Hirdetés

ASUS ZenBook Duo 14: Két kijelző a mindennapokra

Az ASUS tavaly nagyot durrantott a két kijelzővel szerelt ZenBook Duo család bemutatásával, a sajtó és a fogyasztók egyaránt felkapták a fejüket, hiszen már az első generáción is látszott, hogy nem csak egy koncepcióról van szó, hanem már eleve egy jól átgondolt, prototípusok tucatjai után megalkotott végtermékről.

Persze messze az UX481 és UX581 sem volt tökéletes és több olyan elemet lehetett náluk kiemelni, melyeket nyilván nem egyszerű javítani, de akkor úgy gondoltuk, hogy a tajvani gyártónak meg kell csinálnia ahhoz, hogy egyedüliként a piacon egy stabil és valóban hasznos funkciókat kínáló, kétkijelzős szériával legyenek jelen a piacon, ezzel pedig azt is mutassák, hogy bátrak, törekednek az innovációra és nem utolsó sorban hallgatnak a felhasználói visszajelzésekre. Bő egy évvel később elsőként a 14 hüvelykes, általános felhasználásra tervezett ZenBook Duo 14 (UX482) látogatott el hozzánk, mi pedig kíváncsiak voltunk arra, hogy mi is változott és hogyan sikerült ez a ráncfelvarrás.

Hiába az AMD térnyerése, a tajvani mérnökök ebben a szériában továbbra is az Intelnek szavaztak bizalmat, méghozzá a legfrissebb, 11. generációs mobil megoldásoknak, azon belül is jelen esetben az Intel Core i7-1165G7-nek, mely komoly előrelépést hozott az igencsak halovány 10. generáció után és az Iris Xe grafika is egy komoly fegyvertény. A tervezők azonban úgy gondolták, hogy ennél talán egy kicsit több erőre lehet szükség a képszerkesztésekhez vagy akár a könnyedebb videóvágásokhoz, így raktak még bele egy NVIDIA GeForce MX450-es grafikus gyorsítót, mellyel igazából kimaxolták azt, amit egy ultrabook szegmensben kínálni lehet jelenleg. Noha a tesztalanyunk még egy korai példány, így jelen esetben nem volt benne az említett MX450, a boltokban kapható verzióból nem fog kimaradni. Ehhez nálunk még 1TB villámgyors SSD és 16GB memória társult, így összességében egy komoly csomaggal van dolgunk.

A 14 colos verziónál sosem a nyers hardveres erő volt a lényeg, hanem az, hogy a dobozból kivéve alapvetően mivel nyújt többet a második kijelző a mindennapok során és kinek lehet elegendő ez a csomag. A dobozt említve szót kell ejtenünk a benne található praktikus tokról és az ASUS Pen nevet viselő stylus-ról, hiszen mindkettő egy nagyon praktikus kiegészítő és jó tudni, hogy ezek benne vannak az árban. Ahogy a 65 Wattos USB-C töltő is, ami szintén a praktikumok sorát növeli, hiszen sok esetben kiválthatja a mobilos gyorstöltőnket, illetve azt is jelenti, hogy a laptopot is szinte bárhol, bármikor tölthetjük az univerzális csatlakozónak köszönhetően.

A dizájn kapcsán a színvilág egy picit módosult az első generációhoz képest, szerintünk ez az árnyalat még komolyabb külsőt kölcsönöz neki. A fő kijelző maradt egy 14 colos Full HD IPS panel, vékony kávák ölelik és alapvetően színhű, minőségi megoldással van dolgunk, de az ASUS nagyon az OLED felé tolódik, így kicsit hiányoljuk ebből a végül is felsőkategóriás modelljükből. De ami ennél is fontosabb az a második kijelző kapcsán történt változtatások sora. Az új ZenBook Duo 14-nél ugyanis a kijelző felhajtásakor a ScreenPad Plus másodlagos panel nem marad egy síkban a billentyűzettel, hanem felemelkedik és ezzel a dőlésszöggel egyfelől sokkal jobb hűtést kapnak a hardverek, másfelől pedig jobb a betekintési szögünk felhasználás közben és így az egész felhasználói élményen sikerült sokat javítani. A mechanikus változtatások mellett sikerült szoftveresen is komoly előrelépést felmutatni, hiszen számos valóban hasznos funkcióval bővült a ScreenExpert szoftver.

