Hirdetés

5 ok, amiért a ROG Zephyrus M16 2021 legjobb gamer laptopja

A Zephyrus széria a Republic of Gamers vonal prémium családja, melyben a legújabb fejlesztések és innovatív megoldás mellett a stílusos erőművek kapnak helyet. Az innovációt nyilvánvalóan a Zephyrus S17 és a Zephyrus Duo képviseli leginkább, a Zephyrus M16 pedig hű maradt elődjéhez és továbbra is az Apple-féle MacBook Pro egyik legkomolyabb Windows 10-es megfelelője.

A gépet az ASUS magyar képviseletétől kaptuk tesztre és annyira magunkénak éreztük ezt a modellt, hogy a klasszikus teszt helyett inkább össszeszedtük nektek az 5 legjobb tulajdonságát, melyek együttesen szerintünk 2021 legjobb gamer laptopjává emelik.

1 – Dizájn

A Zephyrus M gépekre mindig is a letisztultság és egyszerűség volt jellemező és ezt az M16 is remekül továbbvitte. A gép vastagsága 2cm súlya pedig 2kg alatt van, amivel a férfiak többsége bármilyen helyzetben megbirkózik. Ehhez hozzájön a fekete szín, amit csak a fedlapra integrált prizmatikus elemek törnek meg. Egy ötletes és látványos megoldásról van szó, de őszintén szólva szerintünk ezt kár erőltetni ebben a szériában, nélküle a letisztultság teljesen tért és értelmet nyerne. Belül sincsenek vagány motívumok és átlátszó részek, mint például a Strix széria esetében.

A touchpad mérete megnőtt, körülőtte puha tapintású, matt belső felületet kapunk, ami azért szépen gyűjteni az ujjlemnyokatokat. A billentyűzet természetesen magyar nyelvű és RGB világítást is kapott. Gépelni meglehetősen gyorsan lehet rajta mert lapos és pontos, de a hardcore játékosok talán nem lesznek teljesen elégedettek. A bekapcsológomb egyben ujjlenyomat-olvasóként is funkciónál, ami szuper lehetőség a biztonságos bejelentkezéshez. Szerencsére webkamerát is kapunk, ami főleg a mostanni helyzetben egy kritikus pont és örülünk neki, hogy a tervezők is úgy döntöttek, hogy badarság volt néhány korábbi ROG gépnél elhagyni.

2 – Kijelző

A képernyők kapcsán az idei év egyik trendje a 16:10-es képarány és a növekvő panelméret melyet az ASUS a Zephyrus M16 esetében meg is adott nekünk. Szerencsére nem növelték meg a ház méretét, így továbbra is a korábbi, 15,6 hüvelykes modellnél megszokott méretekkel van dolgunk, de most már 16:10-es képarányú, 16 colos kijelzővel van dolgunk. Ez azt is jelenti, hogy a kávák még vékonyabbak lettek vagy akár úgy is mondhatjuk, hogy eltűntek, hiszen az eredmény 94%-os képernyő-készülékház arány lett. A kijelző 180 fokban kihajtható, ami nem megszokott egy gamer géptől, de ez is jól mutatja, hogy a tervezők nem csak a játékosokra gondoltak.

Ez már eleve egy nagy újítás az előző generációhoz képest, de ezt még megfejelték azzal, hogy a QHD panel 165Hz-es képfrissítést és lenyűgöző színeket kínál. Előbbi a játékok kapcsán jöhet jól és úgy gondoljuk, hogy ezt a képfrissítést jól be is lőtték, hiszen 165fps-t sok játékokból ki tud hozni a gép. Az életteli színeket pedig a Pantone hitelesítésnek és a 100% DCI-P3 színskála lefedettségnek köszönhetjük, így alkotásra is kiváló választás ez a gép. Fotók és videók szerkesztésekor tényleg olyan lesz a végeredmény, amit a képernyőn látunk és nem utolsó sorban tartalomfogyasztáskor is élvezhetjük a minőségi panelt, amit a vékony kávák és a 16 colos méret már csak tetéz.

