Hirdetés

Érdemi frissítés: ASUS TUF FA506 Bemutató

Az igazán hardcore játékosok bizonyára komoly asztali géppel nyomulnak, azonban életünkben többször is eljöhet az a pont, amikor kompaktabb megoldásra kell váltanunk, arról nem is beszélve, hogy a multifunkcionalitást is előtérbe kell helyezni. Ilyenkor merülhet fel egy gamer laptop vásárlása, mely nyilván szinte bármi másra jó, amire egy hagyományos laptop és még mellette kedvenc játékainkat is jó minőségben játszhatjuk rajtuk.

Nemrég egy rövid, 1 hetes időszakra megkaptuk az ASUS egyik legújabb gamer notiját, mely már generációk óta a magyar játékosok egyik kedvence. Férfi magazinként aligha az volt a célunk, hogy a lehető legtöbb játékban mérjük meg az fps számokat, sokkal inkább a generációk közötti valódi különbséget és az újdonság általános praktikusságát vizsgáltuk.

Érdemi frissítés

A cím nem véletlen, hiszen az új TUF FA506 és FA706 páros komoly újításokat hozott magával, melynek egy része direkt az ASUS munkája, a másik felét pedig jórészt az AMD-nek köszönhetjük. Ami talán sokak számára a legfontosabb lehet, az a teljes dizájnváltás és itt nem csak a külsőségekről van szó. Egyfelől sokkal letisztultabb lett a szürke és fekete színben is érkező új széria, másfelől pedig a szálcsiszolt hatást keltő, megújult TUF logó is nagyon jól mutat a fedlapon. Ez az irány talán nem mindenkinek jön majd be, viszont az ASUS tervezői valószínűleg azon a vonalon gondolkodtak, hogy egyre többen használják egyre több mindenre a gépüket és az emberek már nem akarnak külön játékra egy laptopot vagy asztali gépet fenntartani. Azt az egy gépüket akarják vinni a munkába, azon akarnak filmezni az ágyban és azt viszik magukkal, bárhova is menjenek. Éppen ezért a dizájnváltás mellett az egyik legnagyobb újítás a méretcsökkentés. A gyártó elárulta nekünk, hogy nagyjából 7 százalékkal lett kompaktabb a ház, ami egy ilyen gép esetében rendkívül sokat számít.

A frissítés másik pontja a hardvereket érinti. A TUF vonal mostanság az AMD processzorok és az NVIDIA grafikus kártyák párosításának köszönhető kiváló ár/érték arányával hódított itthon, viszont az elmúlt években azért az Intel processzorok jóval erősebbek voltak, mint az AMD-s riválisok. Nos, ez a Ryzen 4000-es széria megjelenésével gyorsan fordult egy nagyot, hiszen az új AMD processzorok bivalyerősek lettek és simán versenyben vannak, sőt sok esetben verik is az Intel megoldásait. Ez nem is jöhetett volna jobban az ASUS-nak, hiszen az új TUF széria is pont ezt a Ryzen 4000-es szériát vezette be itthon, melynek köszönhetően brutálisan jó ár/érték arányt kapunk. Ha pedig már új processzorunk van, ami sokkal többre képes, mint az előző generációk, akkor a kijelzőt is ideje frissíteni. Ezt is megtette az ASUS, hiszen a korábbi 120Hz-ről 144Hz-re ugrott a képfrissítés, így pedig tényleg egy remek csomagot kapunk 2020-ra.

Külső

Ahogy már említettük, a külső terén komoly változásokat kaptunk. A méretcsökkentés ellenére is egy vaskosabb, a képernyő méretétől függően 2,3-2,6kg körüli gépről beszélhetünk, mely egyébként messze nem olyan vészes, amilyennek a manapság kapható 1-2 kilós sima notikhoz képest gondolnánk. Ráadásul itt szükség is van erre a súlyra a masszív anyagok és a megfelelő hűtés miatt is. A The Ultimate Force szériára jellemző strapabíróság természetesen az új modellnél is megvan, így az új modellek is megfelelnek a MIL-STD-810H katonai szintű szabványoknak.

Egy laptop esetében nagyon fontosak lehetnek a csatlakozók is, ezen a téren pedig sok extrát eddig sem vártuk ettől a vonaltól és ez az új generáció által sem fog megváltozni. A szokványos USB-A és Ethernet csatlakozó mellett mindenképpen megemlítendő az USB-C csatlakozás, a HDMI kimenet és a kombó audió-jack is. Talán ami hiányzik és jó lenne, ha a következő generációban ezt pótolnák, az a kártyaolvasó, hiszen így inkább más ASUS gépeket ajánlanánk azoknak, akiknek a játékok mellett a tartalomgyártás, videózás és fényképezés a munkájuk vagy hobbijuk. Nyilván ezt egy egyszerű USB-C kiegészítővel pótolni lehet, ahogy azt az Apple felhasználók is évek óta megteszik, tehát ez inkább csak egy újabb plusz lenne, hiszen a remek ár/érték arányba ennyi bőven belefér.

Hardver

A hardver terén már említettük a legnagyobb újítást, a Ryzen 4000-es szériát. Nálunk az R7 4800H megoldással szerelt változat járt, mely 8 magot és 16 szálat kínál. Ez az egység brutális teljesítményre képes, a tesztek és a szaksajtói vélemények alapján a legtöbb felsőkategóriás gamer notebook-ban megtalálható Intel Core i7 9750H-t simán veri és a csúcsgépekben található Intel Core i9 9880K-nak is odapörköl jóval olcsóbban. Mellé egy NVIDIA GeForce RTX 2060-as kártya került, mely egy kiváló megoldás a középkategória felső részébe pozicionálva. Ehhez jön hozzá a villámgyors PCIe tárhely és a DDR4-es memória, melyből nálunk 1TB, illetve 32GB állt rendelkezésünkre. Nyilván ez kb. a legerősebb tesztmodell volt, de ennél lesznek sokkal jobb ár/érték arányú változatok is.

