Hirdetés

A kínai mesterséges nap már elég meleg ahhoz, hogy megvalósítható legyen a nukleáris fúzió

Mesterséges nap
Mesterséges nap

A kínai mesterséges nap segítségével egy lépéssel közelebb kerültünk a kontrollálható nukleáris fúzióhoz.

Kínában forrósodik a helyzet, ugyanis kedden egy kutatócsoport a Hefei Fizikai Tudományok Intézetében az Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) reaktorban új hőmérsékleti csúcsot értek el, amely 100 millió Celsius (180 millió Farenheit) fokot jelent.

Összehasonlításképpen a naprendszerünkben lévő „valódi” nap belsejében „csak” 27 millió Farenheit fokot lehet mérni. Ez azt is jelenti, hogy az EAST-ben uralkodó hőmérséklet durván hatszorosa a napénak.

A kísérletek lényege, hogy kontrollált módon lehessen fúziót létrehozni, amelynek során két hidrogénatom egyesül és ennek következtében hatalmas energiamennyiség szabadul fel. A napban is ez a folyamat játszódik le, így keletkezik a napból érkező hő és fény. Amennyiben sikerülne ezt a földön, megismételni és megzabolázni ezt az energiaforrást, az olcsó és szinte kifogyhatatlan energiával látná el az emberiséget. A tokamakok pontosan ezt a célt szolgálják. Ezek a berendezések mágneses mezők segítségével úgy szabályozzák a plazmát, hogy megvalósulhasson a nukleáris fúzió.

A technológia tehát eljutott arra a pontra, amikor is képes előállítani azt a minimális hőmérsékletet, amely ahhoz szükséges, hogy elindítsák az önfenntartó nukleáris fúziós reakciót a Földön.

A minimális hőmérséklet a fúzió beindításához tehát már elérhető, a tudósok innentől kezdve koncentrálhatnak a következő lépések egyikére és hamarosan talán biztonságosan üzemeltethető fúziós reaktorok előállítására is képesek lehetünk.

You May Also Like