3 – Teljesítmény

Az új Zephyrus modelleket májusban mutatta be az ASUS és ezek voltak az első 11. generációs Intel H szériára épülő ROG gépek. Az tisztán látszik, hogy az elmúlt időszakban az AMD több figyelmet kapott és a Ryzen 4000-es széria után a Ryzen 5000 is remekül sikerült, így az Intelnek is lépnie kellett. Tesztmodellünk az abszolút csúcsnak mondható, hiszen egy Intel Core i9-11900H CPU és egy NVIDIA GeForce RTX 3070 GPU és 32GB ram kapott benne helyet. A grafikus kártyák kapcsán idén már ki kell emelnünk, hogy 80W-on ketyegű egység Dynamic Boosttal 100-ig megy fel, amit kár is taglalni, hiszen a lényeg az, hogy ahhoz képest, amit elvárhatunk tőle, mi az amit tényleg tud.

Minden játék amit próbáltunk bőven 100fps felett futott jól optimalizált beállítások mellett, a legnépszerűbb eSport címek esetében pedig kihasználható a 165Hz-es panel képfrissítése. A legújabb AAA címek esetében 75-120 fps körüli értékeket kaptunk magas és közepes részletesség mellett. Nyilván hardcore gamerek számára nem ez az ideális választás, de a legtöbb játékos igényét képes kielégíteni és rengeteg más téren mutat fel előnyöket egy ízig-vérig gamer laptoppal szemben. Az biztos, hogy játék közben meglehetősen hangos, de ez minden gamer notebookra igaz.

4 – Extrák

A vizuális élményeket a térhatású hangzásvilág egészíti ki, hiszen a hat Dolby Atmos hangszóróval és a dupla rezgéskioltós mélynyomóval látták el a gépet. Azért ne gondoljuk hogy egy házimozi rendszert kapunk, de hallani, hogy ezt a pontot sem csak úgy letudták a mérnökök. A gép mikrofonja bőven elég a konferenciahívásokhoz és akár játék közbeni kommunikációra is, ráaádsul a ROG gamer headsetekben már jól megszokott AI-zajszűrés is megkapjuk, így az se baj hogy mögöttünk porszívóznak.

A Zephyrus modellek elsők között hozták magukkal az USB-C töltési lehetőséget, mely rendkívül kényelmes. Egyfelől egy erősebb mobil töltővel is életben tudjuk tartani, ha nem játszani vagy videót renderelni szeretnénk vele, másfelől pedig az ASUS-nak van egy 100 wattos kompakt töltője, ami remek kiegészítő lehet. Munkába, pár órás meetingre vagy iskolába bőven elég azt magunkkal vinni, de az sem biztos, hogy szükség lenne rá, hiszen az Armoury Crate szoftverben akár ki is kapcsolhatjuk az NVIDIA kártyát a hatékonyabb működés és jobb üzemidő érdekében.

A csatlakozók terén egyébként megkapunk mindent, hiszen a Thunderbolt 4-es USB-C portok mellett Ethernet és HDMI is került a gépre annak ellenére, hogy csak 19mm vékony. A folyékony fém hűtést is elsők között vezette be az ROG, partnerük a Thermal Grizzly pedig az egyik legnépszerűbb a piacon.

5 – A 4 korábbi pont tényleg egy gépben összpontosul

Sok jó laptop van a piacon, a kínálat óriási és nem véletlen, hogy a gyártóknak is felhasználási célok alapján szegmentálják a kínálatukat. A ROG Zephyrus M16-ban azonban minden megvan ahhoz, hogy tökéletes választás legyen. Szuper kijelző, erős hardver, játékra és tartalomgyártásra is kiváló elemek és egyébként a 725 000 Ft körüli kezdőárral egy földhözragadt prémium laptop.

Nyilvánvalóan a legerősebb konfigurációban már közelebb leszünk az 1 millió forinthoz, de ha tényleg csak néha vennénk elő a LoL-t vagy a CS:GO-t és csak végig szeretnénk játszani a legújabb AAA címeket, akkor még a legolcsóbb változat is bőven elég lehet. Mindemellett bátran elővehetjük az irodában, tárgyaláson és a barátnőnknek is „el lehet adni” munkagépként. Kell ennél több 2021-ben?

További információt a termék honlapján találtok!

You May Also Like