Kezdjük például azzal, hogy a 6 magos, 12 szálas Ryzen 5 4600H is nagyon ígéretes, mellé pedig egy GeForce GTX 1660 Ti-t választva, mondjuk később simán bővíthető 8GB DDR4 memóriával és 512GB PCIe SSD-vel már jóval olcsóbb lehet és ahogy említettük pár hónap vagy év múlva lehet bővíteni a memóriát és a tárhelyet is. Az említett kombináció már beférhet 350 000 Ft alá is, miközben kiváló választás lehet a casual gamerek számára, vagy azoknak, akik mondjuk csak 1-1 eSport címet szeretnének a saját beállításaik mellett mondjuk 144 fps körül futtatni.

Kijelző

Ahogy már említettük, az ASUS idén is megtartotta még a 17,3 hüvelykes változatot a 15,6-os modell mellett. Ez talán kicsit fura, de legalább akiknek ez az igénye, azok is kapnak egy nagyon komoly hardverrel szerelt opciót, mely jó pár évig kitart majd akkor is, ha mondjuk 1-2 éven belül már egyáltalán nem lennének ekkora gamer gépek. A 120Hz-ről történő erőlepés egy remek hír, a 144Hz néhány éve még az abszolút csúcs volt az asztali monitorok piacán és még most is a legnépszerűbb választás a gaming piacon. Persze lesznek alapmodellek is, amelyek 60Hz-re képesek, illetve a nagyobb változatnál figyelembe kell venni, hogy az a panel csak 120Hz-es lesz.

Az IPS-szerű kijelző egyébként egészen korrekt. Nem a grafikusok álma, de a fényerő rendben van és a színek is abszolút megfelelően játékra és tartalomfogyasztásra is. Nyilvánvalóan mi a 15,6 hüvelykes modellt ajánlanánk, már csak a jobb kijelző és az erősebb hardveres opciók miatt is.

Teljesítmény

A teljesítményre nálunk egyáltalán nem lehetett panasz, de mint írtuk, a fél millió forint körüli konfiguráció vendégeskedett az otthonunkban. Az általunk játszott Valorant, CS:GO és PUBG is simán ki tudta használni a 144fps-es kijelzőt a mi beállításaink mellett, a legújabb játékok esetében pedig a Far Cry 5-öt sikerült 80-90 fps között mérni, remekül futott a Forza és a Gears of War aktuális része is, a Shadow of the Tomb Raider pedig 75 fps-t produkált magas részletesség mellett.

Akik a lehető legtöbbet akarják kihozni ebből a családból, azoknak muszáj az R7 4800H és RTX 2060 párost választaniuk, akik viszont inkább az eSport címeket, azon belül is mondjuk csak 1-2 játékot játszanak, tökéletesen meg fognak elégedni a GTX 1660 Ti-t felvonultató változattal is. Abszolút csúcsteljesítményt, 2K-4K felbontást és csillogó-villogó pályákat ne várjuk ettől a családtól, arra ott a Scar és Zephyrus széria vagy sokkal inkább egy brutális asztali gép.

Egyebek

Itt említenénk meg az üzemidőt, mely meglehetősen kellemes egy gamer géphez képest. Vállalható kompromisszumok mellett 4-6 órás munkaidő is kihozható belőle, arról nem is beszélve, hogy ez az első ASUS gamer laptop, mely 90 wattórás akkumulátorral is rendelkezhet, ez pedig nagyon sokat dobhat a játékmentes üzemidőt. Nyilván játszani akkor érdemes, ha hálózatra tudjuk dugni a gépet, mert így kapunk maximális teljesítményt és így nem fogunk meccs közben lemerülni.

Természetesen WiFi és Bluetooth csatlakozást is kapunk, a billentyűzet pedig RGB háttérvilágítást és ASUS AuraSync technológiát kapott. Az RGB jelen esetben azt jelenti, hogy egy színben tud pompázni az egész gombsor, de legalább össze tudjuk hangolni a többi ASUS perifériánkkal.

Összegzés

A nálunk töltött egy hét alatt minden nap órákat nyúztuk a masinát és a remek hardvernek köszönhetően kiváló teljesítményt is kaptunk. Még ha az említett, „gyengébb” hardverekkel szerelt opciókat nézzük, akkor is tisztán látszik, hogy itt bizony érdemi frissítésről van szó. Az új Ryzen processzorok brutálisan erősek, az NVIDIA grafikus gyorsítók bőven elegendőek ebben az árszegmensben és teljesítményszinten, a 144Hz-es kijelző örvendetes frissítés és az új dizájn is sokkal jobbá teszi az összképet.

A 320-500 000 Ft körülire saccolt árazás nyilván nem olcsó, de ennél többet talán még sosem kaptunk a pénzünkért. A jövőben a gyengébb modellek memóriáját és tárhelyét frissíteni is lehet és belépőszint processzora és VGA-ja pedig 3-4 évig még simán tartani tudja a tempót.

Ráadásul az ASUS most májusban egy promóciót is hirdetett az új AMD-s gépekre. Aki Ryzen 4000-es szériával szerelt ASUS gamer notit vásárol, az értékes ajándékokat kaphat, ha teljesíti a https://rog.asusvilag.hu/ oldalon található feltételeket!

You May Also Like