Természetesen a második kijelzőt továbbra is használhatjuk egy „folyamként” a fő kijelzővel például ha weboldalakat böngészünk vagy hosszú dokumentumokat olvasnánk. Szintén ismerős lehet az a felállás, amikor a fő kijelzőn zajlik a komoly munka, alul meg mondjuk a Spotify-t meg a messengert kezeljük egy-egy ablakban. Az egyik praktikus újítás a trackpad funkció, vagyis kompenzálva a hely szűke miatt kissé kényelmetlan touchpad-et, az egész ScreenPad Plus kijelzőt egy trackpadként tudjuk használni. Ez hosszabb munkafolyamatokkor jöhet jól, amikor a fő képernyőre koncentrálunk, de szeretnénk precíz munkát végezni. A másik hasznos újítás a telefonnal való összeköttetés kidolgozása. Könnyedén indíthatunk vagy fogadhatunk hívást az alsó kijelzőn úgy, hogy a mobilunk odébb van mondjuk a töltőn. Végezetül pedig a „Control Panel” vezérlőkonfigurációt emelnénk ki, mely szerintünk a nagyobb testvér esetében jöhet jól igazán, de azért az Instagramra felölteni kívánt képek könnyedebb szerkesztésekor itt is jól jött. Tulajdonképpen a professzionális stúdiókból már ismert hardveres vezérlők digitális lenyomatáról van szó a második kijelzőn, melyek támogatják a legnépszerűbb Adobe szoftvereket és később más cégek is kihasználhatják a lehetőséget.

A kijelzőt felnyitva egyébként nem csak a ScreenPad Plus emelkedik fel, hanem az ErgoLift rendszernek hála az egész gép, így tényleg kényelmes a gépelés. Természetesen a hazai boltokban magyar billentyűzettel található meg az újdonság, ha az alsó részt kritizálni kéne, akkor tényleg csak a trackpad jut eszünkbe, de ott egyszerűen már tényleg nincsen több hely. A HD webkamera jól jöhet a céges vagy családi megbeszéléseken, ráadásul támogatja a jelszó nélküli arcfelismerős Windows Hello bejelentkezést, így a laptopot csak felnyitjuk és már be is jelentkezik a felhasználói fiókunkba. A csatlakozások terén a kompakt méret ellenére egészen jól el vagyunk látva, hiszen bal oldalon egy HDMI és két Thunderbolt 4 (mindkettőről tölthető) port található, míg jobbra egy USB Type-A 3.2 és MicroSD kártyaolvasó és egy kombó 3,5mm-es jack kapott helyet.

Ezt a komplett csomagot alapvetően azoknak készítették, akiket lenyűgözött a ZenBook Pro Duo 15 OLED erős hardvere csodálatos OLED kijelzője és a ScreenPad Plus-ban is hasznos kiegészítést látnak, de nem szeretnének 1 millió Forint felett laptopot vásárolni és igazából munkájuk során főként online alkalmazásokat és Office programokat használnak, valamint néha az Adobe Photoshop vagy a Premiere is jól jönne. Ők az említett hardverrel féláron megkapják a szükséges teljesítményt egy jóval kompaktabb formában és még játszani is lehet vele. A népszerű eSport címek simán 120 fps fölött futnak alacsony/közepes beállítások mellett, könnyedebb, nem sok effektet és filtert használó 4K-s videókat is meg lehet vágni vele kényelmesen és a képeinket is gyorsan szerkeszthetjük, főleg a Control Panel kiegészítéssel.

Mindezért jelenleg 679 990 Ft-ot kérnek 3 év garanciával, ami pusztán a hardvert tekintve igencsak magas ár, viszont a két kijelzőt, a különleges kialakítást és a praktikus kiegészítőket nézve a mai piaci helyzetben már nem annyira. A felhasználók többségének ennél több erőre nincs szüksége és a prémium szegmensben aligha akad különlegesebb 14 colos gép. Ráadásul június 30-ig az ASUS egy különleges promót is futtat, melynek keretében értékes headsetet és 90 napos elégedettségi garanciát kapunk, így online rendelés esetében is 3 hónapunk van megbarátkozni a géppel.

You May Also Like