Hirdetés

AOC U28G2XU: Ha már nem bírod 4K nélkül

Az elmúlt időszakban a grafikus kártya árak nem igazán kedveztek azoknak, akik már tényleg túl szerettek volna lépni a Full HD felbontáson, de azért az NVIDIA és az AMD sem panaszkodhatott a felsőkategóriás VGA-k keresletére, így bizony a monitorgyártók részéről jogosan érkeznek a 4K-s újdonságok, méghozzá egyre jobb csomagot kínálva.

A 2K és 4K felbontás igazán nagyjából 2020 környékén vált komolyabb tényezővé, ám akkor még rengeteg kompromisszumot kellett kötni, arról nem is beszélve, hogy a hardvereres erőforrás is hiányzott a legtöbb gamer konfiguráció oldaláról. A felbontás növekedésével az átlagos képetló is sokat nőtt az elmúlt 15 évben, manapság pedig már a 42-49 colos óriás monitorok is külön szegmenst foglalnak el. Míg utóbbiak inkább a konzolos játékosokat célozzák meg, a 28-32 col közötti méretkategória sokak szerint pont ideális a 4K felbontáshoz.

Az AOC elküldte nekünk az egyik legújabb megoldását azok számára, akik a legújabb címeket és a 2022-es év újdonságait már magasabb felbontásban élveznék. Az AOC U28G2XU a márkához hűen egy okos választás szeretne lenni kategórián belül, lássuk is, hogy sikerült e megvalósítaniuk a tervet.

A felbontáson van a hangsúly

Noha a monitor nevében nem szerepel maga a „4K” összetétel, mégis egyértelmű, hogy a felbontás köré építették fel a monitort. Úgy választottak extrákat és funkciókat, hogy ne legyen elérhetetlen egy felsőkategóriás hardverekkel rendelkező átlagosabb gamer számára. A 3840 x 2160 pixel felbontású, 4K UHD IPS panel 144Hz-es képfrissítéssel és egészen jó színlefedettséggel rendelkezik. A G-SYNC helyett a FreeSync-re esett a választás, mely szintén az árazással lehet összefüggésben, de ezzel semmi probléma sincs.

A DisplayHDR 400-as szabványnak való megfelelés manapság már nem egy szenzációs eredmény, de azért bőven átlag feletti a gamer monitorok piacán és egyébként ennek megfelelően a fényerővel nem is nagyon van gond. A képminőség összességében egy erős közepes, mely főként abból adódik, hogy gamer monitorról van szó, ahol inkább a teljesítmény dominál, mintsem a tűéles és színekkel teli kép. Az AOC U28G2XU nem is grafikusoknak készült.

Teljesítmény

A 144Hz több mint elegendő azok számára, akik 4K felbontásban szeretnének jó képminőség mellett játszani, hiszen a legerősebb hardverek mellett sem lehet igazán 144fps felé menni a legújabb AAA címekkel, melyek többsége egyébként nem versenyszerű játékmenetet kínál, így nincs is nagy szükség a 240-360Hz-es képfrissítésre. A számítógépüket valószínűleg a legtöbben a két DisplayPort csatlakozó egyikével fogják összekötni a monitorral, azonban a konzolosok számára a további két HDMI jó szolgálatot tehet.

Sajnos egyik sem HDMI 2.1-es szabványú, ami miatt bosszankodhatunk, hiszen ez több szempontból sem előnyös, ha esetleg egy valamivel drágább riválishoz hasonlítjuk. Egyfelől a 230 000 körüli árcédula azt sugalja, hogy hosszabb távra „kell” tervezni vele, másfelől pedig ez egyben azt is jelenti, hogy a HDMI-n keresztül két darab 4K-s konzolt köthetünk mondjuk rá, de mindkettő csak 60Hz-en fog menni, miközben a legújabb generáció már a 120Hz-et is támogatna a legújabb játékokkal.

Játék közben egyébként a 144Hz és az IPS kombinációja már jobb képélményt nyújtott (nyilvánvalóan), mint az „első generációban” beszerzett régi 144Hz-es TN-paneles monitorunk. A színek szépek voltak, a 4K felbontás pedig részletgazdagabbá tette a Far Cry 6-ot és a Cyberpunk 2077-et, noha a 144Hz-et stabilan semmiképpen sem tudtuk élvezni.

Egyebek

A dizájnra nem tértünk ki, pedig általában egy tech terméknél azzal szoktunk kezdeni. Ezúttal nem alkottak emlékezeteset a dizájnerek, láttunk már sokkal szebb Porsche Design AOC monitort és G2-es limitált kiadású AGON megoldást is. Ettől függetlenül a piros-fekete gamer alapdizájn megvan és azergonómia terén is van mozgásterünk, hiszen a magasság állítása mellett akár pivot módba is forgathatjuk. A 4-portos USB 3.2 G1 hub praktikus lehet, de saját tapasztalat alapján alig használják ki a felhasználók ezt a lehetőséget.

A hangszóró azért van rajta, hogy legyen valami, ha tönkremenne a gamer headset, de egyébként örömteli, hogy nem spórolták le. Egy Type-C csatlakozót mi hiányoltunk róla, hiszen bármikor rá lehetne kötni egy táblagépet vagy egy telefont, esetleg egy modern laptopot.

Összegzés

Összességében egy nagyon „AOC-s” megoldással van dolgunk, mely kategóriáját tekintve az egyik legjobb ajánlat a piacon. Természetesen kell kompromisszumot hozni, de nem olyan óriásiakat, így ez már bőven az a kategória, amire megéri költeni, ha egy korrekt 4K-s gamer monitorra vágyunk. Ha pedig egy kategóriával lejjebb nézelődne valaki és mondjuk laptophoz vagy konzolhoz is használná a monitort, akkora jóval olcsóbb, de csak 60Hz-es U28G2AE/BK egy szintén korrekt választás lehet.

You May Also Like