokak szerint a széria legjobb tagja és valahogy a gyártó is erre a modellre fordítja a legnagyobb energiát. Ez valószínűleg azért lehet, mert igyekszik ötvözni a 13 és 15 hüvelykes gépek minden pozitív tulajdonságát. A kompaktság itt is megvan, hiszen a 14 hüvelykes Full HD felbontású normál vagy érintőképernyő körüli vékony kávákkal 92 százalékos képernyő / készülékház arányt értek el a tervezők. Ha a számok nem mondanak semmit, akkor talán az segítehet, hogy ez a modell 14 hüvelykes kijelzőt kínál, miközben kisebb helyet foglal a táskánkban, mint sok 13 hüvelykes riválisa.

Az erőt itt is 8. vagy 10. generációs Intel Core i processzorok adják, akár négymagos Intel Core i7-tel is kérhetjük. A ZenBook 13-hoz hasonlóan az Intel UHD grafika mellé akár dedikált GeForce MX-szériás modul is kerülhet, ami ugyan sok vizet nem zavar, de aki csak néha-néha szerkeszt képet a közösségi médiához vagy megvágna egy rövid Full HD videót, annak sokat segíthet. Az összes többi tulajdonságában inkább a 13 hüvelykes modellre hasonlít, a ZenBook 15 rövid ismertetője után pedig kitérünk arra, hogy milyen egyéb szolgáltatásokat kínál az egész család.

ZenBook 15

A ZenBook 15 az, amelyet már a komoly üzletembereknek és játékosabb kedvű felhasználóknak is bátran ajánlunk. A 15,6 hüvelykes kijelzőt még nagyobb kihívás kompakt méretek között tartani, de az ASUS itt is megoldotta a 92 százalékot, vagyis a 354 x 220 mm-es ház sokszor kisebb helyet foglal, mint más 13-14 hüvelykes gépek. A Full HD felbontás mellett itt már 4K-s panellel is találkozhatunk, természetesen opcionálisan érintőképernyővel. Hardveresen a 8. és 10. generációs Core i7-es modelleket ajánlanánk, a 8GB memória alapjáraton elég lehet, de aki ki szeretné használni a dedikált NVIDIA GeForce GTX 1650-es grafikus kártyát, az talán jobban jár 16GB memóriával. Egy ilyen géphez már 512GB SSD a minimum, hiszen 1-2 játék vagy komolyabb szoftver könnyen megenné a 256GB-ot.

Ami még fontos lehet, az a billentyűzet, hiszen itt a numpad részt is megkapjuk, ami a 13 és 14 hüvelykes gépről hiányzik, azt ott legegyszerűbben a ScreenPad 2.0 touchpad rendszerrel érjük el, míg itt fizikai gombjaink vannak. Ezt a modellt már bátrabban használhatjuk videóvágásra, grafikai munkára és nagyobb fájlokkal operáló feladatokhoz, méretőből adódóan pedig inkább a férfiaknak lehet vonzó.

ScreenPad 2.0

Említettük már, hogy végigmegyünk néhány dolgon, ami közösen jellemzi a gépeket. A legfontosabb talán az előző generációhoz képest nagy újításként bevezetett ScreenPad 2.0, ami tulajdonképpen ötvözi a hagyományos touchpadet egy kisebb monitorral és egy okostelefonnal. Ez elsőre furán hangozhat, de tényleg így van. Az 5,65 hüvelykes kijelzőt pontosan ebben a három módban használhatjuk. Alapvetően ki tudjuk kapcsolni az „okos” funkciókat és akkor egy hagyományos touchpad, melyről a felső képernyőt vezérelhetjük, de akár lehúzhatunk oda egy alkalmazást vagy egy videót és akkor az ott fog futni, mintha egy második monitor lenne.

A harmadik opció pedig az ASUS saját rendszere, melyet próbáltak úgy kialakítani, hogy számos hasznos funkcióval szolgálhasson a mindennapokat illetően. Találunk rajta például számológépet, numpad funkciót, kézírás felismerést az egyszerű dokumentumok aláírásához, gyorsgombokat adhatunk meg vagy éppen kitehetjük oda a kedvenc alkalmazásaink ikonjait és akkor azok mindig kéznél lesznek. Alapvetően jól működik a rendszer, a felbontásra és fényerőre nem lehet panaszunk, könnyű váltani a módok között, de őszintén szólva néha el is felejtettük hogy létezik, pláne akkor, amikor egy asztalra letéve egérrel használtuk a gépeket mondjuk egy hosszabb munkanap során.

Egyebek

Az egyéb jó dolgokat kezdenénk az üzemidővel, hiszen mégiscsak hordozható eszközökről beszéltünk. Szerencsére a kompaktság és vékonyság nem vette el teljesen az üzemidőt, noha ez mindig is függött attól, hogy mire és hogyan használjuk a gépeket. Nyilván több ablakkal böngészve és Spotify-t futtatva folyamatos levelezés, cikkírás mellett nem bírnak 12 órát a gépek, de egy egészséges, jól leterhelt 5-6 óra bennük van, ami azt jelenti, hogy jól beosztva és főként 1-1 munkára koncentrálva az egész munkanapot túlélhetjük velük. A másik jó hír a kompakt töltők megléte, hiszen könnyen a táskába dobhatjuk őket, nem foglalnak nagy helyet.

Amit még nagyon szerettünk, az az IR kamerás Windows Hello arcfelismerés, ami nagyon jól működött és lehetővé tette a jelszó nélküli biztonságos bejelentkezést. A webkamerák minősége egyébként átlagos, ahogy az ASUS SonicMaster / Harman Kardon nevével fémjelzett hangzásvilágtól sem ájultunk el, de bőven elég a filmezéshez és zenehallgatáshoz. A Bluetooth mellett megemlítenénk még azt, hogy akár WiFi 6-os hálózati egységgel is vásárolhatunk új ZenBook modellt, ami nagyon el fog terjedni a jövőben.

A sötétkék szín ezzel a rózsaarany kiegészítéssel nagyon elegáns gépet eredményez, de biztos lesz olyan, akinek hiányzik a tiszta fekete vagy ezüst kialakítás. Ami még sokaknak kilövi a lehetséges opciók közül, az az árazás. Sajnos látni kell, hogy az ASUS ZenBook 13, 14 és 15 általában a vállalat ultrabook vonalának a csúcsát jelenti, de vannak egyébként hasonló kialakítású és hasonlóan prémium érzetet kínáló, jóval olcsóbb modellek is.

Szerintünk a 350 000 Ft körüli indulóár egyébként annyira nem vészes, ha pedig a három modell közül kellene választanunk, akkor leginkább a ZenBook 14-re szavaznánk. Egy szuper könnyű. prémium gép friss hardverrel és egyedi megoldásokkal.

You May Also Like