Hirdetés

ASUS ZenBook S (UX391) Bemutató

Az Ultrabook kategória az első modellek megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend és a trendek azt mutatják, hogy a piaci részesedésük egyre csak nő, hiszen a technológia fejlődésével egyre erősebb, szebb és vékonyabb gépeket kapunk, melyek egyre nagyobb felhasználói tábort képesek kiszolgálni. A piac egyik legnagyobb szereplője egyértelműen az ASUS, hiszen a ZenBook szériával mondhatni, hogy megteremtették a piaci standardot a Windows-t futtató gépek piacán, egy-két dologban pedig még az Apple is kérhetné a segítségüket.

Amikor a 2019-es év tavaszán aktuális ultrabook piacról szerettünk volna tisztább képet kapni, nem is volt kérdés tehát, hogy az ASUS-hoz fordulunk, akik egy gyönyörű gépet tettek elénk, mely 2 hétig a szerkesztőségi gépként üzemelt, vagyis az otthoni és irodai használat mellett vittük magunkkal Budapesten a tömegközlekedésen, autóval vidéki rendezvényekre és bizony ha nem videóvágásra és játékra használtuk, de bőven meghajtottuk.

Egészen pontosan az ASUS ZenBook S (UX391) járt nálunk, méghozzá elképesztően szép burgundivörös színben, melyről elsőre azt gondoltuk, hogy inkább nőies és talán nem illik annyira a Manclub-hoz, de aztán eszünkbe jutottak a tűzpiros Ferrarik és pár nap leforgásra alatt rengeteg ügyfelünk és partnerünk dicsérte meg, amikor egy-egy meeting alkalmával elővettük.

A formavilág sokáig a teljesítmény rovására ment ezen a piacon, egy ideje azért már kellően erős konfigurációkat is összeállíthatunk magunknak. Persze az továbbra is igaz, hogy ha játszani szeretnénk vagy videót vágni és 3D animálni, akkor ne várjuk azt, hogy a megfelelő gép súlya 1kg környékén mozog. Hisszük azt, hogy eljön majd ez az idő, sőt az ASUS berkein belül maradva megfigyelhetjük, hogy a Republic of Gamers (ROG) szérián belül is egyre kifinomultabb, vékonyabb és könnyebb gépeket kínál a gyártó, miközben a hardverek egyre erősebbek lettek.

A hozzánk érkező ZenBook S-ben egy négymagos, 8. generációs Intel Core i5-8250U processzor dolgozott 8GB RAM és 256GB SSD tárhely szorításában. Ez alapvetően nem egy túl acélos összeállítás, de a legtöbb átlagfelhasználó számára teljesen elegendő és még nem is megfizethetetlen. Persze a ZenBook S rendelhető Intel Core i7-es processzorral, több memóriával és nagyobb SSD tárhellyel is, de igazából játszani vagy komolyabb 3D-s munkákat elvégezni azzal sem lesz sokkal könnyebb, így ár/értékben mi amúgy is ezt az összeállítást javasolnánk.

A számadatok és specifikációk kapcscán fontos megjegyezni, hogy itt nem csak arról van szó, hogy a vékonyabb és könnyebb laptopok közé tartozik a ZenBook S, hanem sokkal inkább arról, hogy jelenleg valami ilyesmi lehetne a piaci példa a többi szereplő számára. Ez a modell ugyanis mindössze 1kg-os, így szinte meg se éreztük, amikor magunkkal kellett vinnünk és ez nem csak a női felhasználóknak nagyon fontos, hanem bizony nekünk, férfiaknak is. A súly mellett a kompakt formát emelnénk még ki, hiszen a 13,3 hüvelykes kijelző ellenére a gép nagyon kompakt és meglepően kis alapterületű, amit főként az ASUS kávamentesítési törekvéseinek köszönhetünk. Az elmúlt években a gyártó szépen elkezdte minden irányból lefaragni a kijelző körüli kávákat és noha ebben nem a ZenBook S az etalon a márkánál, azért itt meglehetősen pompás vizuális élményben van részünk.

Azt nagyon fontos megjegyezni, hogy a gép oldalain jóformán csak USB-C csatlakozásokat találunk, illetve egy microSD kártyaolvasó és egy 3,5mm-es jack-csatlakozó is helyet kapott még az oldalakon. Mindhárom USB-C csatlakozó támogatja a gyorstöltést, kettő pedig a Thunderbolt 3-as szabványnak is megfelelel, így könnyen és gyorsan ráköthetünk külső megjelenítőket vagy akár grafikus kártyákat. Azt tudni kell, hogy az ASUS nem állt be a sorba és nem kezdi el megszűntetni a csatlakozásokat a laptopokon, a ZenBook S szériára inkább úgy kell tekinteni, amivel az ASUS megmutatja, hogy bizony ők is képesek rendkívül vékony, könnyű és csak a legújabb csatlakozásokkal szerelt ultramodern gépet készíteni és ha már elkészítették, akkor az miért is ne lehetne a piac egyik legjobbja.

A mi munkánk alapvetően a böngészőből van munkára épül, kiegészítve sok-sok e-mail írással és az Office irodai szoftverek használatával. Erre maximálisan megfelelt a tesztalanyunk, sőt a Photoshop-ban történő egyszerűbb szerkesztések sem jelentettek gondot. A háttérvilágításos billentyűzet és a gyártó különleges ErgoLift technológiája kiemelten jó gépelési élményt kínál, öröm volt rajta ezt a cikket is megírni. Az ErgoLift nagyon jó újítás és egyértelműen döntő indok lehet, ha nem tudunk választani a kínálatból. Az egyébként nem csak a gépelési élményt javítja azzal, hogy megemeli és a csuklónknak kényelmesebb szögbe helyezi a billentyűzetet, hanem javítja a hűtést, amivel még halkabb a gép és még az audio-rendszert is engedi kibontakoztatni. A Windows Hello-t támogató IR kamera és a touchpadbe épített ujjlenyomat-olvasó szintén praktikus felszerelés.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egyik riválisa sem teljesíti az igazán szigorú MIL-STD 810G katonai szabvány feltételeit. Ezzel az ASUS főként a kormányok és vállalatok számára lehet még vonzóbb, hiszen a munkavállalók nehezebben teszik tönkre, de persze a mindennapos felhasználás során extra nyugalmat biztosít. Végezetül pedig az üzemidőre térnénk ki, ami nagyon fontos egy ultrabook és alapvetően bármelyik laptop esetében. Nos, ezen a téren már annyira nem remekel a gép, nálunk átlagban 4-5 órát bírt, de magas fényerőn folyamatosan használva, vagyis ha utazgatunk, meetingekre járunk és ebédszünetelünk, akkor egy munkanapot ki lehet vele bírni. Ráadásul a töltője meglehetősen kompakt és az USB-C szabvány is segít abban, hogy bárhol bármikor tölteni tudjuk. Minderre még rátesz egy lapáttal az ASUS gyorstöltési technológiája, melyet az okostelefonok piacáról vett át a gyártó. Ez lehetővé teszi, hogy 60 százalékra feltöltsük a gépet mindössze 45 perc alatt.

Összegezve a ZenBook S teljesítményét és használhatóságát, abszolút pozitívan tudunk nyilatkozni. Egy ultramodern, rendkívül könnyű és valóban praktikus fejlesztésekkel ellátott gépről van szó, mely nem tucattermék és a riválisokkal szemben is olyan extrákat képes felvonultatni, melyek tényleg döntést meghatározó tényezők és nem csak marketingmorzsák.

You May Also Like