Hirdetés

ASUS Vivobook Slate 13 OLED: Kompromisszumos sokoldalúság

Sokan szerint a táblagépek ideje lejárt, nem véletlen, hogy rengeteg neves gyártó lépett ki erről a piacról az elmúlt években. A hagyományos tabletekre ez igaz is lehet, de a megváltozott felhasználói szokásoknak köszönhetően ebből a laptopgyártók profitálhatnak nagyot.

Ezt gondolhatta az ASUS is, amikor megalkotta a Vivobook Slate 13 OLED névre keresztelt, 2 az 1-ben gépet, mely a rohanó mindennapokban hivatott egy sokoldalú társként segíteni az átlagfogyasztókat. Igen, rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy ez nem egy Surface-féle (vagy házon belül Zenbook Flip) megoldás, ami a sokoldalúságot inkább az üzleti világon keresztül sugallaná. Noha az említett Microsoft Surface modelleknél bizonyos pontokban sokkal jobb a Vivobook Slate 13 OLED, mégsem fognak soha közvetlenül versenyezni, ennek pedig több oka is van, de erről majd a végén.

2 az 1-ben

A 2 in 1 kifejezésnek nehéz igazán jólmutató magyar fordítást találni, de lényegében tényleg egy 2 az 1-ben gépről van szó, hiszen pusztán tabletként is használható, a billentyűzetet felcsatolva pedig rögtön laptoppá válik. Sok formai riválisához képest – például Surface és iPad – nagyon nagy előnye, hogy rögtön a dobozból kivéve biztosítja ezt a sokoldalúságot. Az ASUS ugyanis a dobozba nem csak a praktikus USB-C töltőt csomagolta, hanem a billentyűzetet és az asztalon való kitámasztáshoz szükséges kiegészítőt is belepakolta.

Kijelző

A tajvani gyártónál egy ideje minden az OLED körül forog és nagy öröm volt látni, hogy ezt a Slate 13-nál sem gondolták megvágni. Tulajdonképpen leszögezhetjük, hogy a 13,3 hüvelykes Full HD OLED érintőkijelző a termék csúcspontja. A lenyűgöző színek rögtön beszippantják a felhasználót és bizony a mindennapok során tényleg minden használatkor élvezhetjük az előnyét. A médiatartalmak új értelmet nyernek egy hagyományos tablet vagy laptop után, a tartalomfogyasztás, filmezés és a mindennapi átlagos munka és sokkal jobb egy OLED panelen.

A technológia egyébként jobban kíméli a szemeket is, így az esti sorozatozás vagy filmezés után sem kell attól aggódni, hogy órákat forgolódunk majd az ágyban és nyilván ez az esti levelezésre és munkára is igaz. A lenyűgöző színek és a HDR támogatás mellett a színhű megjelenést és a Dolby Vision hitelesítést emelhetjük még ki, így a kreatívkodásnak nem szabna határt a kijelző, de helyette megteszi más.

Hardver

Ha a legjobb pont a kijelző volt, akkor folytassuk rögtön a legrosszabbal, a hardverrel. Az erőt ugyanis egy négymagos Intel Pentium processzor és 8 GB RAM biztosítja, 256GB SSD tárhely mellett, amit MicroSD kártyával bővíteni is lehet. A memória és a tárhely kimondottan jó belépőnek, hiszen vannak még mindig fele ennyivel operáló modellek nem sokkal olcsóbban sokkal rosszabb kialakítással és pocsék kijelzővel.

A processzor azonban visszafogja az egészet úgy ahogy van. Valamilyen szinten értjük a használatát, hiszen indokolható az ár alacsonyabban tartása vagy az alacsonyabb fogyasztás mentén, ám egyszerűen nem elég gyors és bizony ez valamilyen szinten a felhasználói élmény rovására megy, amit 2022-ben talán nem a legjobb terület a kompromisszum meghozására. Nyilván a helyzet nem drámai, e-maileket olvasni, alapvető irodai munkát végezni, böngészni és streaminget nézni is bőven elég az Intel processzor ereje, főleg, ha van türelmünk és önfegyelmünk arra, hogy ne nyissunk meg egyszerre 5-6 ablaknál többet a böngészőben vagy ne akarjunk 200 soros Excel mellett még Twitch streamet nézni és weboldalt is menedzselni.

Egyenként mindegyik feladattal elbír a Vivobook Slate 13 OLED, de a sokoldalúságot érdemes egyesével kihasználni. Az érintőképernyő és a stylus akár kreatívkodásra is megfontolandóvá tenné, ám a hardver gyenge ahhoz, hogy videókat vágjunk rajta vagy komolyabb munkát végezzünk az Adobe szoftvereivel. Nem lehetetlen és alapvetően, ha egy sulis, jegyzetelős és sorozatnézős sokoldalú gépre vágyunk, mellette pedig elindítanánk saját blogunkat vagy YouTube csatornánkat, akkor az első fél évben sok türelemmel azt is kiszolgálná.

Azonban, ha komolyabban gondolná valaki a kreativitást és nem lételeme az érintőképernyő, akkor a Vivobook Pro OLED modellek között talál sokkal erősebb megoldásokat, igaz ott azért a legolcsóbb modell is közel 100 000 Ft-tal drágább, mint tesztalanyunk.

Egyebek

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gép mellé megkapunk minden kiegészítőt, tehát a magyar nyelvű lecsatolható billentyűzetet, a mágneses háttámlát, mellyel ki lehet támasztani a gépet, az ASUS Pen 2.0 stylust-t mellyel jegyzetelni, aláírni és rajzolni lehet, illetve egy praktikus táskát is találunk még az USB-C töltő mellett. Ezek értéke simán megvan 50 000 Ft (más gyártóknál jóval több is), így nézve pedig a 250 000 Ft körüli indulóár már jóval inkább 200 000 Ft, ha máshoz hasonlítanánk.

Az összeszerelés minőségi is kiváló, nem recseg, nem ropog a gép, egyedül a mágneses háttámlás kiegészítő tűnt instabilnak, sokkal jobb lett volna, ha a kitámasztót beépítik a gép hátuljába. Súlya 800 gramm alatt van, kompakt, vékony és halk a működése, így tényleg remek társ a mindennapok során. Az USB-C töltés nagyon praktikus, mellette egy 3,5mm-es Jack-csatlakozó és még egy USB-C port áll rendelkezésünkre, így érdemes azt figyelembe venni, hogy hagyományos USB-A port nem került rá. Természetesen WiFi és Bluetooth is van a gépben, méghozzá gyors és modern formában.

Összegzés

Az ASUS Vivobook Slate 13 OLED egy érdekes irány az ASUS részéről. Rengeteg jó megoldása van, praktikus és az OLED kijelző továbbra is gyönyörű. Ha nem sietünk sehová, nincsenek nagy igényeink, ellenben reggel a kanapén, az íróasztalon és az ágyban is használnánk, akkor ideális társ lehet. Idővel az ára is még barátibb lehet, akkor pedig egyenes jó vétel lesz, hiszen a rengeteg kiegészítő benne foglaltatik az árban. Mi pedig abban bízunk, hogy jövőre látunk egy hasonló modellt még erősebb hardverrel és az első generáció 1-2 kisebb hibáját kiküszöbölve.

You May Also Like