Hirdetés

ASUS TUF Dash F15: Stílusos tank

Az ASUS TUF szériája itthon egy igazi sikersztori, hiszen a tajvani gyártó pontosan azt az árszegmenst célozta meg a masszív és egyedi vonásokkal rendelkező szériájával, amelyben a legtöbben keresnek gamer laptopokat és kiegészítőket. A TUF Dash F15 ehhez képest egy érdekes előrelépést mutatott a bejelentésekor és hardveresen is egy izgalmas kombinációnak ígérkezett, így nem maradhatott el, hogy az ujjaink közé kerüljön.

Bemutatásakor egyértelműen azt az érzést keltette bennünk, mintha a TUF sikerén felbuzdulva szerettek volna egy „észrevétlen” átvezetést felépíteni a ROG szériához, mely árban egy drágább vonal, viszont számos különleges megoldást és prémium elemet kínál, ami vonzó lehet a játékosok számára. Ezzel az átmenettel pedig később elérhetik azt, hogy a következő gépet már esetleg a Republic of Gamers vonalból válasszák ki a vásárlók vagy a legrosszabb esetben is megmaradnak majd a legfrissebb TUF Dash modellnél. Az ok egyébként abszolút érthető, a ROG itthon piacvezető márka a gaming szektorban és a prémium gépek felé irányított kereslet persze profit szempontjából sem utolsó. Ezzel egy átlagos vásárlónak egyébként nem nagyon kell foglalkoznia, elég csak úgy nézni az új ASUS TUF Dash F15-re, mint egy „okos kompromisszum”.

Külső

Nem véletlen, hogy maradt a TUF név, hiszen alapvetően továbbra is egy masszív külsővel van dolgunk, mely érezteti a jelenlétét. Az újabb TUF modellek már egyáltalán nem azok az otromba műanyag dobozok, mint pár évvel korábban, az FX506-os széria például nagyon sokat fejlődött a külső terén és ezt az irányt tovább fokozták az FX516 esetében. A házat mégis szinte egy az egyben átvették a ROG Zephyrus G15-től, mely egyébként egy nagy közönségkedvenc, hiszen a bivalyerős AMD processzorra és NVIDIA RTX 3000-es kártyára építkezve egy modern formában kínál jó ár/érték arányt. Ez a döntés magával hozta a Zephyrus vonal „elegánsabb” vonásait.

A gép egyébként 19,9mm vastag, súlya pedig 2kg környékén van, tehát továbbra sem egy G14 vagy Flow X13 jellegű utazós gépként kell rá tekinteni. A fehér és fekete szín közül nyilván előbbi lesz a népszerűbb, a dedikáltan türkizkék billentyűzetvilágításhoz azonban a fehér szín passzol jobban. A fedlapot egy óriási TUF felirat és egy apró logó töri meg, egyik sem hivalkodó és bizonyára az idősebb szegmens kimondottan örül annak, hogy az RGB fények sem vakítanak meg, az megmaradt a Strix G családnak.

A portok terén jól állunk, ahogy azt az ASUS-tól már megszokhattuk. A HDMI mellett használhatjuk a Thunderbolt 4-es csatlakozót is képátvitelre, de utóbbival tölteni is tudjuk a gépet, ami jól jöhet, ha nem lenne nálunk az erősebb, dedikált töltő. Mellettük még találunk a gépen 3db USB-A csatlakozást, egy 3,5mm-es kombó megoldást és egy szokványos Ethernet csatlakozót is. SD-kártyaolvasót nem kapunk, de az manapság sajnos ritka kincs a gamer és egyébként az általános laptopok körében is. A touchpad minőségi és stablil, de lehetne valamivel nagyobb. Ezt a trendet szerencsére az ASUS is kezdte átvenni, az új Zephyrus M16 remek példa rá, de ebbe a családba még nem ért el.

Hardver

Óriási választékot nem kapunk a hardverek terén, de azért van miből szemezgetni, hiszen az Intel Core i5-11300H mellett i7-11370H is szerepel a listán, míg a grafikus kártyák között a nemrég bemutatott NVIDIA GeForce RTX 3050-től egészen RTX 3070-ig mehetünk. Alapvetően ezek az Intel processzorok nem a legerősebb modellek közé tartoznak az Intel 11. generációjában, azokat majd a prémiumabb Zephyrus M16 és S17 hozza el a magyar piacra. Ettől függetlenül korrekt teljesítményre képesek és nem feltétlenül ajánlott mondjuk egy RTX 3070-es modell megvétele. Nálunk egy i7-11370H-val szerelt RTX 3050Ti-os változat járt 24GB RAM társaságában, melyből 8GB integrált.

Manapság minimum 16GB-tal érdemes laptopot vásárolni, így ott ajánlott a konfigurációk keresése. A processzor terén mindkét opció 4 magot és 8 szálat kínál, cache-ben és órajelben térnek el az egységek, de nem jelentősen, így akár az i5-ös változat is elég lehet. Mellé korrekt belépő lehet az RTX 3050Ti is, hiszen a népszerűbb eSport játékokból lazán kihozható a 144Hz-es képernyőhöz illő 144 fps, viszont az AAA címeknél már több kompromisszumot is kell kötnünk ahhoz, hogy mondjuk stabil 60-80 fps körüli értéket kapjunk. A legoptimálisabb talán az RTX 3060-as változat lehet, hiszen hiába vásárolhatunk RTX 3070-nel szerelt modellt, az egy igencsak visszafogott változat lesz, alacsonyabb TDP-vel.

A kijelzőt említve el kell mondanunk, hogy a 15,6 hüvelykes Full HD panel meglehetősen közepes képminőséget kínál, de RTX 3060-nal már elérhető a 240Hz-es, 100%-os sRGB lefedettséget kínáló panel, mely valószínűleg egy jobb megoldás lehet. Az említett változat 500 000 Ft környékén kapható itthon, míg a legolcsóbb TUF Dash F15 olyan 380 000 Ft környékén kapható. Az biztos, hogy akinek egy viszonylag olcsó és korrekt gép kell modern külsővel és 3 év megnyugtató garanciával, annak a legolcsóbb modelleket ajánlanánk, hiszen ár/értékben most nagyon jó ajánlatról beszélünk. A legolcsóbb konfiguráció is tökéletes elég a LoL vagy CS:GO estékhez, fut rajta a Valheim és az Apex is, a CoD kapcsán pedig 60 fps fölé ne nagyon várjuk magunkat és akkor jó lesz.

Összegzés

Összességében elmondható, hogy a TUF Dash személyében a magyar piacot nézve egy új közönségkedvencet ismerhettünk meg, mely pontosan azt az átmenetet kínálja a TUF és a ROG széria között, amire sokan vágynak. Meg lehet vele jelenni bárhol, viszonylag olcsón kapunk modern hardvert és korrekt összteljesítményt és még azt is elmondhatjuk magunkról, hogy nem minden nap jön szembe ilyen gamer laptop.

You May Also Like