Hirdetés

Autóverseny a nappaliban?

Nagy rajongója vagy az autóversenyeknek? Szeretnéd kipróbálni, de nem tudsz főállásban autóversenyezni? Lehet, hogy egy jó szimulátor a megoldás. Nos, különbséget kell tennünk a számítógépes játékok, és a szimulátorok között. A szimulátorok valós versenyt modelleznek, manapság már lézer szkennelt pályákon, és a legtöbb esetben másik élő versenyzővel mérhetjük össze a tudásunk. Az autók megközelítőleg élethűen viselkednek, már amennyire ezt le lehet modellezni egy számítógéppel. A legnagyobb különbség talán az igazi versenyzés és a szimulátorok között, a szervezetre ható erők. A szimulátorban nem érvényesülnek a testre ható erőhatások, bár vannak olyan berendezések, ahol ezeket is igyekeznek valósághűé alakítani, hidraulikus emelőkkel.

A szimulátor hardveres részéhez hozzá tartozik a minőségi pedál és kormány szett. A normál autós játékokhoz elegek lehetnek a sarki PC boltban kapható termékek, aki azonban komolyabban szeretne foglalkozni a műfajjal, annak messzebbre kell mennie és mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia. A pedál készleteknél a kulcs eleme a szimulátoros versenyzésnek. Azon múlik szinte minden. Képes lesz-e az versenyző azokat a pontokat, ahol fékeznie kell, azt milyen erősséggel és hogyan teszi. A kormányon is nagy hangsúly van, hiszen azon lehet érzékelni a csúszásokat, az autó viselkedését. Kell hozzá egy jó PC is, a versenyzéshez jó internet kapcsolat, nem árt egy (vagy három) jó monitor, vagy VR hedset sem. Ha ezek megvannak, ki kell választani a sztoftvert. Kevés a jó szimulátor szoftver, régebben csak az autóversenyzéssel foglalkozó cégeknek voltak igazán jó szim szoftvereik, manapság azonban ezek szinte mindenkinek elérhetővé váltak. Az iRacing, az Assetto Corsa, Rfactor vagy a RaceRoom Racing Experience mind kiváló szoftverek. Kiemelkedik közülük az iRacing, ahol fontos a közösségi élmény, és az Assetto Corsa, ahol az autók viselkedésén és élethűsége a hangsúlyosabb. Sajnos, miután ezek a szoftverek a Steam közösségnek is elérhetővé váltak, sok olyan játékos is próbálgatja, akik arcade játékokon nevelkedtek. Az iRacingben például büntető-ösztönző rendszer van, ha a versenyző balesetet okoz, vagy letér a pályáról, akkor büntetést kap, ha viszont tisztán, akkor bizonyos ponteredményei javulnak.

versenyszimulator

Ha minden adott, van felszerelés, megvan a szoftver, már csak rengeteg szabadidőre van szükség a versenyzéshez. A valós autóversenyek menedzserei folyamatosan figyelik az online versenyzőket, és előfordulnak olyan versenyzők is, akik szimulátoron kezdték. Ha viszont valaki nem akar komolyabban foglalkozni vele, akkor is kiváló szabadidős tevékenység, amely javítja a reflexeket és segít a hétköznapi vezetés biztonságosabbá tételében is. Viszont ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a közút, nem versenypálya. Bőgjenek tehát a motorok, és füstöljenek a gumik a pixel világban is!

You May Also Like