Hirdetés

AOC AGON PD27: Egy gyors és szép Porsche

Stuttgart városának büszkesége egy jó ideje nem csak villámgyors autókon díszeleg már, hiszen a Porsche Design tervezőiroda számos érdekes projekten dolgozik. Az órák, ruházat és egyéb partneri együttműködések mellett a tech szektorban is komoly társra leltek az AOC személyében, mely hosszú évek óta egy gyümölcsöző kapcsolatnak tűnik.

A német precizitás és letisztultság eddig az általános felhasználásra szánt monitorok piacán kapott hangsúlyt, de nemrég egy nagyon érdekes újdonságot kaptunk tesztre, hiszen ezúttal egy AGON-szériás AOC-Porsche gyermek érkezett hozzánk, tehát egy játékosoknak szánt monitorról van szó. Egészen pontosan az AOC AGON PD27-ről, mely pusztán a tényeket olvasva egy nagyon érdekes és különleges monitornak ígérkezett és a tesztidőszak utáni felemás érzéseinknak alább adunk teret.

Dizájn

Alapvetően egy monitort nem kell sokáig körbejárnunk, hogy a különböző apró dizájnelemeket és finomságokat elemezzük, de persze egy Porsche Design terméknél ezt másként kezeltük. A csomagolás kapcsán tetszett nekünk, hogy kívülről is egyszerű és letisztult, nem szórták tele sárkányokkal és harcoló hősökkel, ahogy sok gamer termék kapcsán már ezt megszokhattuk. A dobozt kibontva több külön “egységben” kapjuk meg a szükséges és extra kiegészítőket, az egész magas minőséget képvisel, panaszunk nem lehet és az ajándék pendrive is egy szép gesztus.

A monitoron szinte semmit sem kell szerelnünk, a dobozból kivéve használatra kész a termék, ami szintén egy plusz pont. Az egyből szembetűnő lehet, hogy minőségi anyaghasználattal van dolgunk, hiszen nem könnyű a monitor és egyébként a 27 hüvelykes méretéhez képest viszonylag nagy helyet is foglal. Ezt a különleges talpazatnak köszönheti, melyet állítőlag a Porsche 911RS változatának bukó kerete inspirált. Az biztos, hogy mutatós és rendkívül stabil, de ékes példája annak, amikor a dizájn érdekében némi praktikumot fel kell áldoznunk. Ebben az árkategóriában például egy másféle talppal kerülhetett volna a bele egy vezeték nélküli töltő vagy komolyabb dokkoló.

A magasság állítása és a döntés is rendkívül folyamatos, tényleg árad a minőség a termékből. A kezelhetőségre eddig sem lehetett nagyon panaszunk az AOC és Philips modellek esetében, hiszen egészen egyszerű a menu és a joystick-kal való kezelés sem igényel nagy tudást. A csatlakozások terén nem állunk rosszul, de kiemelkedően sem. A 4db USB-A csatlakozás mellé két DisplayPort, két HMDI csatlakozó és 3,5mm-es jack, illetve mikrofon csatlakozások kerültek. Fontos megemlíteni, hogy ezt a monitort nem a falra szánták, így VESA rendszerekkel nem igazán kompatibilis.

Gaming

Egy gamer monitor esetében hiába a megnyerő külső, bele kell mennünk a számokba. A 27 colos méret egyébként manapság már nem is számít nagynak, igaz a pörgősebb eSport játékok estében azért még mindig a 24-27 col a nyerő a játékosok körében. A QHD felbontású (2560 x 1440) hajlított panel azért nem egy eSport állom, de ha nem kimondottan versenycélra keresünk megoldást, akkor ez nem jelenthet gondot. A képminőség alapvetően nagyon jó, amit a VESA DisplayHDR 400 és HDR10 szabványok támogatása is jelez. A hardcore játékosok számára azonban a 240Hz-es képfrissítés és az AMD FreeSync Premium Pro adaptív képfrissítési rendszer lehet a kulcs. A 240Hz sem számít már kategóriaelsőnek, hiszen az ASUS például már 360Hz-nél jár, de ott tényleg a hardcore eSportolók adják a célközönséget, míg itt akár egy showroomban is helytálló termékről beszélünk.

A 240Hz előnyeit nem kell leírni, mi főként CS:GO-val hajtottuk meg, a kép folyamatos és akár ESEA vagy Faceit szinten is megállhatjuk a helyünket. A méret és a színminőség megállja a helyét egyébként tartalomfogyasztáskor is, ha pedig egy YouTube videót néznénk vagy kedvenc streamerünket a Twitch felületén, akkor a beépített hangszórók is jól jöhetnek. Kicsit doboz hangja van a rendszernek, de ne is várjunk sokat egy 5 wattos hangszórókkal operáló rendszertől.

Manapság a gamer termékek egyik legfőbb kelléke az RGB világítás, mely itt sem maradt le és most azt kell hozzátennünk, hogy sajnos. Szerencsére nem vitték túlzásba a tervezők, de látszott, hogy egy ilyen “mestermű” estében ők is vakarták a fejüket, hogy hova tegyék a gamerséget jelző RGB fényeket. A választás végül a monitor hátsó felére esett, de alapvetően egy “térhatás” lett volna a tervezők célja. Ezt egyébként el is érték. Alulra amúgy kivetíthetjük az AGON emblémát, melyet szívesen lecseréltünk volna mondjuk egy Porsche feliratra, így mi inkább kikapcsoltuk ezt a lehetőséget.

Az RGB fények terén pedig a több színnel operáló opciók is effektek egyszerűen “gyagyinak” hatottak számunkra, nem éreztük őket méltónak ehhez a szép monitorhoz. Így maradt az 1-1 szín, mely egyébként sötétben meglehetősen jól mutatott, hangulatban tényleg hozzá tudott tenni az atmoszférához, így összességében nem beszélhetünk negatívan a fénytechnikáról. Talán azt bátra kijelenthetjük, hogy azt se bántuk volna, ha az RGB kimarad, helyette pedig a már említett töltőpad vagy valami Porsche ajándék kerül a csomagba.

Összegzés

Az AOC AGON PD27 nem egy olcsó megoldás, hiszen ha éppen elérhető, akkor is 250 000 Ft környékén szerezhető mostanság be. Persze ha a 240Hz-es, HDR-es megoldások között keresgélünk, akkor sem találunk igazán budget megoldást, hiszen a legtöbb eSport monitor ilyen képfrissítés mellett közepes képminőséget kínál és szinte semmilyen extrát nem nyújt. A különleges kialakítás és a Porsche márkanév mellett sem mehetünk el végső hála nélkül, tényleg igazán örömteli és egyben izgalmas is, hogy a tech szektornak ilyen együttműködései is vannak és azok után, hogy a normál AOC vonal mellett már a gaming is opció, alig várjuk a folytatást.

Ha egy egyedi, igazán prémium monitort keresünk, amely az irodában, a gamer szobában vagy akár a tárgyalóban is megállja a helyét, akkor aligha találunk jobbat az AOC és a Porsche dizján közös gyermekénél, de ahogy a Porsche autók esetében, úgy itt is a zsebünkbe kell nyúlnunk.

You May Also Like